Roka Faydaları Nelerdir?

Roka Faydaları Nelerdir?
30.04.2022 15:00
Roka kaç kaloridir, roka nasıl ekilir roka anne sütünü artırır mı tarzı sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Rokanın faydaları aşağıdaki gibidir;

·        Kanın gereksinim duyduğu oksijenin değerini oldukça fazladır.

·        Hastalanmaya karşı bağışıklık sistemi güçlü tutabilmektedir.

·        Vücutta bulunan toksini arındırır.

·        Vücudun B vitamin ihtiyacını karşılar

·        Üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir

·        Kanserli hücrelerin meydana gelmesini engeller

·        K vitamini oranı son derece yüksektir

·        Vücutta bulunan balgamın atılmasını sağlar

·        Görme gücünü artırma sağlar, kişilerin yaşlılıkta yaşayacakları görme sorunlarına son derece fayda gösterir

·        Unutkanlık riskini aza indirir

·        Kemik sağlığına son derece fayda sağlar

·        Hafızaya son derece faydalıdır

·        A vitamini bakımından zengindir

·        Vücut direncini arttırır

Roka Kaç Kaloridir?

Rokanın 100 gramında 25 kalori olmaktadır. 1 yaprak roka (2 gr) 1 kaloridir. Rokanın 100 gramı 3,65 gram karbonhidrat, 2,58 gram protein, 0,66 gram yağ, 1,6 gram lif barındırmaktadır. Yaprakları sade biçimde de yenebilen roka zengin vitamin ve mineral içeriği barındırması açısından sağlığa fazlaca faydalı bir bitkidir. Antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini koruyucu özelliği mevcut roka salataların vazgeçilmez malzemeleri içerisinde yer almaktadır. Sindirim sisteminin haricinde göz sağlığı için de oldukça faydalı olan roka, aynı sürede zengin K vitamini içeriği sayesinde kemik sağlığı ve gelişiminde oldukça mühim bir yere sahip. 100 gram roka ile günlük K vitamini ihtiyacınızın hepsine yakınını karşılamanız mümkündür. Sağlığa fazlaca faydaları olan rokanın içeriği C, P ve A vitaminleri, kalsiyum, glukozinolat ve folat yer alır.

Roka Nasıl Ekilir?

Roka tohumlarını ekmeden biraz önce -yaklaşık 1 gün kadar önce- nemli bir bezde veya su içinde tohumu bekletmek lazımdır. Bunun sebebi ise tohumun daha kısa zamanda çimlenmesidir. Bu yöntem her türlü sebze türünü yaygın olarak kullanmasını sağlar. Roka, direk olarak tohum ekim yöntemiyle birlikte yetişir.  Türkiye'de Batı ve Güney'de roka yetiştiriciliği de yapılır. Roka tohumu, soğuk bölgelerdeyse kış aylarında örtülerin altında, sıcak bölgelerdeyse ağaçların gölgelik olan altlarında yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Kış mevsiminde ekim yapılırsa, tohumlar düz bir tarlaya veya tahta üzerine ekilir. Yaz aylarında ve sıcak olan günlerde ise tohum ekimi tavaya yapılması tavsiye edilir.  

Roka Anne Sütünü Artırır Mı?

Emziren annelerin korkulu rüyalarından birisi sütlerinin kesilmesi ya da verdikleri süt oranlarının bebeklerinin gelişimine yetmeyecek olması durumudur. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin anne sütünü arttırmaya faydalı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Salatalarınızda roka, maydanoz tarzı yeşilliklere yer verebilirsiniz. Semizotu pazı ve ıspanak tarzı sebzeleri de haşlayarak, sebze yemeği biçiminde ya da az yağda çok öldürmeden kavurarak yiyebilirsiniz.

Roka Adet Söktürür Mü?

Ağrılı adet günleri düşündüğünüzden daha yaygın bir sorundur. Ağrılı adet süreçleri yaşıyorsanız ya da adetinizin gelmesi normalin dışında gecikiyorsa bu olayı doğal yöntemlerle halledebilirsiniz. Şiddetli adet krampları bazı kadınların çalışma hayatını hatta günlük yaşamını bile zorlaştırabilir. Bu gibi durumlarda roka tüketerek adetinizi söktürebilirsiniz.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir