Parfüm Nasıl Yapılır?

Parfüm Nasıl Yapılır?
03.02.2022 11:00
Parfüm binlerce yıldır üretilen bir üründür. Parfümün tarihte ilk olarak Mısır'da üretildiği bilinmektedir. Parfümün yapımında belirli prosedürler vardır bu prosedürler sırayla yapıldığında ortaya parfümün kendisi çıkar. Parfüm nota diye adlandırılan farklı kokuların karışımından oluşur. Parfüm yapılırken en temel olarak notaları öğrenmek gerekir.

Nota parfümde bulunan kokuların hangi kokudan alındığıdır. Bir parfümde birçok nota bulunur. Parfüm temel olarak üç notadan oluşur. Bu notalara üst nota, alt nota ve orta nota adı verilir. Parfüm ilk sıkıldığında gelen koku üst notadır. Parfümün yüzde otuzu üst notalardan oluşur. Parfümün özünü ve sıkıldıktan sonra üst notalar sönünce kalan temel kokuyu ortan notalar kapsar. Parfümlerin yüzde ellisi orta notalar dan oluşmaktadır. Parfümün temelini ve orta notları destekleyen kısma alt notalar adı verilir. Alt notalar parfümün yüzde yirmisini oluşturur. Ayrıca parfüm yapımında esanslar ve alkolde kullanılır.

Parfüm Bitkileri Nedir?

Parfüm yapımında birçok bitki kullanılmaktadır bunun sebebi bitkilerin kendine has kokularının olmasıdır. Parfüm yapımında en çok kullanılan bitkiler yasemin, zeytin ağacı çiçeği, menekşe, mandalina, yuzu, yosun, litchi, yeşil yapraklar, limon, lavanta, yeşil elma, yeşil çay, küçük otlar, köknar, yaban gülü, kişniş, kimyon, vetiyer, kırmızı elma, kakule, amber, selvi, misk, neroli ve anason gibi daha birçok bitki kullanılır.

Parfüm Cilde Zarar Verir Mi?

Parfümler insan cildine zarar verebilirler fakat bu sıklıkla rastlanan bir durum değildir. Parfümün cilde zarar vermesini oluşturan bazı durumlar vardır. Parfümü kullanan kişinin parfümün içeriğinde bulunan bir maddeye alerjisi varsa parfüm o kişinin cildinde alerjik etken yapabilir. Parfüm uzun süreli kullanılırsa ve doğru koşullarda muhafaza edilmezse parfüm bozulabilir ve bu durumda cilde zarar verebilir. Parfümün üreticisi gerekli koşullara uyulmadan, gerekli hijyen ve testleri yapmadan parfüm üretiyorsa bu parfümlerde insan cildine zarar verebilir. Parfüm kullanırken içeriğine dikkat edip size alerjik bir etkisi varsa almamanızı, güvendiğiniz yerlerden parfüm almanızı ve parfümün uygun saklama koşullarını öğrenmeniz sağlığınız için önemli bir husustur.

Parfüm ve Deodorant Farkı Nedir?

Parfüm ve deodorant kullanmak güzel kokmak için kullanılan ürünlerdir. Fakat bu iki ürünün asıl kullanım amacı aynı değil birbirinden farklıdır. Parfüm kötü kokuları engelleyen bir ürün değildir parfüm sadece sıkıldığında güzel kokmayı sağlayan bir üründür ter gibi kötü kokuları engelleyip o kokuları gidermez. Parfümün kötü kokan terli bir vücuda sıkılması önerilmez çünkü parfümün yanında gelen kötü koku parfümün işlevini engeller. Deodorant kullanım amacı olarak kötü kokuları engellemek üzere üretilmiş bir üründür. Koltuk altı gibi bölgelere terleme sonucu yayılan kötü kokuları engellemek için kullanılan ürün deodoranttır. Parfümler kıyafetlere ve çıplak tene uygulanabilen ürünlerdir. Deodorantlar ise sadece çıplak tene uygulanması tavsiye edilen ürünlerdir çünkü deodorantlar kıyafetler üzerinde istenmeyen lekeler bırakabilen ürünlerdir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir