Ayrıca meslek lisesinde verilen eğitimle birlikte üniversite eğitimi gerektirmeden meslek sahibi olmak isteyen öğrencilerin bu konuda işyeri açma belgelerinde de kolaylık sağlamaktadır. Meslek liselerinde farklı kollara ayrılabildiği gibi endüstri meslek liseleri, sağlık meslek liseleri, ticaret meslek liseleri, kız meslek liseleri gibi pek çok türe ayrılabilmektedir. Bunun yanı sıra meslek liseleri genelde ikinci planda tutulan bir lise türü olsa da öğrenci yetiştirme konusunda aslında Anadolu Liseleri ve Fen Liseleri ile aynı seviyede eğitim verilmektedir.
Toplum içinde bu liselere ön yargıyla yaklaşılsa da aslında meslek hayatında pek çok avantaj sağladığını görebilirsiniz. Kazandığı en büyük avantajlar arasında da iş bulma noktasında normal lise mezunu öğrencisine göre çok daha pratik bir eğitimi olduğunda daha kolay iş bulabilmektedir. Meslek liselerinde öğrenciler seçtikleri meslek alanında tecrübe kazanabilecekleri stajlar ile birlikte hem mesleki açıdan donanım sağlarken hem de bu staj boyunca belirli bir gelir elde ederek bir miktar para kazanımı sağlayabilmektedirler. Bunun yanı sıra öğrenciler eğitimlerini sürdürürken sosyal güvence ile birlikte erkenden sigorta başlangıçları da yapılmaktadır. Herhangi bir eleman ihtiyacı ve personel alımı yapılacağında meslek lisesi mezunları bu alanlarda öncelikli olabilmektedir. Bu şekilde diğer lise türlerine göre çok daha pratiğe dökülmüş bir eğitim görmelerinden dolayı meslek hayatında çok daha kolay adapte olabilme ve pek çok alanda iş bulabilme gibi faydaları görmektedirler.
Meslek Liseleri İçin Ek Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
9 Aralık 2016’dan bu yana 6764 sayılı kanun ile birlikte meslek liselerinin yükseköğretim ve önlisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırılarak, meslek liselerinde mezunların önlisans programlarına yerleşmeleri için merkezi sınavlardan aldıkları puan ile birlikte ilave edilen başarı puanı da eklenerek yükseköğretim kurulu tarafından katsayı 0.06 olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda meslek lisesi mezunları girdikleri sınavda gördükleri alan ile alakalı 2 yıllık önlisans programları için ek puan verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu ek puan da adayın obp puanının 0.06 ile çarpılarak ek puan olarak eklenmesi şeklinde sınav puanına işleyerek hesaplanır.
Meslek Liseleri İçin Staj Yerleri Nerelerdir?
Yaz ayları ve okul zamanlarında genel olarak meslek lisesinde bir staj eğitimi verilmekte ve bu stajdan belirli bir gelir elde edilmektedir. Yaz aylarında öğrenciler staj başvurusu yaparak hem özgeçmişini güçlendirmek hem de bu programın getirdiği bir zorunluluk olarak staj başvurusu yapmaları gerekmektedir. Düzenlemeye göre 10’dan fazla çalışanı bulunan işverenler firmalarına stajyer bulundurmak zorundadırlar. Bu konuda staj yerleri de elemanları mesleki ve teknik eğitim veren liselerden seçebilmektedirler. Öğrenciler de buradan stajlarını yaparak en az 767 TL gibi bir ücretle belirli zamanlarda staj yaptıkları firmalarla çalışmaya başlarlar. Hatta belirli liseler bazı firmalarla anlaşmalar yaparak örneğin pastacılık okuyan öğrenciler için pastane gibi işletmelerde iş imkanları sağlamaktadır. Bu şekilde herkes kendi alanına göre sipariş başvurusu yaparak belirli işletmelerde bu staj eğitimini alırken aynı zamanda yaptıkları çalışma için de bir ücret alınır.