Oltu Taşı Özellikleri Nelerdir?

Oltu Taşı Özellikleri Nelerdir?
11.11.2022 21:31
Oltu taşı oldukça kolay işlenebilir olmasıyla en sıklıkla ziynet eşyası ve takı olarak kullanılır. Oltu taşı özellikleri nelerdir, Oltu taşı ağır mı olur, orjinali nasıl anlaşılır, en çok hangi bölgede çıkarılır? Oltu taşı hangi ağacın fosilidir?

Oltu taşının fiziksel ve kimyasal özellikleri incelendiğinde başlıca şu özelliklere sahip olduğu görülmektedir:

·        Mohs sertlik skalasına göre 3 sertliğe, 1.5 yoğunluğa sahip ve karbon içeriği yüksek olan bir yarı değerli süs taşı olarak karşımıza çıkmaktadır.

·        Çıra gibi is çıkararak yanar ve geride sigara külüne benzer bir artık bırakmaktadır.

Oltu Taşı Ağır Mı Olur?

Oldukça hafif bir taş olan Oltu taşı özellikle küpe tasarımında hafifliğinden dolayı tercih edilmektedir.

 Siyah inci ve siyah amber olarak da bilinen ve rezervleri az olan Oltu taşı çıkarılması zor olduğundan yarı değerli olarak kabul edilir. Kıymetli bir taş olan Oltu taşı kullanılarak yapılan ürünler yurt dışına ithal edilmektedir.

Oltu taşı bir karbon bileşimi olmak ile beraber linyit taşı şeklinde bilinir. Yer altında bulunan en önemli kaynaklar arasında yer alır ve milyonlarca yıl içerisinde, yaşanan kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Oltu Taşı Orijinal Nasıl Anlaşılır?

Oltu taşı sürtünme yöntemi ile elektriklenme özelliğine sahip bir taş olarak karşımıza çıkmaktadır. Başka bir cisme sürtüldüğünde etrafındaki cisimlerde mıknatıs özelliği yaratıyorsa Oltu taşının gerçek olduğu anlaşılacaktır.

Rus taşı ile farklılık arz etmektedir. Rus taşının tozu siyah oltu taşınınki koyu kahve olarak bilinmektedir. Rus taşı daha sert ve sağlam olarak karşımıza çıkmaktadır ve buna rağmen her daim oltu taşı haklı olarak rus taşından pahalı olacaktır. Çünkü oltu taşını çıkarmak daha çok emek istemektedir.

Oltu Taşı En Çok Hangi Bölgede Çıkarılır?

Oltu taşı, Türkiye'de Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılmakta olan yarı değerli bir taş olarak bilinmektedir. Dünyada ise özellikle Fransa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı siyah renkli güzel oltu taşı, takı ve ziynet eşyası yapımında sıkça kullanılmaktadır.

Sarı, koyu kahverengi, siyah ve grimsi yeşil renkte çıkarılabilmektedir. Oltu taşı rezervleri; Çataksu (Kabasut mevki),Alatarla (Saplık mevki),Hankaskışla, Dutlu köylerinde Yasak dağ olarak da adlandırılan Dutlu Dağının zirvesinden çıkarılmaktadır.

Oltu Taşı Hangi Ağacın Fosilidir?

Oltu taşı, ardıç ağacının fosilleşmiş hali olarak bilinmektedir. Gerek kehribar gibi fosil grubu ürün olması gerekse benzer özellikler göstermesi nedeniyle siyah kehribar adıyla da anılmaktadır.

Fosilleşmiş reçine ya da fosilleşmiş ağaç gövdelerinden oluşan Oltu Taşı, yumuşak bir linyit türü olarak bilinmektedir. Hakim renk siyahtır, ancak nadiren de olsa gri yeşilimsi renkli olanları da mevcuttur. Oltu Taşı'nın tarihi Bronz Çağı'na dek uzanır. Zengin Romalılar'ın mücevherlerini ve değerli süs eşyalarını süslemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir