Meşru Müdafaa Nasıl Olur?

Meşru Müdafaa Nasıl Olur?
25.11.2021 19:00
Meşru müdafaa, kısaca kendini savunmaktır. Kişilerin kendilerine haksız yere saldırılmasına karşı aldığı savunma şekli meşru müdafaa olarak tanımlanmaktadır. Meşru müdafaa bir zorunluluk halidir. Meşru müdafaa ve kuvvet kullanma farkı nedir, zaruret hali arasındaki fark nedir? Meşru müdafaa yasal mı? Meşru müdafaa hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Bir savunma şeklinin meşru müdafaa olabilmesi için gerekli şartları oluşturması gerekmektedir. Meşru müdafaanın olması için gereken ilk şart bir saldırının oluşmasıdır. Yapılan saldırı bittiği halde tekrar başlama riskini taşıyorsa meşru saldırı ya da meşru müdafaa kişiler tarafından gerçekleştirilebilir. Saldırı haksız nitelikte olması çok önemlidir.

Saldırının bir nedeni varsa örneğin kişiye karşı hakaret içeren sözcükler sarf edildiyse ve kışkırtıcı tavırlar sergileniyorsa meşru müdafaa hakkı oluşmaz. Meşru müdafaada amaç hakkı korumaktır, bu hak kendi hakkınız ya da başka birinin hakkı olabilir. Meşru müdafaa yapabilmeniz için size yapılan saldırıya aynı zaman içinde tepki vermeniz gerekmektedir. Olaydan bir süre sonra meşru müdafaa içinde olamazsınız. Haklı durumdan haksız konuma geçersiniz. Eğer saldırı yapmadan olaydan kurtulma şansınız var ise meşru müdafaa içinde bulunamazsınız. Yani savunma yapmadan saldırıdan kurtulmanın yolunu düşünmeniz gerekmektedir. Size saldırı içinde olan kişiye karşı meşru müdafaa içinde bulunabilirsiniz. Meşru müdafaada en dikkat çeken nokta ise saldırı ile savunmanın orantılı olmasıdır. Eğer size yapılan saldırıya orantısız bir güç ile karşılık verirseniz meşru müdafaa yapmış olmazsınız.

Meşru Müdafaa ve Kuvvet Kullanma Farkı Nedir?

Meşru müdafaa kavramı ile kuvvet kullanma kavramı arasında olan fark pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Kuvvet kullanma devlet yetkililerinin zamanında gelmemesi nedeni ile kişinin kendini ya da eşyasını korumasıdır. Uluslararası hukukta da yer alan kuvvet kullanma hukuka uygun olduğu zaman kişiler ceza almaz veya ceza indirimi alır. Meşru müdafaa ise bir saldırıya karşı kişilerin kendi haklarını ve kendilerini savunmalarıdır. Meşru müdafaa ve kuvvet kullanma, haklı durumlarda kullanılabilir ayrıca ceza uygulaması yapılmaz.

Meşru Müdafaa İle Zaruret Hali Arasındaki Fark Nedir?

Meşru müdafaa ve zaruret hali birbirine yakın iki kavramdır. Meşru müdafaada savunma kesinlikle saldırgana karşı yapılmalıdır. Saldırının kaynağı mutlaka insan olmalıdır. Orantılı güç kavramı meşru müdafaanın kuralları arasında yer almaktadır. Zaruret hali ise haklı ya da haksız kavramı yoktur. Tehlike sezinen her durumda uygulanabilmektedir. Tehlike insandan ya da başka bir kaynaktan kaynaklanabilir. Meşru müdafaada tazmin mükellefiyeti bulunmazken zaruret halinde tazmin mükellefiyeti bulunmaktadır.

Meşru Müdafaa Yasal Mı?

''Meşru müdafaa yasal mı?'' sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Türk Ceza Hukuku'na göre meşru müdafaa yasal sayılmaktadır. Yargıtay kararı ile zorunluluk hali olarak ifade edilmektedir. Kişi ya da çevresindeki farklı bir kişi haksız yere saldırıya uğruyorsa savunma yapmak yasaldır. Ancak meşru müdafaa koşulları iyi bilinmelidir. Meşru müdafaa sadece haksız saldırılara karşı gerçekleşir. Amaç tehlikeden kurtulmak olmalıdır. Savunma sırasında orantısız güç kesinlikle kullanılmamalıdır. Ceza Mahkemesi Kanunu'na göre fail hakkında ''ceza verilmesine gerek yoktur'' kararı alınmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir