Semazen Olmak İçin Ne Yapılır?

Semazen Olmak İçin Ne Yapılır?
13.01.2023 20:58
Mevlevi dervişlerinin zikir ayini olan sema gösterisini icra eden kişilere semazen denilmektedir. Semazenler hakkında merak edilenlere yazımızda sizin için değindik. Semazen olmak için ne yapılır, nasıl bir eğitim alınır, okul öncesi nasıl anlatılır? Semazen ne zaman başladı, başı neden dönmez, nerede çalışır? İşte detaylar.

Semazen olabilmek için öncelikle “Mevlevilik “ felsefesini benimsemek gerekmektedir. Mevlevilik, hümanist olmayı, affetmeyi, yalan söylememeyi, iyi söz konuşmayı, temiz ve güzel yürekli bir kimse olmayı gerektirmektedir. Daha sonrasında bir postnişin önderliğinde ( bir tekke ya da dini topluluğun, Mevlevi tekkesinin şeyhi olan kimse) eğitim alarak yaklaşık 5 ayda semazen olunabilmektedir.

Semazen Olmak İçin Nasıl Bir Eğitim Alınır?

Tasavvufun en önemli simgelerinden biri olan, Allah’ı zikretmeyi felsefe edinen bir dini ayin şeklidir. İzleyenleri adeta büyüleyen bu ayini icra eden kişilere semazen denilmektedir.  Ney gibi musiki aletlerin eşlik ettiği bu ayinde musiki bir çeşit meditasyon yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Kollar iki yana açılarak bir el aşağıyı bir el yukarı gösterecek şekilde dönüş başlar. Bu tesadüfi bir hareket değildir. Sağ avucun gökyüzüne doğru bakması “haktan aldım” sol avucun aşağıya doğru bakması ise “ halka verdim, dağıttım“ anlamına gelmektedir.

Semazen olabilmek için sema eğitimi alınması gerekmektedir. Ancak bu çok zor bir eğitim sürecidir. Ortasında 1 çivi olan yuvarlak bir tahta üzerinde dönüş eğitimi verilir. Kişinin sol ayak başparmağı ve yanındaki parmaklar çiviyi arasına alır. Ve 18 kez dönülür.

Her gün bu sayı bir miktar daha artarak semazen dönüşlere alıştırılır. Bu sırada eller serbesttir. Daha sonrasında eller çaprazlama şekilde omuzda birleştirilir. Dönüşler tekrar eder. Ortalama olarak 5-6 aylık bir eğitim sonunda kişi semazen olur.

Okul Öncesi Semazen Nasıl Anlatılır?

Okul öncesi çocuklar genellik görsel anlatım ile konuyu çok daha kolay ve kalıcı şekilde öğreneceklerdir. Bunun için semazen gösterileri izletilerek yapmış oldukları hareketlerin anlamı çocuklara açıklanabilir.

Örneğin yuvarlak bir çemberde durmaları dünyayı, postnişin yani tekke şeyhi güneşi, semazenlerin başı ayı ve semazenler de tıpkı güneşin etrafındaki gezegenler gibi konumlandırılmıştır. Çocuklara sema ayini bu şekilde anlatılabilir. Ayrıca karton ve kağıtlardan boyayıp keserek bir semazen oluşturulabilir. Çocukların aklında daha net bir şekilde kalacaktır.

Semazen Ne Zaman Başladı?

13.yy’da Anadolu’da yaşamış olan ilahiyatçı, sufi mistik şair Mevlana Celaleddin-i Rumi tarafından icra edilmiştir. Özellikle Mevlana’dan sonra yaygınlaşmış ve bir ayin haline getirilmiştir. Semazen gösterileri günümüzde özellikle Mevlana’nın ölüm yıl dönümünde “Şebi Aruz“ gecelerinde muhteşem bir gösteri sunarlar.

Semazenlerin Başı Neden Dönmez?

Sema gösterilerinin en ilginç ve bu kadar büyüleyici olmasının nedenlerinden biri semazenlerin hiç durmadan aynı şekilde dönebilmeleridir. Bu dönüş akıllara “semazenlerin başları dönmüyor mu“ sorusunu illa ki getirmiştir. Bunun bilimsel nedeni iç kulaktaki dengeden sorumlu bölge olan “vestibüler sitemdir“.

Semazenlerde ve dönme prensibine dayalı sporları yapan sporcularda (bale, buz pateni gibi) Vestibüler sistem daha küçük olduğu belirlenmiştir. Bu da baş dönmesine karşı kişilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır. Ayrıca eğitim ile birlikte baş dönmesi hissi azalmakta ve genellikle semazenlerin tek bir noktaya bakarak dönmesi sağlanmaktadır.

Ayrıca semazenlerin sema ayini sırasında başlarını sağa doğru eğmelerinden dolayı da başları dönmemektedir. Kafa, kalp ve sol bacak tek eksen etrafında ve gözler yarı kapalı şekilde döndüğü için baş dönmesi oluşmamaktadır.

Semazenler Nerede Çalışır?

Tasavvuf müziği eşliğinde sergilenen dini ayindir. UNESCO tarafından 2008 yılında “somut olmayan kültürel miras“ olarak tescillenen sema ayini gösterileri sırasında dünyadan da birçok misafir ağırlamaktadır. Semazenler Kültür ve Turizm Bakanlıklarında, yaratıcı dans gruplarında yer almaktadırlar. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir