Osmanlı Zamanında Başkent Neresiydi?

Osmanlı Zamanında Başkent Neresiydi?
29.12.2022 21:57
Osmanlı Devleti, 1299 yılında Bilecik’in Söğüt ilçesinde Oğuz Türklerinden Osman Gazi’nin kurduğu bir beyliktir. Osmanlı zamanında başkent neresiydi, hangi ülkeler bizimdi, cami var mıydı? Osmanlı zamanında domates var mıydı, dilimiz neydi, elektrik vardı? Osmanlı zamanında merak edilenleri sizler için derleyip bu yazıda cevapladık.

Osmanlı, bir beylik olarak şu an Türkiye’nin Bilecik ilinde yer alan Söğüt ilçesinde kurulmuş bir beyliktir. 1453 senesinde Bizans İmparatorluğunun yıkılması ile İmparatorluğa dönüşmüş bir millettir. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Söğüt’tü. Sonrasında ülkenin başkenti İznik olmuş ve daha sonrasında yeniden Bilecik olarak kabul edilmiştir. Ardından yapılan fetihlerle 1326 yılında başkent Bursa olarak kabul edilmiştir.

40 yıla yakın Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yapan Bursa ilinden sonra başkent Edirne’ye çekilmiştir. 1453 senesinde İstanbul’un fethedilmesiyle burası başkent kabul edilmiş ve Osmanlı Devleti yıkılana kadar başkent olarak kalmıştır.

Osmanlı Zamanında Hangi Ülkeler Bizimdi?

Osmanlı İmparatorluğu, yükseliş döneminde 3 kıtada birden hüküm süren dünyanın en büyük ülkelerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu, en geniş topraklara sahip olduğu dönemde 5 milyon kilometre kareden daha büyük bir alana hükmediyordu. Osmanlı devleti bu dönemde şu an dünya haritasında bulunan 60 ülkeden daha fazlasına hakimdi. Bu ülkelerden birkaçı şunlardır;

·        Bulgaristan

·        Yunanistan

·        Sırbistan

·        Hırvatistan

·        Makedonya

·        Slovenya

·        Romanya

·        Slovakya

·        Macaristan

·        Ukrayna

·        Gürcistan

·        Ermenistan

·        Polonya

·        Rusya

·        İtalya

·        Arnavutluk

·        Irak

·        Suriye

·        İsrail

·        Filistin

·        Suudi Arabistan

·        Katar

·        BAE

·        Lübnan

Osmanlı Zamanında Cami Var Mıydı?

Osmanlı Devleti kuruluş döneminden beri Müslüman olan bir devletti. Padişahların ve halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman’dı. Ancak ülke sınırlarının gittikçe genişlemesi ile bu oran düşse de Osmanlı Devleti her dinden insana iyi davranmaktaydı. 2. Mahmud döneminde yapılan sayıma göre Osmanlı Devleti’nde 5 binden daha fazla cami bulunmaktaydı.

Osmanlı Zamanında Domates Var Mıydı?

Domates şu anda neredeyse tüm dünyada bütün yemeklerde ve soslarda kullanılan bir sebzedir. Ancak domates son birkaç yüzyıldır kullanılmaktadır. Domatesin dünyaya yayılması Amerika’nın keşfedilmesi sonucunda olmuştur. Osmanlı mutfağına domates 19. Yüzyılın sonlarına doğru girmiştir.

Osmanlı Zamanında Dilimiz Neydi?

Osmanlı Devleti, zamanında 3 kıtaya hükmetmiş bir Türk devletidir. Osmanlı İmparatorluğu’nda hem saray dili hem de halk dili tabi ki de Türkçe idi. Ancak yazı dili Arapça ’ya benzeyen bir yazı stili olan Osmanlıca idi. Osmanlıca yazı dilinin Arapça ‘ya benzemesinden dolayı insanların kafasında Osmanlı zamanında Arapça mı konuşuluyordu diye bir merak uyansa da bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi dili Osmanlı Türkçesi idi.

Osmanlı Zamanında Elektrik Var Mıydı?

Osmanlı Devleti, Avrupa’da elektrik kullanımın yaygınlaşmasıyla kendi elektriğimizi üretmek için çalışmalara 1902 yılında başlamıştır. Bedran Çayı üzerine kurulan değirmende 2 kW enerji üreten bir dinamodan oluşan bir santral kurulmuştur. Bu santralden elde edilen elektrik ile 1905 yılında Tarsus sokaklarını aydınlatılmaya başlanmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir