Polen Alerjisi Doğuştan Mı?

Polen Alerjisi Doğuştan Mı?
10.12.2022 15:05
Özellikle ilkbahar aylarında polenlerin salınmasıyla birlikte bazı polen türlerine karşı kişide meydana gelen alerjik reaksiyonlara polen alerjisi diyoruz. Peki polen alerjisi doğuştan mı, hangi doktora gidilir, nasıl tedavi edilir? Polen alerjisi polisliğe engel mi, genetik mi, kaç gün sürer? İşte cevaplar.

En çok alerji duyarlılığı geliştirilen durumlar toz, besin ve solunum yoluyla oluşan polen alerjisidir. Polen alerjisi doğuştan da olabilir. Fakat hangi yaşta ortaya çıkacağını ve alerjinin hangi belirtilerle nasıl seyredeceğini çevresel etkenler belirlemektedir. Sigara kullanımı ve çevre kirliliği alerjiyi dorudan etkileyen etkenlerdir.

Polen Alerjisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle bahar aylarıyla birlikte doğadaki polen salınımına bağlı olarak kişide kaşıntı, tıkanıklık, hapşırma, göz sulanması, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkan bir alerji türüdür. Alerjisiniz için alerji uzmanına görünmelisiniz. Erişkinler de dahiliye, immünoloji, çocuklar da çocuk immünolojiye gidilmesi gerekmektedir.

Doktora gitmeden önce varsa daha önce kullanmış olduğunuz ilaçları yanınızda götürmenizde fayda var. Tahlil, muayene ve tetkikler için aç kalmanıza gerek yoktur. Yine de muayeneden bir gün önce konu hakkında detaylı bilgi için bölüm sekreterine ulaşabilirsiniz.

Polen Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun havada uçuşan polenlere karşı bir tür tepki geliştirerek reaksiyon vermesine polen alerjisi diyoruz. Polen alerjilerinin belirtileri çok yaygın ve çok gözlemlenebilir belirtilerdir. Alerjiyi yoğun bir şekilde geçiren hastalarda bazen astım şeklinde ortaya çıkabilir.

Polen alerjisi, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınır. Alerji hapları, göz damlaları, burun ilaçları, iğne tedavi için kullanılan yöntemlerdir. İlaçların işe yaraması için 1-2 haftalık bir süre beklemeniz gerekecektir. Ayrıca,

Bu dönemde açık havada daha az kalmaya dikkat ederseniz, evinizi havalandırırsanız, olabildiğince yüksek hatta yayla gibi alanlarda kalma ihtimaliniz varsa, sık sık duş alırsanız alerjinin etkisini kırmış olursunuz.

Polen Alerjisi Polisliğe Engel Mi?

Emniyet mensubu olabilmek için belli temel şartlarla birlikte sağlık şartları yönetmeliğine uygun şekilde aday kabul edilmektedir. Polis adaylarının merak ettiği bir ayrıntı da solunum yolu alerjilerinin polis olmaya engel teşkil edip etmediğidir. Polen alerjisi polis olmaya engel teşkil etmez. Fakat bazı hastalar da polen alerjisi astım gibi seyredebilir. Buna alerjik astım denilir. Belirli bir dönemde ortaya çıktığı ve ilaçla tedavi edilebildiği için polis olmaya engel teşkil etmeyebilir. Fakat kronik astım polislik için engel bir durumdur.

Polen Alerjisi Genetik Mi?

Alerjik hastalıklar kalıtımsal olmaya eğilimlidir. Yani çocuğun ebeveynlerinde alerji varsa çocukta da olabilir. Ama kesinlikle olacaktır diye net bir telaffuz yoktur. Anne veya baba alerjik bir rahatsızlık taşıyorsa çocukta çıkma ihtimali %30-50’dir. Fakat polen alerjisi gibi alerjiler genellikle çevresel etkilerle ortaya çıkan ve hissedilen alerjilerdir.

Polen Alerjisi Kaç Gün Sürer?

Polen alerjisi nezle ile benzer özellikler taşır. İkisi de genellikle bahar zamanlarında yaşandığı için de çoğu zaman birbirine karıştırılır. Fakat nezle 1 hafta sonra kendiliğinden kaybolurken polen alerjisi türüne göre bahar sonuna kadar sürebilir. İlaç tedavisiyle semptomları 1-2 hafta içerisinde azalan bahar alerjisi genellikle doğanın polen salınımı durana kadar devam eder.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir