Mitomani Hastalığı Nedir?

Mitomani Hastalığı Nedir?
27.08.2021 21:30
Günlük hayatta karşılaşılan yoğun stres, sosyal çevre baskısı ve aktiviteler sonucunda psikolojik sağlık sorunları artma eğilimi göstermektedir. Bizler de mitomani hastalığı nedir?, mitomani hastalığı ne demek?, mitomani hastalığı nasıl tedavi edilir?, mitomani hastalığı belirtileri, mitomani hastalığı nasıl anlaşılır?, mitomani hastalığı nedenleri, yalan söyleme hastalığı nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Günlük hayatta karşılaşılan yoğun stres, sosyal çevre baskısı ve aktiviteler sonucunda psikolojik sağlık sorunları artma eğilimi göstermektedir. Bu eğilime bağlı olarak farklı seviyelerde değişik ruhsal problemler baş göstermekte ve yaşam kalitesine epey etki edecek derecede rahatsızlıklar oluşmaktadır. Pek çok inanışta ve toplum ahlaki açıdan önemli olan erdemlerden bir tanesi dürüstlüktür. Genel kabul edilen durum ise yalan söylemenin sadakatsizliği ve ilişkilere zarar verdiği düşüncesidir. Çocukluktan itibaren yalan söylemenin doğru olmadığı öğretilse de yapılan araştırmalar her insanın yalan söyleyebileceğini ve günde en az 1 2 kez yalan söylediğini göstermektedir. Mitomani hastalığı ise kronik olarak yalan söyleme davranışı gösterme veya yalan duyma isteği olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal çıkar veya herhangi bir kazancı olmaksızın, kronik olarak yalan söyleme davranışında bulunmak ya da yalan söyleme isteği duymaktır ve patolojik yalan söyleme alışkanlığı veya psödoloji fantastika olarak adlandırılabilmektedir. Mitomanide söz konusu yalan söyleme davranışı, ihtiyaç veya isteği gidermesi sonucunda rahatlama ile tanınmaktadır. Bu sebeple, sağlıklı kişilerin kullandığı beyaz yalanlardan ayrılmaktadır. Genellikle psikolojik rahatsızlıklarla bulunma eğilimi gösterir. Antisosyal kişilik bozukluğu olan, bipolar duygudurum bozukluğu olan, depresyon, anksiyete gibi çeşitli rahatsızlıkları bulunan kişilerde mitomani görülebilir. Mitomani olan kişilerin dikkatle incelenmesi, doğru ve etkili bir tedavi yöntemi uygulanması açısından önem arz etmektedir.

Mitomani Hastalığı Ne Demek?

Psikolojik bir hastalıktır ve genellikle halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu hastalığa sahip kişilere de mitoman adı verilir. Yunanca muthos(efsane) ve latince mania(delilik) kelimelerinin birleşimi sonucu meydana gelmiştir. Psikiyatride pseudologia fantastica olarak da adlandırılmaktadır. İlk kez 1891 yılında Anton Delbrueck tarafından tanımlanan mitomani hastalığı hakkında çok fazla çalışma yapılmadığından ötürü, mitomani hastaları hakkında bilgi elde edilebilecek kadar araştırılmamış ve anlaşılmamıştır.

Mitomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Mitomani hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Genellikle bu hastalığın tedavisinde psikoterapi ve farmakoterapi (ilaç tedavisi) birlikte kullanılır. Tedavide öncelik hasta tanınmaya çalışılır. Yalan söyleme ihtiyacının neden kaynaklandığı ortaya çıkarılır ve altta yatan sorunlarla ilgili konuşulmaya başlanılır. Güven ortamı oluşturularak hastadaki eksik olan güven ve duyguları yerine konmak amaçlanmaktadır. Eğer iyi bir tedavi uygulanırsa hastalığın tekrarlama oranı epey düşük seviyelerde olacaktır.

Mitomani Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Mitomani hastalığına sahip olan kişilere mitoman denmektedir. Kişinin mitoman olduğunu anlamak için hastalığın göstermiş olduğu belirtilere bakmak gereklidir. Mitomanların gösterdiği bazı belirtiler şunlardır;

·        Söylenenler oldukça inandırıcı ve abartılıdır. Mitomanlar genellikle olayları anlatma da ustadır ve ikna kabiliyetleri yüksektir.

·        Hayal gücü ile gerçek karıştırılır ve bu yüzden yalan söylediklerinin farkında olmazlar.

·        Yalan söylemek için neden olmasa bile yalan söylenir.

·        Sözel yetenekleri geliştirmiştir ve yalan söyleme hususunda ısrarcı davranmaktadırlar.

·        Rahatsızlık genelde 15-16 gibi ergenlik yaşları olarak nitelendirilen dönemde başlar ve tedavi edilmezse yetişkinliğe kadar devam eder.

·        Özgüveni düşük insanlarda görülme olasılığı epey yüksektir.

·        Söz verseler dahi yalan söylememe sözlerini tutamazlar.

·        Hırsızlık, sahtecilik ve dolandırıcılık suçu işleyenler arasında mitomanlara sıkça rastlanır.

·        Kendileri övmeleri ve abartmaları sebebiyle aile ve yakın çevresi ile sorunlar yaşarlar.

Mitomani Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Ergenlik dönemlerinde tanısı konulmaya başlanan bu rahatsızlığın göze çarpan en belirgin belirtisi özgüven düşüklüğü ve öz benlik saygısı eksikliğidir. Kişilerin veya çocukların yalan söylemesinden şüphelenildiği zaman hasta olduğu düşünülen şahıslar gözlem altına alınmalıdır. Eğer bu belirtileri gösteriyorsa yüksek ihtimal mitomani hastasıdır;

- Yalan söylerken haz duyuyorsa

- Yalan söylerken ısrarcı oluyorsa

- Yalanlardan dolayı pişman olmuyorsa

- Yalanları ortaya çıkınca aşırı derecede alıngan ve agresif tavır sergiliyorsa

- Yalan söylediğinde buna kendisi de inanıyorsa

- Anlattıkları veya söyledikleri arasında kurgusal bütünlük olmuyorsa

- Herhangi bir kazanç duymasa da yalan söylemeye devam ediyorsa bu kişilerin uzman bir psikoloğa götürülüp tedavisi yapılmalıdır.

Mitomani Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Birçok sebebi olmakla birlikte mitomani hastalığının asıl sebebi çocukluk yaşlarında duyulan ve şahit olunan yalanlar olarak kabul edilmektedir. Çocukluk ve ergenlik süreçlerinde ebeveynlerini izleyen kişiler, onları doğrularıyla ve yanlışlarıyla kendine rol model olarak görmektedirler. Bu sebeple yalan söylemelere şahit olması durumunda ileriki yaşlarına kadar bu rahatsızlığa maruz kalarak uzun süre bu hastalığa yakalanabilmektedirler. Bunların dışında hastalığın başlıca nedenleri arasında şunlar yer almaktadır;

- Doğru söylenildiğinde inanılmaması

- Kişilik bozuklukları

- Onaylanma ihtiyacı hissedilmesi

- Aşağılık komplesi

- Çocukluk döneminde yaşanan istismarlar

Yalan Söyleme Hastalığı Nedir?

Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın bilimsel adı mitomanidir. Bu hastalığa yakalanan kişilere mitoman denilir. Hastalık kişinin dikkat çekmek veya toplumda statü kazanma düşüncesiyle odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlamaktadır. Yalan söyleme bir süre sonra alışkanlık haline gelmekte ve kişi bir süre sonra kontrolü kaybetmektedir. Hastalığın ilerlemesi sonucu kişiler söyledikleri yalanlara kendileri dahi inanır hale gelmektedir. Bu kişiler çoğunlukla hastalığın ilerlediğini ve bunun rahatsızlık olduğunu kabul etmezler veya kabul etmekte zorlanırlar. Bu nedenle tedavi olma ihtiyacı duymadıkları için yakınları tarafından tedaviye ikna edilmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir