Maliye Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Maliye Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
12.11.2022 18:13
Üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında yer alan maliye bölümü hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlamak istiyoruz. Maliye bölümü hangi üniversitelerde var, hangi puan türüyle alıyor, ne kadar maaş alır? Mezunları hangi bölümlerde yüksek lisans yapabilir, hangi bölümlere geçiş yapılabilir, nerelerde çalışabilir? Sorularının cevaplarını sizler için yanıtladık.

Maliye bölümü, Türkiye’deki üniversitelerin 2 ve 4 yıllık bölümlerinden biridir.  Mali faaliyetler uygulayarak uzman ve yetkili kişiler yetiştirip ülkeye kazandırmayı amaçlayan bir programdır.

Çukurova Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

İnönü Üniversitesi

Yozgat Üniversitesi

Bu okulların 4 yıllık ve 2 yıllık programlarında maliye bölümünü tercih edebileceğiniz gibi, açık öğretim fakültelerinin uzaktan eğitim sistemini de tercih edebilirsiniz.

Maliye Bölümü Hangi Puan Türüyle Alıyor?

Maliye bölümü genel olarak 2 yıllık bir bölüm olarak bilinse de 4 yıllık üniversitelerde bulunuyor. Fakat 2 yıllık da olsa 4 yıllık da olsa, aynı puan türünden öğrenci kabul etmektedir. Maliye bölümüne EA (eşit ağırlık) bölümünden mezun adaylar tercih edebilmektedir.

Maliye Bölümü Ne Kadar Maaş Alır?

Mali konularda yetkin olacağı kadar bir hukukçu gibi iyi bir hukuk bilgisine de sahip olması beklenmektedir. Bu şekilde kendini geliştiren maliyecilerin maaşları diğer çalışanlara göre elbette yüksek olacaktır. Fakat ortalama bir maaş olarak düşünürsek maliyeciler aylık olarak 6000-6500 TL arasında maaş kazanmaktadır.

Maliye Bölümü Mezunları Hangi Bölümlerde Yüksek Lisans Yapabilir?

Maliye bölümlerinden mezun kişiler yüksek lisans yapmak isterlerse oldukça geniş seçenekleri mevcuttur. Psikoloji, işletme, insan kaynakları, sosyal hizmetler, uluslararası ticaret gibi bölümlerden yüksek lisansa başvuru yapabilirler. Tezli yapacakları yüksek lisans için ALES ve YDS sınavlarında başarılı olmaları gerekmektedir.

Maliye Bölümü Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Her sene birçok mezun veren maliye bölümünde okurken farklı bir bölüme geçiş yapma hakkınız bulunuyor. Bu bölümler arasında çalışma ekonomisi, maliye, iktisat, uluslararası ilişkiler, işletme gibi bölümlere geçiş yapabilirsiniz. Geçiş yapabilmek için DGS sınavında başarılı olma şartı aranmaktadır.

Maliye Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Maliye bölümünden mezun bir kişi kendisini iş ve kariyer anlamında yeteri kadar geliştirirse birçok alanda iş bulabilir. Çok fazla mezun veren bir bölüm olduğu için henüz öğrencilik yıllarındayken oldukça planlı ve düzenli bir çalışma içinde olmalıdır.

Sadece bölüm derslerini geçmekle yetinmemeli farklı seminer ve kurslara katılarak maliye alanındaki becerilerini pekiştirmeli ve yetkinlik kazanmaya gayret etmelidir.

Öncelikle bölüm derslerini başarı ile bitirip İngilizce konusunda yetkinlik kazandıktan sonra ALES sınavına girerek kendi okulunda veya başka üniversitelerde yüksek lisans yaparak, akademik kariyer yapabilir. Ancak bu her sene açılabilecek bir kadro demek değildir. Her fakülte ihtiyaç halinde akademisyen kadrosu açmaktadır.

Bunun dışında mezunlar, Maliye Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Mahalli İdareler, Belediyeler ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilmektedirler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir