Maf Sensörü Nedir? Değeri Kaçtır?

 Maf Sensörü Nedir? Değeri Kaçtır?
29.09.2021 23:00
Maf sensörü enjeksiyonlu araçlarda motora giren hava miktarını ölçüp kontrol ünitesine ileten bir mekanizmadır. Maf sensörü nedir? Maf sensörü değerleri kaçtır, ne işe yarar? Maf sensörü bozulursa ne olur, temizlenir mi? Maf sensörü arızalı, bozulursa ne olur? Maf sensörü ile map sensörü arasındaki fark nedir?

İnsanoğlu motorlu taşıtları icat ettikten sonra ulaşım ve yük taşıma işi çok kolay bir hal aldı. Eskiden günümüze araçlar çok değişirken, yeni teknolojinden nasibini almış durumdadırlar. Yüksek mühendislik ve teknoloji ile birleşen bu araçlar iyi performanslar vermektedir. Araçların birçok parçası günümüzde değişirken, yeni özellikler eklenerek konforlu bir şekilde, bu araçlar tasarlanmaktadır. Bu parçalardan biride Maf sensörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yani nesil araçlarda, sürücülerin debimetre ve hava akış metre olarak isimlendirmektedir. Bir otomobilin beyni olarak görev yapan motorun performansını da etkileyen Maf sensörü bakımını aksatmamalıdır. Belirli belirtilerle arıza veren bu parçanın, tamirine dikkat edilmelidir. Enjeksiyonlu tüm araçlarda bulunan bu parça tam olarak, emme manifoldu ve hava filtresi arasında konumlanmış durumda bulunur.

Maf Sensörü Nedir?

Maf sensörleri tüm enjeksiyonlu araçlarda karşımıza çıkarken, motora giren hava miktarını ölçüp, kontrol ünitesine iletir. Bu işlemden sonra kontrol ünitesi de motora girecek yakıt miktarını belirleyerek, motora yollar. Bu işlem sonucunda motora girecek hava ve yakıt miktarı motora girip, aracın hareketi için gereken enerji sağlanır. Hava miktarının ölçülmesi ve iletilmesi adına enjeksiyonlu araçlarda, bu parçanın önemi büyüktür.

Maf Sensörü Değerleri Kaçtır?

Hava miktarını ölçüp, kontrol ünitesine gönderen Maf sensörü, motora girecek havanın ölçülmesi için çok önemli bir parçadır. Normal çalışma durumunda bu parçanın sinyal değerleri en az 0,2 volt ile en fazla 4,9 volt arasında olmalıdır. Bunlardan düşük ya da daha fazla değerlerde bu parçanın bozulmuş olması muhtemeldir. Kontrol ünitesine gönderdiği sinyal rölantideyken, 1.1 volt ve 1.5 volt arasında değişim gösterebilmektedir.

Maf Sensörü Ne İşe Yarar?

Enjeksiyonlu araçların hepsinde bulunan Maf sensörü, hava filtresi ve emme manifoldu arasında yer alarak karşımıza çıkmaktadır. Bu parça motora girecek havayı ölçerek, Ecu sistemine gönderirken, bu sistemde bu hava miktarına göre yakıt ilavesi sağlamaktadır. Bu hava ve yakıt motora gönderilip, burada yanma oluşturulur. Yanma sonrasında enerji sağlanırken, aracın hareketi bu enerjiye bağlıdır.

Maf Sensörü Bozulursa Ne Olur?

Bu parça enjeksiyonlu araçlar için önemliyken, bozulması durumunda aracı olumsuz etkileyebilmektedir. Maf sensörü bozulmalarında araç çalışmayabilirken, hafif arızalarda ise aracın geç çalışmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında pek çok sistemi etkileyebilen Maf sensörünün bakımı ya da değişimi hemen yapılmalıdır.

Maf Sensörü İle Map Sensörü Farkı Nedir?

Araçların motora aldığı hava akışı için Maf ve Map sesörleri kullanılmakta olup, yeni nesillerde daha çok Maf sensörü kullanılır. Map sensörü ise daha eski otomobillerde yer almaktadır. Maf sensörü, atmosferik araçlarda vakum okumaya yararken, Map sensörü ise hem basıncı hem de vakumu okuyabilme özelliğine sahiptir.

Maf Sensörü Temizlenir Mi?

Enjeksiyonlu araçlarda Maf sensörü önemli bir parçayken, motora girecek havayı ölçerek kontrol ünitesine gönderir. Bunun yanında bu parçanın bakımı aksatılmamalı olup, gerekirse temizlenmelidir. Bu parçayı temizletmek adına tamirhaneler ve yetkili servislere başvurulurken, belli temizlik maddeleri ile bu işlem yapılır.

Maf Sensörü Arızalı İse Ne Olur?

Bu parçanın arızalanması birçok belirti ile olurken, aracın çalışması üzerinde büyük etkiler göstermektedir. Motorun performansında ki düşüşler, motor ışığının yanması ya da motorun çok sesli çalışması bu parçanın arızasından olabilir. Bu parçanın arızalanması duruma göre aracın çalışmasına bile engel olabilirken, motor gücünde düşüş yaşanır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir