Moğollar ve Türkler Hakkında Bilgiler

Moğollar ve Türkler Hakkında Bilgiler
02.04.2022 18:00
Moğol coğrafyası ve Moğollar her daim Türkler için önemli olmuştur. Türklerin ilk yazılı belgelerinin bu coğrafyada olması, uzun yıllardır süregelen kültürel ve tarihi ilişkiler, bilim insanlarını bu alan üzerinde çalışmaya sevk etmiştir. Bu araştırmalarda Moğollar ve Türkler arasında akrabalık olup olmadığı, aralarındaki savaşların neden ve ne zaman olduğu gibi sorular da yer almaktadır.

Moğolların tarihi ile ilgili bilgiler, çok uzun bir geçmişe sahip değildir. Moğol ismi, siyasi bir birlik olarak ilk defa 12. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu tarihte Oğuzlar da Anadolu’da bulunmuşlardır.

Moğol halkının ortaya çıktığı dönemdeki boyların nerelerde olduğu ile ilgili henüz aydınlatılmamış noktalar bulunmaktadır. Fakat buna karşın Moğolların birlik olarak anılmaya başlamasına kadar geçen sürede, Onon, Kerulen ve Yukarı Tola nehir boyları ile Baykal’ın güneyinde çekirdeklerinin oluşmaya başladığı söylenmektedir.

Moğol tarihi bilinen pek çok kaynakta Cengiz Han’ın doğumu ile başlatılmaktadır. Onu takip eden yıllarda ise Türk ve Türkiye tarihi ile iç içe girift bir Moğol tarihinin varlığından bahsedilir.

Moğollar ve Türkler Akraba Mı?

Moğollar ve Türklerin akraba olup olmadığı sorusu senelerdir bilim insanları tarafından da konuya ilgisi olan meraklıların da tartışmaları arasında yer almıştır. Kimileri Moğolların ve Türklerin akraba olduklarını ileri sürerken; kimileri de kökenlerinin tümüyle farklı olduğunu ama Türk ve Moğol birleşmesinin çok kuvvetli olmasından ötürü akraba olarak anıldıklarını söylemektedirler.

Moğollar ve Türkler Neden Savaştı?

Moğollar, Anadolu’yu istila etmek istedikleri için 3 Temmuz 1243 tarihinde Kösedağ Savaşı’nı başlatmışlardır. Savaş Selçuklu Devleti’nin yenilmesi ile sonuçlanmıştır. Yenilme sebebinin Anadolu Selçuklu kuvvetlerinin ilk çarpışmadan itibaren II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in hatalı kararlar vermesi olduğu söylenir.

Moğollar ve Türkler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Moğol ve Türk ırkları arasındaki farklar, fiziki açıdan kendisini çok net bir şekilde göstermektedir. Moğolların Türklere kıyasla daha geniş göğüslü ve daha yayvan yüzlü oldukları söylenir. Ayrıca bacakları ve kolları Türk ırkına göre daha küçük ve renkleri de Türklere göre daha esmerdir.

Hatta öyle ki Moğolların ırk tasvirinde, diğerlerine nazaran çok büyük bir farklılık bulunur. Buna göre Moğolların burnu basık, üst vücutları kuvvetli, alt vücutları çelimsiz, gözleri çukur bir biçimdedir.

Moğollar ve Türkler Arasındaki Savaşlar

Moğolların yüzyıllar içinde artan nüfusuna da bağlı olarak Orta Asya’da güçlenmesi ile çevrelerindeki toplulukları ve bölgeleri istila etmeye başlamışlardır. Moğol istilaları olarak adlandırılan bu genişleme döneminde Oğuzlar da istilaya uğramışlardır. Kronolojik olarak iki farklı dönemde gerçekleşen bu istilaların ilk dalgası Selçuklu yönetimini zorlamış ve 1015 – 1020 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Fakat Anadolu’ya geniş çapta yerleşen Oğuzlar ve Selçuklu topraklarına kadar yayılan Moğollar karşı karşıya gelince Oğuzlar 1200’lü yıllarda Moğol akınlarının önünden kaçmaya başlamışlardır.

Moğollar ve Türkler Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Moğollar ve Türkler arasındaki benzerlikler dendiğinde akla ilk olarak diller gelmektedir. Türkçe ve Moğolca arasında birçok ortak kelime yer almaktadır ve dil yapısı da oldukça benzerlik göstermektedir. Ayrıca bozkır hakkında telakkiler, hayvanlar hakkında verilmiş bilgiler, geliştirilen silahlar da benzerlik göstermektedir.

Moğolistan’da Ne Kadar Türk Var?

Moğolistan’da nüfusun %80’ini Halha Moğolları oluştururken, %8’ini diğer Moğol halkları oluşturmaktadır. Geri kalan %5’ini Kazaklar oluşturur geriye kalan nüfusu ise Çinliler, Ruslar ve Türk halkları oluşturmaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir