Osmanlı Zamanında Sünnet Nasıl Yapılırdı?

Osmanlı Zamanında Sünnet Nasıl Yapılırdı?
30.12.2022 20:06
600 yıl hüküm süren 3 kıtaya hükmetmiş tarihin gördüğü en büyük devletlerden biri olan Osmanlı Devleti hakkında merak edilenler var. Peki Osmanlı zamanında sünnet nasıl yapılırdı, şeker var mıydı, şeriat var mıydı, uçak var mıydı? Osmanlı zamanında ilk uçan insan kimdir, Üsküdar nereye bağlıydı, kurulan vakıflar hangileridir. Merak ettikleriniz için yazımızda buluşalım.

hem dünyada hem de ülkemizde uygulanan ve başta dini bir ritüel olması sebebiyle gerçekleştirilen, erkek çocuklarının üreme organlarının ucundaki fazla derinin alınmasına sünnet denilmektedir. Sünnet dini bir gereklilik olduğu kadar penis kanseri, idrar yolu enfeksiyonları, üreme problemleri başta olmak üzere birçok rahatsızlığın önüne geçtiği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Osmanlı döneminden günümüze kadar “erkekliğin ilk adımı“ olarak görülen bu olay büyük şenlik ve kutlamalar yapılarak gerçekleştirilmektedir. Osmanlı döneminde sünnet, genellikle Pazar günleri yapılırdı.

Sünnet olacak çocuk bir atın üzerine bindirilir ve sokak sokak dolaştırılırdı. Sünnet çocuğu evinin önüne geldiğinde kendisine atın üzerinde altınlar takılırdı. Ve özellikle haneden üyesi çocuklarının sünnetleri şenlikli ve uzun bir kutlama ile yapılırdı. Ayrıca mevlit okunur, misafirlere lokma, şeker, tatlı, şerbet ikram edilirdi.

Osmanlı Zamanında Şeker Var Mıydı?

Sofraların vazgeçilmez ürünü şekerin tarihi 14.yy’ın sonlarına dayanmaktadır. Şeker ilk kez l. Murat zamanında üretilmiş ve dönemin şartlarına göre bir imalathane kurulmuştur. Ancak bazı kaynaklarda şekerin sofraya kadar gelebilmesinin uzun bir zaman aldığı ve ancak 16.yy’da sofralarda yerini aldığından bahsedilmektedir.

Osmanlı Zamanında Şeriat Var Mıydı?

Şeriat, Yüce Allah’ın ve peygamberin söz ve fiillerine dayanan, hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar ve İslami hukuk anlamını taşımaktadır. Osmanlıda hukuk sistemi 2 şekilde ele alınırdı. Bunlar Şer-i (şeriat kanunu) ve örf-i (töre hukuku) olmak üzere iki ana başlık altındaydı. Şer-i hukuk padişahın yetkilerini sınırlayan bir kanundu ve Osmanlı devletinde şeriat kanunu uygulanırdı.

Osmanlı Zamanında Uçak Var Mıydı?

Osmanlı Devletinin havacılık tarihi çok eskilere dayanmamaktadır. Bu konuda ilk kaynaklar 20. yy’ ın başlarına işaret etmektedir.  Osmanlıda ilk uçuş, 1903 yılında Wright kardeşler gerçekleştirmiştir. Osmanlı ordusu gelişen ve ilerleyen teknoloji sebebiyle çağdaşlarından geri kalmamak adına uçakları Osmanlı ordusuna katmak için kolları sıvadılar. Milli imkanlarla uçak üretmek, malzeme ve teknik ekip gibi problemleri çözmüş ve 1911’de “Teyyare Komisyonu“ nu kurmuştur.

Osmanlı Zamanında İlk Uçan İnsan Kimdir?

Osmanlı döneminde ve dünyada ilk uçan kişi Hezarfen Ahmet Çelebi’dir. 1632 yılında lodosun hakim olduğu bir İstanbul sabahında kuş kanatlarına benzeyen kendi icadı olan bir mekanizmayı kollarına takarak İstanbul’un en gözde simgelerinden biri olan Galata Kulesi’nden kendisini boşluğa bırakmasıyla ün yapmıştır. Yapmış olduğu bu cesaretli hareket Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde geçmektedir.

Osmanlı Zamanında Üsküdar Nereye Bağlıydı?

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul’un nadide ilçesi Üsküdar’dır. İstanbul’un simgelerini barındıran Üsküdar’da Kız Kulesi, Çamlıca Tepesi, Validebağ korusu ve Adile Sultan Kasrı başta olmak üzere birçok tarihi ve modern yapı bulunmaktadır. Osmanlı döneminde Üsküdar İstanbul’a bağlı 3 beldeden biriydi ve kadı tarafından yönetilmekteydi. Daha sonra Anadolu kadı askerliğine bağlı naiblik olmuştur.

Osmanlı Zamanında Kurulan Vakıflar Nelerdir?

Osmanlı Devleti denilince akla hayır kurumları ve vakıflar gelmektedir. Devletin içerisinde birçok alanda yapılan vakıflar kurulmuştur. Bu vakıflar Osmanlının ekonomik ve sosyal olarak ne kadar zengin olduğunun bir kez daha altını çizer niteliktedir. Sağlık, eğitim, yol, gıda, çocuk ve sosyal yardım olmak üzere birçok alanda sayısız vakıf kurulmuştur. Yetimlere eğitim vakfı, yetim evleri, öğretmenlere ikramiye vakfı, fakir kızlara çeyiz vakfı, mahalle fakirlerini gözetleme vakfı gibi binlerce vakıf bulunmaktaydı.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir