Şeriatı Kim Kaldırdı?

Şeriatı Kim Kaldırdı?
10.11.2021 19:04
Şeriatı kim çıkardı, ilk kim kaldırdı? Osmanlı'da şeriatı kim kaldırdı? Türkiye'de şeriatı kim kaldırdı? Şeriat ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için yanıt verdik.

Şeriat günümüzde bazı İslam devletlerinde hala uygulanırken, pek çok ülke de şeriat uygulamasını kaldırmıştır. Basit tanımı, devleti Kuran hükümleri ile yönetmek olan şeriat, Osmanlı’da da uzun süre uygulanmıştır. Osmanlı’nın son dönemine kadar uygulanan şeriat, Abdülhamit’in meclisi ilan edip, anayasayı kabul ettikten sonra, sistem biraz değişmiştir. Bundan sonra birçok savaş gören ülkemizde, son olarak kurtuluş savaşı yapılıp, bu sürede yeni bir devletin temelleri atılmaya başladı. İlk olarak saltanatın kaldırılması ile başlayan süreç, bir bunalımı meydana getirdi. Bu rejim ve devlet başkanlığı bunalımı ise Mustafa Kemal önderliğinde TBMM’nin 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyeti ilan etmesi ile son buldu. Cumhuriyetin ilanından sonra rejim değişirken, artık şeriatla değil, Cumhuriyetle yönetilen bir ülke olarak devam ettik. Günümüzde hala bir Cumhuriyet olarak devam etmekte olup, 3 Mart 1924 yılında ise hilafet makamı kaldırılıp, din işleri diyanet makamına devredildi. 5 Şubat 1937 yılında ise Laiklik kabul edilirken, din ve devlet işleri birbirinden ayrılmış oldu. Bu bilgilere bakılarak, Atatürk önderliğinde ve TBMM’nin kabul etmesi ile şeriat kaldırılmış ve Cumhuriyet kabul görmüştür.

Şeriatı Kim Çıkardı?

Bu rejimde cezalar ve yönetim, Kuran hükümleri ve hadislere göre yapılırken, peygamber efendimiz buna göre bir yol izlemiştir. Daha sonra burada gelen 4 halife döneminde de, bu rejim devlet yönetiminde kullanıldı. Türkler İslam ile tanıştıktan sonra, pek çok Türk Devleti, bu rejimi benimsemiştir. Osmanlı Devleti de neredeyse bütün tarihi boyunca, bu rejimi benimserken, İlk devleti kuran, Osman Bey’den beri şeriat görülmüştür. 

Şeriatı İlk Kim Kaldırdı?

Şeriat rejimi Osmanlı’da uzun süre uygulanırken, zaman zaman bazı değişikliklerde olmuştur. Ama Türk tarihinde ilk kez II. Abdülhamit meclisi kabul ederek, Kanunu Esasiye yürürlüğe girilmiştir. Buda ülkemizde ilk defa, şeriatla değil, bir başka anayasa ile yönetim sağlanmıştır. Bu yüzden ilk şeriatı kaldıran II. Abdülhamit olarak bilinirken, daha sonra Mustafa Kemal önderliğinden TBMM’de bu konuda çalışmalar yapmış ve bu sistemi geliştirmiştir. Yani Cumhuriyet ilanından sonra, bu konu iyice açığa kavuşmuştur. Bu yüzden bir kesime göre de bu rejimi Mustafa Kemal önderliğindeki, TBMM kaldırmıştır.

Osmanlıda Şeriatı Kim Kaldırdı?

600 yıl gibi bir süre varlığını devam ettiren Osmanlı Devleti, kurulduğu günden beri şeriat hükümleri ile yönetilmekteydi. Ufak tefek değişiklikler, Müslüman olmayanlar için uygulanırken, devlet şeriatla yönetilirdi. Ta ki II. Abdülhamit dönemine kadar, bu dönemde padişah ilk önce meclisin varlığını kabul etti. Daha sonra Kanuni Esasiye adında ki anayasa kabul edildi. İşte bu anayasanın kabulü ile devlet buna göre yönetilmiştir. Bu yüzden Osmanlı’da ilk şeriatı kaldıran isim olarak, II. Abdülhamit ismi kabul edilmektedir.

Türkiye’de Şeriatı Kim Kaldırdı?

Osmanlı’da Kanuni Esasiye kabul edildikten sonra ülkede bir savaş dönemi başlamıştır, bu savaşta ülkede iç dengeler değişmekteydi. Ardından 1. Dünya Savaşı ile işler iyice karışmıştır. Bu durumlardan sonra ülkemizde Mustafa Kemal önderliğinde, Kurtuluş Savaşı başlamıştır. Savaşlar bittikten sonra, ülkemiz düşmandan arınmıştır. Bundan sonra Mustafa Kemal önderliğinde ve TBMM kararı ile 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi. Otomatik olarak yeni Türkiye Devleti kurulurken, rejimde değişmiş oldu. Bu yüzden şeriat yönetimi yeni Türk Devletinde yer almazken, bu daha sonra hilafetin kalkması ve laikliğin anayasaya girmesi ile iyice pekiştirildi.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir