Arabayı Benzinli Mi Dizel Mi Almalı

Arabayı Benzinli Mi Dizel Mi Almalı
11.09.2021 16:00
İlk kez araç alacak veya ikinci el araba seçimi yapacak kişilerin araba satın alırken dikkat ettikleri ilk özellik araçların benzinli veya dizel motora sahip olmasıdır. Benzinli mi dizel mi elektrikli mi daha iyidir? Aracın benzinli mi dizel mi olduğu nasıl anlaşılır, benzinli araç mı dizel araç mı daha uzun ömürlü? Benzinli araç mı dizel araç mı hızlı? Benzinli araç mı dizel araç mı çok yakar? Dizel mi benzinli mi daha çevreci, benzinli araç mı dizel araç mı pahalı?

İlk kez araç alacak veya ikinci el araba seçimi yapacak kişilerin araba satın alırken dikkat ettikleri ilk özellik araçların benzinli veya dizel motora sahip olmasıdır. Bunun sebebi aracın fiyatını ve giderlerini fazla etkileyen unsurlar arasında yer almasıdır. Dizel veya benzinli araçlar kendilerine has karakteristik özellikleri bulunsa da birçok noktada birbirinden ayrılmaktadır. Avantaj ve dezavantajları bulunan benzinli ve dizel araç alınırken ilk olarak aracın kullanım türünü ve miktarına göre karar verilmelidir. Aracın kullanım amacı, satın alma maliyeti, araçla kaç km gidilebileceği gibi etkenler dizel veya benzinli seçiminde önemli faktörlerdendir. Yıl içerisinde sürekli araç kullanan veya uzun mesafe seyahat edecek kişiler yakıt tasarrufu açısından dizel aracı tercih ederken, başlangıç fiyatı daha uygun olan benzinli araçlar daha çok tercih edilmektedir.

Benzinli Mi Dizel Mi Elektrikli Mi Daha İyidir?

Sıfır veya 2.el otomobil almak isteyen kişiler satın almadan önce araçları benzinli, dizel veya elektrikli olup olmadıklarına göre karşılaştırmaktadırlar. Bu karşılaştırmaların yapılması normal olarak görülür ve bu karşılaştırma sayesinde sürücülere farklı deneyim ve avantaj imkanı sunulmaktadır. Kendilerine çok farklı şekillerde motor seçeneği sunulan sürücüler karar vermekte zorlanıyor. Benzinli, dizel veya elektrikli araçların direkt olarak üstün özellikleri bulunmamakla birlikte kendine has avantaj ve dezavantajları bulunur. Birbiriyle sıklıkla kıyaslayan benzinli, dizel veya elektrikli araçların sahip olduğu avantajlar şu şekildedir;

Benzinli Araçların Avantajları;

·        Kompakt sınıfta yer alan araçlarında ÖTV oranları daha düşüktür.

·        Yakıt tüketimi bakımından elektrikli araçlarla karşılaştırılsa da istenilen noktadan yakıt alınma imkanı sunabiliyor. Aynı zamanda benzin+elektrikli olarak adlandırılan hibrit araçlarda yakıt tüketimi düşürülebilmektedir.

·        Yakıt alımı bakımından tüketiciye zamandan tasarruf sağlamaktadır.

Dizel Araçların Avantajları;

·        Yakıt tüketimi benzinlilere göre daha düşüktür.

·        Benzinli ile kıyaslandığında kilometreye göre yakıt tüketiminde ön plana çıkmaktadır.

·        Yakıt ücretleri benzinli araçlara oranla daha uygundur.

Elektrikli Araçların Avantajları;

·        Premium segmentli araçlarda benzinli ve dizele göre ÖTV bakımından avantajlıdır.

·        Yüksek fiyatlı otomobillerde elektrikli araçlar ön plana çıkmaktadır.

·        Yakıt tüketimi benzin ve dizele göre daha düşüktür.

·        Karbon emisyonu sıfırdır ve benzinli ve dizele göre daha çevrecidir.

·        Motor gürültüsü yoktur sessiz çalışır.

·        Bakım ve servis maliyetleri daha uygun

Aracın Benzinli Mi Dizel Mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Benzinli ve dizel araçlardaki fark şu şekildedir; Dizel motorlarda piston içinde hava bulunurken benzinli motorlarda pistonun içinde hava ve yakıt bulunmaktadır. Aracın benzinli mi dizel mi olduğunu anlamak için başvurulabilecek birçok yol vardır. Aracın benzinli mi dizel mi olduğunun bilinmesindeki en önemli amaç yakıt ikmalinde yanlışa düşmemek ve araca zarar vermemektir. Aracın hangi türde olduğunu anlamak için gaz ve debriyaj pedalı referans olabilmektedir. Sadece debriyaj kullanılarak dizel araçlar rahatlıkla araç kaldırılabilirken, benzinli arabalarda aracın titremesine ve stop olmasına neden olur. Araç göstergeleri de aracın dizel veya benzinli olduğunu söyleyen referanslar arasındadır. Benzinli araçların devir saati 7000-8000 bin RPM’de iken dizel araçlarda bu seviye 5000-6000 RPM’de son bulur. Aracın yakıt kapağı açıldığında kullanılması gereken yakıt burada yazar ve benzinciler genelde bu ibareye bakarak yakıt ikmali yapar. Bazı araba markalarında TDI, DCI, TDCI, CRDI, IDTEC kısaltmaları dizel araçları belirtmek için kullanılmaktadır.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç mı Daha Uzun Ömürlü?

Benzinli ve dizel araçların kendi içerisinde değerlendirilebileceği ve fayda sağladığı pek çok özelliği bulunmaktadır. Aracın uzun yıllar kullanımında ise dizel motorlu araçlar ileri teknoloji kullanılarak yapıldıklarından karmaşık bir sisteme sahiptir ve sistemin yıllık bakımı benzinli araçlara göre daha masraflıdır. Dizel motorlu araçlarda araç bakımının düzenli olarak yapılması motorun ömrünü uzatmakta ve benzinli araçlara göre daha uzun ömürlü olmaktadır. Buna rağmen araç bakımları dizel araçlar için 10.000-15.000 kmde yapılırken benzinli araçlarda 15.000-20.000 km arasında yapılmaktadır.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç mı Hızlı?

Benzinli ve dizel araçlarda ateşleme ve güç üretimi açısından farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkların neden olduğu sonuçlar içinde ise benzinli olan araçlardaki yakıt ateşleme sisteminin dizel araçlara göre daha iyi olması vardır. Yakıt ateşleme sistemi daha iyi olan benzinli araçlar bu sayede çabuk hızlanmaktadır ve seri bir kullanım olanağı sağlar.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç mı Çok Yakar?

Ateşleme sistemleri dizel ve benzinli araçlarda ateşleme sistemi farklıdır. Dizel araçlarda ateşleme sistemi kendine özgüyken, benzinli araçlarda ateşleme ise benzinin enjeksiyonu ile silindire bujiler vasıtasıyla ateşlenmesi ise yapılır. Bu sebeple dizel araçlar daha az yakıt tüketimi sağlar ve benzinli araçların yakıt tüketimi dizel araçlara göre oldukça fazladır. Yakıt tasarrufu yapabilmek için dizel araçlarda daha az yakıt tüketimi yapabilmek üzere bakımlarının düzenli yapılması ve kaliteli yakıt kullanılması gereklidir.

Dizel Mi Benzinli Mi Daha Çevreci?

Dizel motorlar, benzinli motorlara oranla daha temiz görünse de dizel ve benzinli motorlu araçlar genellikle kirli ve zehirli bir yapıda oldukları kabul edilmektedir. Dizel motorlar daha yüksek torka, benzin motorları ise daha yüksek güce sahipken iki motorun kendi has karakterik özellikleri vardır. Emisyon konusunda dizel motorların atmosfere saldığı CO2 oranı benzin motorlara göre %16 daha azdır. Karbon dioksit gazını salan dizel motorlar, her kmde 16 gramdan daha az CO2 salgılar ve benzinli motorlara göre daha temizdir. Her iki araç türü de sadece CO2 değil NOx olarak adlandırılan Nitrojen ve Oksijen bileşenlerinin oluşturduğu zehirli gazı salgılamaktadır.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı Pahalı?

Dizel ve benzinli araçların karşılaştırılmasında en çok tercih edilen unsurlar içerisinde maliyet farklılığı vardır. Maliyet farklılıkları çok sık olarak değişkenlik gösterse de benzinli araçlar dizel araçlara göre daha uygun maliyettedir. Dizel araçlar, benzinli araçlara göre genellikle 20-30 milyar daha pahalı olabilmektedir. Dizel araçların yakıtı benzinliye göre daha düşük oranda olsa da çoğu kişi benzinli aracı tercih etmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir