Girit Savaşı ya da Girit’in Fethi; Osmanlı Venedik savaşlarının beşincisine verilen isimdir. Girit Savaşı, Venedik Cumhuriyeti ve müttefikleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Girit adasının fethi 1645 senesinde başlayıp 1669 senesine kadar süregelmiştir. Savaş süresi boyunca Girit adası dâhil olmak üzere Ege’de ve Dalmaçya’da da çatışmalar yaşanmıştır. Girit’in büyük bir kısmı Osmanlı’lar tarafından savaşın ilk yıllarında fethedilmiş ve Girit Eyaleti yapılmış olsa da Kandiye Kalesi uzun süre direnmeye devam etmiştir. Kandiye Kuşatması ise 1648 yılından 1669 yılına kadar süregelmiştir. Kuşatma süresi boyunca Venedikliler Osmanlı’nın ikmal yollarını kesmiş ve orduyu çekilmeye zorlamıştır. Bu şekilde çatışmalar ada dışına kadar taşmış, çeşitli deniz muharebeleri ve kıyı baskınları yaşanmaya başlamıştır.
Girit Savaşı Hangi Padişah Döneminde Gerçekleşmiştir?
Girit Savaşı; Venedik ve Osmanlılar arasında süregelmiş ve uzun süre devam etmiştir. Girit’in büyük bir kısmı savaşın ilk yıllarında fethedilmiş olsa da Kandiye Kalesi’nin direnmesi uzun bir süre daha devam etmiştir. Girit Savaşı’nda ismi anılan ve büyük bir role sahip olan Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’dır. 15 yıl 4 gün sadrazamlık yapmış olan Osmanlı devlet adamıdır ve Girit fatihi olarak anılmaktadır. Girit Savaşı’nda başrol sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa olsa da savaş döneminin IV. Mehmet döneminde gerçekleştiği kaydedilmiştir.
Girit Savaşı Kiminle Yapılmıştır?
Girit Savaşı; Osmanlıların önemli zaferleri arasında yer bulmuştur. Girit adasının ve civarının fethi ile sonuçlanan Girit Savaşı Venedik ile yapılmıştır. Girit Savaşı 1645 senesinden 1669 senesine kadar süregelmiş savaş sonrasında Osmanlı zaferi baş göstermiştir. Girit Savaşı coğrafi değişiklikler anlamında; Girit’in Osmanlı İmparatorluğunun eline geçmesi ile sonuçlandı.
Girit Savaşı Ne Kadar Sürmüştür?
Girit Savaşı yalnızca Girit adasında değil Ege ve Dalmaçya’ya yansıyan çatışmalar ile süregelmiştir. Girit Savaşı uzun bir süre devam etmiş olsa da savaş Osmanlı zaferi ile son bulmuş ve Girit adası Osmanlı’nın eline geçmişti. Girit Savaşı 1645 yılında başlayıp 1669 yılına kadar 24 yıl sürmüştür.
Girit Savaşı Sonuçları Nelerdir?
Girit Savaşı 24 yıl kadar sürmüş ve tarihin uzun süreli savaşları arasına adını yazdırmıştır. Girit Savaşı sonuçları neler olduğu da tarihte süregelen bu savaşın meraklıları tarafından araştırma konusu olmuştur. Girit Savaşı sonuçları;
Osmanlı Devleti, Akdeniz üzerinde üstünlüğünü sağladı.
24 yıl süren Girit Savaşı, Osmanlı Devleti’ni ekonomik anlamda olumsuz etkiledi.
Girit Savaşı’nın 24 yıl sürmesinin bir sonucu olarak Osmanlı Devleti’nin askeri anlamda eskisi kadar güç sahibi olmadığı ortaya çıktı.
Girit Savaşı uzun süreli savaşların başında yer almaya başladı.
Girit adası Osmanlı’nın eline geçti.
Girit Savaşı Nedenleri Nelerdir?
Girit Savaşı’nın Osmanlı ve Venedik arasında süregelmesinin çeşitli nedenleri bulunuyordu. Girit Savaşı nedenleri;
Hem Venedik hem de Osmanlı’nın Akdeniz üzerinde kontrol sahibi olma isteği
Akdeniz’de üstünlüğü ve güvenliği sağlama ihtiyacı
Girit adası stratejik anlamda güçlü bir konumda yer aldığı için Osmanlı’nın bu konumda söz sahibi olma isteği şeklinde sıralanmaktadır.