Mahkeme Neye Göre Karar Verir?

Mahkeme Neye Göre Karar Verir?
24.11.2021 16:27
Dünya üzerinde bulunan tüm ülkelerde farklı biçimde yargı şekilleri vardır. Her ülke suçlusunu cezalandırırken farklı hukuk süreçlerinden geçirerek cezalandırır. Avukatsız mahkeme olur mu? Bir mahkeme ne kadar sürer? Mahkeme neye göre karar verir merak ediyorsanız bu yazımız sizler için.

Geçmişte yerleşik hayata geçilmeden öncesinde dahi mahkemeler her daim yerini almıştır. Günümüzdeki gibi yazılı kanunları olmasa da kendi içlerinde belirledikleri atalarından gelen belli kurallarla yaşamaktaydılar. İnsanoğlu tarihin her döneminde kaosa sebebiyet vermemek için kurallar dâhilinde yaşamıştır.

Bu kurallar örf, adet ve gelenek ya da bir Anayasa olabilir. Bu kurallar toplumu düzenli halde yaşamaya duydukları ihtiyaçtan doğmuştur. Türkiye bir Cumhuriyet ülkesidir ve Anayasa ile yönetilmektedir. Anayasalar mahkemeler aracılığı ile uygulanır. Bu mahkemelerin karar vermeleri için belli şartlar gereklidir. Mahkemenin adil bir karar verebilmesi için iddiaların delillerle ortaya konulması gereklidir. Deliller sunulduktan sonra mahkemenin değerlendirmesi sonucu verilen kararın net bir gerekçeye dayandırılarak verilmesi gereklidir.

Avukatsız Mahkeme Olur Mu?

Avukat özellikle Amerikan mahkemelerinde büyük rol oynayan bir karakterdir. Türkiye mahkemelerine göre daha teatral bir şekilde sunumunu yaparak, hâkimi(Yargıç) etkilemek üzere yapılan sanatsal bir anlatım biçimi ile savunmasını tamamlar. Türk mahkemelerinde bu durum çok farklıdır. Mahkemenin çok ciddi bir ortamı bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde avukat zorunluluğu yoktur. Mahkemede kişiler kendi kendilerini savunabilme hakkına sahiptirler. Mahkeme çeşidine göre farklı farklı isimlendirilirler. Örneğin; mahkeme bir icra süreci ile ilgiliyse alacaklı-borçlu olarak isimlendirilirler. Adli ve idari olan mahkemelerde bu isim davalı-davacı olarak değişmektedir. Mahkeme bir ceza mahkemesi ise bu isim sanık olarak isimlendirilmektedir.

Bir Mahkeme Ne Kadar Sürer?

Mahkemenin ne kadar süreceği mahkemenin türüne göre değişkenlik gösteren bir süreçtir. Mahkeme türleri süreyi belirleyecek unsur olacaktır. Eskiden mahkemelerin süresi kontrolsüz bir şekilde uzayıp iki tarafın da sabrını zorlarken günümüzde mahkemelerin bir hedef süresi bulunmaktadır. Mahkeme türü Ceza Mahkemesi ise 10 yıldan daha az ceza gerektiren suçlara bakan bir mahkemedir. Ceza mahkemeleri için belirlenen hedef süre 300-390 gün içerisinde davanın sonuçlanıp ceza alacak kişinin kaç yıl ve ne şekilde ceza alacağının belirlenmesi gerekir. Ağır ceza davalarında bu durum farklılık göstererek 1-3 yıl arasında dava neticelenmiş olur. İcra mahkemelerinde ise bu durum çok daha kısa olup 6 ay ile 1 yıl içerisinde sonuçlanması gerekir. Adli mahkemelerde hedef süre maksimum 1 yıldır.

Boşanma davalarında taraflar anlaşmalı ise 1-4 ay arasında dava sonuçlanırken, eğer boşanma sorunlu bir süreçle gerçekleşirse dava 3 yıla kadar uzayabilmektedir. Verilen bu sürelerde davalar sonuçlanıp mahkeme kararı uygulanmaya başlar. Mahkemenin yapılabilmesi için de taraflara tebligatların ulaşması gereklidir. Mahkemeye taraflar katılmak istemezlerse yalnızca avukatlarını göndererek savunmalarını yaptırabilirler. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde avukatın ya da mahkemeden sorumlu kişilerin mahkemeye katılıp katılmamasının önemi yoktur. Önemli olan ikisinden birinin mahkemede bulunmasıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir