Birçok üniversite bölümü varken, bunlardan biri olarak lojistik karşımıza çıkar. Lojistik bölümü birçok üniversitede bulunurken, bu program 4 ya da 2 yıllık olarak bilinir. Bu bölüme girilebilmesi için sınavdan gerekli puanı almak gerekirken, üniversiteler de bu bölümlere puan ya da sıralama ile almaktadır. Ülkemizde birçok özel ve devlet üniversitesi olduğu için artık, bu bölüme girmek o kadarda zor olmamaktadır.
İyi bir üniversitede bu bölümün puanları yükselirken, programın süresine göre de yine puanlar değişim göstermektedir. Örneğin 2 yıllık programlarda 220 puanı geçmek bile yeterli olurken, 4 yıllık programlarda ise en az 280 puanı geçmek gerekiyor. Bu puanlar üniversiteye göre yükseklik göstermekle beraber, kişiler hedefledikleri üniversitelere göre çalışmalarını sürdürmeliler. Birçok duruma göre değişen puanlama sisteminde netler, bu durumlara göre değişiklikler gösterir. Öğrenciler herhangi bir üniversite de lojistik okumak için 250 puanı geçmek ve netlerini buna göre çıkarmalıdır.
Lojistik İçin Gerekli Özellikler Nelerdir?
Bu bölümü okuyup, ilerde bu iş alanında boy gösterecek kişiler, belli özelliklere sahip olması, onları bir adım öne çıkarır. Bu özelliklere sahip olmak, ilerde ki mesleğinizde sizi ön plana çıkarabilmektedir. Lojistik sektörü birçok sorunun meydana geldiği bir alan olarak karşımıza çıkarken, sektörde yer alacak kişiler ihtilaf çözümünü iyi yapabilmelidir. Yine lojistik işletmelerin zaman zaman yoğun dönemleri olurken, çalışan kişiler bu yoğun dönemlerde, planlama ve uygulama işini iyi yapabilmeli. Lojistik alanı, birçok sürece sahne olurken, bu süreç geliştirme becerine sahip olunması gerekmektedir. Yine bu alanda çalışacak kişiler, ekip çalışmasına yatkın ve iletişim becerileri yüksek kişilerden seçilmelidir. Kişinin alanında ki birçok konuda yetkin olması, onu öne çıkarmaktadır. Kişilerin iyi bir takip yapması için, teknolojik aletleri iyi kullanması ve bu sistemleri öğrenmesi yararlıdır. Lojistik elamanında bulunması gereken başka bir özellik de bu alanda süreçleri iyi yönetebilmektedir. Çünkü lojistik hazırlanma, gönderim, varış gibi daha birçok süreçten oluşmakta olup, bu durumlar ayrı ayrı önem taşımaktadır. O yüzdende lojistik alanında çalışacak kişiler, çeşitli durumlara iyi çözümler getirebilmelidir.