Muhtar nedir, muhtarın görevleri nelerdir, muhtar herhangi siyasi bir partiye üye olabilir mi ve muhtar olmanın şartları nelerdir gibi sorular son zamanlarda çok sık kafa kurcalayıcı olmuştur. Biz de bu kafa karışıklığına son vermek için araştırma yaptık ve sizinle paylaşıyoruz. Öncelikle muhtar kime denir sorusu ile başlayalım. Muhtar köy veya mahallede yönetimi sağlayan kişidir. Halk tarafından seçildiği için kelime olarak seçilen kişi anlamına gelir. Muhtar seçimi sırası siyasi partilerin aday gösterme hakkının olmadığı bilinmektedir. Muhtarlar göreve atandıkları zaman 5 yıl kadar görev yaparlar. Muhtarın yanında 4 tane azası vardır ve muhtar bunlarla beraber köy ile ilgili kararlar alır. Muhtar köyün eksiklerini tamamlamak için çalışır. Köyde yol, köprü gibi malları yaptırır. Köyde yaptırılan malların bakımları ve onarımları muhtarın sorumluluğundadır. Ayrıca bunun yanında muhtar köyde yapılması gereken işler yapar. Köy halkının birbiri ile birlik ve düzen içinde olmasını sağlar. Muhtar eğer köyün ve halkın zararına olacak işlerde bulunursa valiler ve kaymakamlar tarafından görevine son verilir. Muhtarların bir siyasi partiye üye olup olmadığı merak edilmektedir. Muhtar bir siyasi partiye üye olamaz.
Muhtar Başka İş Yapabilir Mi?
Muhtar köy ya da mahallelerin yönetimini yapan kişidir. Muhtarların pek çok görevi vardır. Bunlar:
· Hükümet tarafından koyulan kanunları halka anlatmak
· Köy içinde düzeni ve dirliği sağlamak
· Köy halkının arasındaki doğum, evlenme ve ölüm kayıtlarını tutmak
· Seçim zamanlarında yardımcı olmak
· Seçim zamanlarında halka seçmen kâğıdını iletmek
· Köy halkı arasında suç işlendiğinde jandarmaya haber vermek
· Nüfus kayıt ve ikametgâh değişikliğini kaydetmek
· Köyün eksiklerini tamamlar.
Muhtar bu sorumluluklarını yerine getirmelidir. Aksi halde vali ve kaymakam tarafından işine son verilebilir. Muhtarın muhtarlık görevi dışında başka bir iş yapabilmesine de olanak vardır.
Muhtarlık İçin Askerlik Şartı Var Mı?
Devletin köy ya da mahallenin yönetimine atadığı kişi muhtardır. Muhtarların pek çok görev ve sorumlulukları olur. Muhtarlar köy ya da mahallenin yönetimi ile ilgili her şeye bakarlar. Öncelikle muhtar hiçbir siyasi parti üyeliği olmamalıdır. Muhtar köy içinde dirlik sağlamalı, düzen oluşturmalı, köyün eksikliklerini tamamlamalıdır. Köye yol ve köprü inşa ettirmelidir ve bunların bakımını yaptırmalıdır. Ayrıca köy halkı arasında nüfus kaydı yapmalıdır. Evlenen kişilerin ve ölen kişilerin kaydını yapmalıdır. İkametgâh değişikliği yapmak isteyen kişinin kaydını gerçekleştirmelidir. Muhtar köy içindeki düzen bozulduğu zaman bunu düzeltmeye çalışmalıdır. Köy içinde bir suç işlendiği zaman ya da tehlikeli bir durum ortaya çıktığı zaman jandarmaya haber etmelidir. Muhtar olabilmenin bazı şartları vardır. Bunlar:
· Türk vatandaşı olunmalıdır.
· Muhtarın, görev yapmak istediği köyde ikametgâh ediyor olması gerekir.
· Muhtarın görev yapmak istediği köyün halkı tarafından seçilmiş olması gerekir.
· Muhtarın okuma ve yazma bilmesi gereklidir.
· Muhtarın 25 yaşını doldurmuş olması gerekir.
· Muhtarın herhangi bir suçtan dolayı sabıkası olmaması ve hüküm giymemesi gerekir.
· Muhtarın kamu hizmeti verebilmesinde bir sakınca olmaması gerekir.