Araba İçi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Araba İçi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
15.08.2021 14:00
Günümüzde arabaların lüks olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelmesi ile birlikte araba kullanımı oldukça artmıştır. Araç içi bakımı nasıl yapılır? Bakım sütü nedir? Araç içi plastik ve deri bakımı nasıl yapılmalı, gerekli malzemeler nelerdir? Araç için kış bakımı nasıl olmalı?

Günümüzde arabaların lüks olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelmesi ile birlikte araba kullanımı oldukça artmıştır. Sürekli kullanım halinde olan arabaların dış bakımına önem verildiğini görmekteyiz. Her ne kadar çoğu kullanıcıyı korkutsa da aracın iç bakımı da büyük önem taşımaktadır. Düzenli bakım yapılmadığında git gide göze zor görünen bu iş için çaba harcamak gerekiyor. Ayrıca düzenli bakım yapılmadığında aracın içinde, özellikle döşemelerin yıprandığı görülmektedir. Bu tip durumlar ise arabanızın görüntüsünü bozacak ve değerini düşürecektir.

Araba İçi Bakımı Nasıl Yapılır?

Araba içi bakım işlemi detaylı ve uzun süren bir iş olduğu için bölüm bölüm temizlik yapmak daha kolay olmaktadır. Bunun için siz de tek seferde değil parça parça yaparak aracın iç bakımını tamamlayabilirsiniz. Birazdan belirteceğimiz bakımı en az ayda bir kere tekrar etmek aracın içinin korunmasını sağlayacaktır. Araç bakımını ise şu şekilde yapmalısınız:

·        Yüzeyleri temizlemeden önce yapılacak ilk iş elektrik süpürgesi ile aracın içindeki kir ve artık maddeleri toplamak olacaktır. Bu iş için evinizde kullandığınız elektrik süpürgesini tercih edebilirsiniz.

·        Süpürge temizliği bittikten sonra en belirgin yüzey olan gösterge paneli ve konsol ile işe başlayabilirsiniz. Bu alanları temizlemek diğer bölgeler göre daha kolay olmaktadır. Temizleyici maddeyi mikrofiber bez üzerine sıktıktan sonra yüzeylerin üzerine uygulamalısınız.

·        Sonrasında iç camları temizleyebilirsiniz. İç camların temizliği için cam temizleyici ve mikrofiber bez kullanmalısınız. İç camlar temizlenirken iz kalmaması için cam temizleyiciyi cama değil beze sıkmalısınız.

·        Camlar bittikten sonra döşeme ve paspasların temizliğine geçebilirsiniz. Döşeme temizlenirken seçilecek ürüne dikkat etmek gerekiyor. Aracınızın döşemesinin kumaşına göre seçim yapmalısınız. Bu ürünü belirledikten sonra yine mikrofiber bez ile döşemeleri silebilirsiniz. Paspasları temizlemeden önce dışarıya çıkarmalısınız. Tazyikli su ve biraz köpük kullandıktan sonra kurutup aracın içerisine tekrar yerleştirebilirsiniz.

·        Son olarak aracın içinde pis koku varsa bunun için antibakteriyel koku gidericileri kullanabilirsiniz. Bu tarz ürünler güzel kokmasının yanında kalıcı olarak kötü kokuları yok etmektedir. Eğer havalandırmadan koku geliyorsa burası içinde özel klima koku gidericileri bulunmaktadır. Havalandırma deliğinden içeri sıkıldıktan sonra kokuları giderecektir.

Araç İçi Bakım Sütü Nedir?

Araç içi bakım sütleri özellikle: Plastik veya vinil yüzeylerde kullanılmaktadır. Bu yüzeyler ise aracın torpido, kapı paneli gibi bölmelerinde kullanılmaktadır. Bu bölgelerde güneş ışığından dolayı çatlama veya matlaşma görülmektedir. Araç içi bakım sütü ise bu tip durumların oluşmasını önleyerek yüzeyin daha parlak olmasını sağlar. Ayrıca bakteri oluşumunu önler ve daha az tozlanmasını da sağlamaktadır. Bu tip ürünleri kullanırken yüzeye direkt sıkmak yerine bir bez veya süngerin üzerine sıktıktan sonra kullanmalısınız.

Araç İçi Plastik Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Aracın plastik aksamları dış etkenler dolayısı ile zamanla matlaşma veya çatlama yapabilmektedir. Plastik bölgeleri eski haline getirmek içinse birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

·        Yakma yöntemi: Bunun için bozulan plastik bölgeye fön adı verilen cihaz ile yüksek sıcaklıkta hava üflenmektedir. Bu işlemi yaparken dikkat etmek gerekiyor. Sıcaklık fazla yakından verilmemelidir ve uzun süre aynı bölgeye sıcaklık tutulmamalıdır.

·        Kimyasal ürünler: Bu tip ürünleri kullanırken yüzeye direkt sürmeden kullanmalısınız. Mikrofiber bez veya sünger yardımı ile yüzeylere kullanarak koruma sağlayabilirsiniz. Ayrıca bilinen markaları almakta fayda var. Çoğu üretici işe yaramayan ürünlerin satışını yapmaktadır.

·        Son yöntem ise boyama olmaktadır. Bu işlem daha maliyetli ve aşırı yıpranmış yüzeylere uygulanır. Zımparalama yapıldıktan sonra plastik astarı yüzeye atılarak yapılmaktadır.

Araç İçi Deri Koltuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç döşeme türlerinden bakımı en zor olanı deri olanlardır. Deri koltuklar daha özenli bakım istemektedir. Düzenli bakım yapılmadığında derinin renginde atmalar ve yüzeyde çatlamalar oluşacaktır. Bu tarz durumların önüne geçmek için yapılacaklar ise:

·        Öncelikle deri koruyucu ürünler ile düzenli bakım yapmalısınız. Deride oluşabilecek hasarları önlemek için deri bakım ürünlerini tercih etmelisiniz. Özel bir kumaş olduğu için herhangi bir döşeme temizliği malzemesi değil, özellikle deri için olanlar alınmalıdır.

·        Küçük lekelerde ise deri koltuğun bir avantajı bulunmaktadır. Bu tip lekeleri ıslak mendil yardımı ile temizleyebilirsiniz.

·        Islak mendil ile çıkmayan lekeler için diş macunu kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine sıktıktan sonra elinizle ovalamanız yeterli olacaktır.

·        Kalem çiziği gibi izler içinse saç spreyi kullanabilirsiniz. Bezin üzerine saç spreyini sıktıktan sonra derinin üzerine sürmeniz izi yok edecektir.

·        Derini daha parlak görünmesi içinse badem yağı ve vazelini karıştırarak bir bez yardımı ile derinin üzerine sürebilirsiniz. Profesyonel bir ürün kullanılmayacaksa bu karışım işinizi görecektir.

Araç Bakımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Sürekli kullanım halinde olan araçların ilk günkü gibi görünmesi için düzenli bakım yapmak gerekiyor. Aracın içine ve dışına baktığımızda farklı yüzeyler bulunmaktadır. Bu yüzden her yüzey için farklı bakım malzemeleri ortaya çıkmaktadır. Çoğu kişi aracın bakımını yetkili kişilere teslim etse de bazıları bu işi kendisi yapmayı tercih ediyor. Araç bakımını kendiniz üstlenecekseniz mutlaka elinizde olması gereken malzemeler şunlardır:

·        Elektrikli süpürge

·        Mikrofiber bez

·        Pasta cila

·        Döşeme temizleyici

·        İç mekan genel temizleyici

·        Leke sökücü

·        Oto şampuan

·        Lastik ve jant parlatıcı

·        Klima temizleyici

·        Oto parfüm

Araç İçin Kış Bakımı Nasıl Olmalı?

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte araç bakımına ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Aslında soğuk havadan çok, kış aylarında yağışlar arttığı için araç yüzeyi daha çok zarar görmektedir. Özellikle yağmur ve kar suyu temizlenmediğinde boya üzerinde hasara yol açmaktadır. Ayrıca hasarlı bölgelerde paslanmaya da yol açmaktadır. Bu yüzden kış aylarında araba yıkanmaz diyenlerin söylediklerini bir kenara bırakmalısınız. Aracınızı düzenli olarak basınçlı su ile yıkamalısınız. Ayrıca kış aylarında ekstra boya koruyucu maddeler kullanmakta aracınızın korunmasını sağlayacaktır. Bu tip ürünler boyanın üzerine ekstra katman atarak dışarıdan gelen etkilere karşı korunmasını sağlamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir