Pazarlama İletişimi Nedir?

Pazarlama İletişimi Nedir?
17.12.2021 16:00
Markalar ve firmalar ürettikleri ürünleri tanıtmak, bu ürünleri belirli bir müşteri kitlesine satmayı amaçlar. Markaların, firmaların ya da kuruluşların bu amaçlarına ulaşması için pazarlama iletişimi büyük önem taşır. Her geçen gün değeri artan pazarlama kuruluşların devamlılığını sağlar. Bunun için iyi bir pazarlama iletişimi içinde bulunmak gerekir. Pazarlama iletişimi amaçları nedir, planlama süreci nasıldır? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Pazarlama iletişimi ürün, hizmet ya da fikirleri tanıtmaya yönelik verilen faaliyetler şeklinde açıklanabilir. Marka oluşturmak için pazarlama iletişimi önemlidir çünkü markaların amaçlarını gerçekleştirmesi ve mevcut sorunlarını iyileştirmesi pazarlama iletişimi sayesinde olur. Markanın veya kurumun bütçesi, hedef kitlesi, pazarın durumu, rekabetin durumu ve ürünün özellikleri pazarlama iletişimi stratejilerini belirleyici bir niteliğe sahiptir. Pazarlama iletişimi marka ya da ürünlerin halkla arasında köprü görevini üstlenir. Pazarlama iletişimi toplumun ihtiyaçlarına yönelik hizmet verir ve sorunlara çözümler üretir. Pazarlama iletişimi şirketlerde farklı departmanlara ayrılır. Genel anlamda pazarlama işi ile ilgilenen kişiler pazarlama iletişim uzmanları olur. İnsan kaynakları ve halkla ilişkiler bölümü ile bağlantılı olmak zorundadır.

Pazarlama İletişimi Amaçları Nedir?

Pazarlama iletişiminde temel amaç satışları artırmak ve desteklemektir. Ürün ve marka farkındalığı oluşturarak kurum ile ürün imajını geliştirmeyi amaçlayan pazarlama iletişimi kurumların sürekliliği için önem taşır. Kurum ve ürünün farkında olunması sağlamak, hedef kitlenin turum ve davranışlarına etki etmek diğer amaçlar arasında yer alır. Ayrıca ürün ya da kurum hakkında bilgi vermek, hedef kitleyi ürün kullanımı hakkında eğitmek de pazarlama iletişiminin amaçlarıdır. Tüm bunlara ek olarak tüketici sadakati yaratmak, hatırlatma yapmak ve piyasaya ya da müşteriye yeni ürünler sunmak da pazarlama iletişiminin başlıca amaçları arasında bulunmaktadır.

Pazarlama İletişimi Planlama Süreci Nasıldır? 

Pazarlama iletişiminin amaçlarını belirlemek ve hedeflere ulaşmak için belirli bir strateji belirlenmeli, planlama yapılmalıdır.

Durum analizi: Pazarlama iletişiminde planlamanın oluşturulabilmesi için öncelikle durum analizi yapılması gerekir. Durum analizi ile kuruluşlar iç ve dış çevre hakkında bilgi edinir ayrıca işletmelerin zayıf ve güçlü yönleri de belirlenir. Durum analizlerinde SWOT analizleri tercih edilir. SWOT analizi, firmanın iç ve dış çevresini değerlendiren bir teknik olarak bilinir. SWOT:

•        S trengths: Güçlü yönler

•        W eaknesses: Zayıf yönler

•        O pportunities: Fırsatlar

•        T hreats: Tehditler

şeklinde açılıma sahiptir.

Amaçların belirlenmesi: Firmaların, tüketicileri etkileyebilmesi için farklı iletişim kaynaklarını kullanması ve etkileyici mesajlar vermesi gerekir. Bunun için işletmelerin satış ve iletişim amaçlarını belirlemesi gerekir. Hedef kitle tespit edilerek doğru adımların atılması pazarlama iletişiminde önemlidir.

Pazarlama iletişim öğelerinin değerlendirilmesi: Müşteri ile iletişimi sağlamak için belirli araçlar kullanmak şarttır. Bunlar; reklam, kişisel satış, satış tutundurma, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama şeklinde beş başlığa ayrılır.

Mesaj ve medya stratejilerinin belirlenmesi: Müşteriye ürün ve hizmetle ilgili isteklerini belirtmesi firmalar için önemlidir. Bunun için hedef kitleyi mutlu edecek ürünler ya da hizmet tasarlamak gerekir. Müşteri istek ya da şikayetlerini zamanında alabilmek için belirli bir mesaj stratejisi uygulanmalıdır.

Pazarlama iletişimi bütçesinin belirlenmesi: Pazarlama iletişiminin nasıl yapılacağı ve müşterilere verilecek hizmetin nasıl olacağı için bütçe önemli bir unsurdur. Atılacak her adım bütçe kapsamında olmalıdır. Satışların yüzdesini kontrol etmek ve rakiplerinize göre bütçe ayarlamanız gereklidir.

Uygulama ve değerlendirme: Uygulamanın başarılı ve sorunsuz olması sorumlu kişilerin uyumlu çalışması sonucunda ortaya çıkar. Pazarlamada istediğiniz hedefi belirledikten sonra değerlendirmeler yapmalısınız. Bu değerlendirmeler sonucunda eksik yönlerinizi belirleyerek bu alanlarda çalışmalar yapmalısınız.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir