Kuzey Kıbrıs’ta oturum izni almak diğer birçok ülkeye oranla çok daha kolay olacaktır. Özellikle yaşı 60’ın altında olan kişilerin bu ülkede ömrünü geçirmek isteyenlerine belirli basit evraklara ihtiyaç duyacaklardır. Öncelikle KKTC’de yaşamlarını sürmek isteyenlerin ikamet izni almaları gerekmektedir. Ardından gerekli olan evraklar şu şekildedir;
· Eğer bir mülk satın aldıysanız tapu işlemlerinin fotokopileri, tapunun fotokopisi ve orijinal satış sözleşmesi.
· Pasaportunuzun aslı ve eksiksiz fotokopisi
· Kiralık bir evde konaklayacaksanız kira sözleşmesi aslı ve eksiksiz fotokopisi ve yerel makam veya bölge şeflerinden mektup(Türkiye’deki karşılığı ikametgâh).
· 2 tane vesikalık fotoğraf
· KKTC’de çalışmadan size para akışı sağlanacak olan bankadaki hesap no ve postaneden 50 TL’lik pul.
Bu belgelerin hepsini göçmenlik bürosuna ilettikten sonra sağlık kontrolünden geçecek ve bulaşıcı herhangi bir hastalığınızın olup olmadığı test edilecektir. Test sonuçlarını da aldıktan sonra zarfı açmadan göçmenlik bürosuna ulaştırmanız gerekmektedir. Bu işlemlerin hepsi 18 üstü kişiler için geçerlidir. 18 yaş altına bu işlemlere gerek duyulmaz.
Kuzey Kıbrıs Ne Zaman Bağımsız Oldu ?
1571 Yılına kadar Venediklilerin olan Kıbrıs 1571 yılında Venediklilerin elinden alınarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı Devletinde 307 yıl kalmıştır. 1878 Yılında İngiltere’ye geçen Kıbrıs’ın hükümranlık hakkı Osmanlı’da bırakılmıştır. Bu durumun sebebi 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ile İngiltere’nin aynı tarafta yer almasından kaynaklanmaktadır. Ada üzerinde bulunan İngilizlerin hâkimiyetini Türkiye Lozan anlaşması ile 1923’te tanımış ve kabul etmiştir. Ada üzerinde bulunan Rum sayısı 18. Yüzyılın sonlarına kadar Türklerden fazla olmuştur. Tüm yaşam şekillerini farklı yaşayıp asla birbirleri ile evlenmeyip aynı zamanda ticaret de yapmamışlardır. Yapılan uluslar arası anlaşmalar sonucunda 1960 yılında adanın ortak kullanılması esasına dayandırılarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etmiştir.
Kuzey Kıbrıs Pahalı Mı?
Kıbrıs hem muhteşem doğal güzelliği, sıcacık insanları ve fiyatları ile yaşanmaya uygun yerlerden biridir. Türkiye’ye göre ucuz olmayan Kıbrıs neredeyse tüm Avrupa ülkeleri için yaşanması çok kolay bir yerdir. Asgari ücretin 2021 yılı itibari ile brüt rakamının 4400TL olduğu ülkedir. Tarımla ilgilenmelerine rağmen yetmeyen sebze ve meyve miktarı ithal ürün getirtme konusunda mecburiyet kazanmıştır. Bu durum meyve ve sebzenin fiyatını da etkilemektedir. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri Türkiye’ye göre bakıldığında ucuz bile denebilecek düzeydedir.
Kuzey Kıbrıs Yurtdışı Olarak Mı Geçiyor?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminin de farklı olması sebebi ile yurt dışı olarak geçmekle beraber turist olarak gitmek bir hayli kolaydır. Yalnızca kimliğiniz ile bile gidebileceğiniz bir ülkedir. Tek şartı turistik gezinizi 30 günü aşmadan bitirmenizdir. Bu güzel ülkeyi gezmek için 30 gün yeterli değil diyorsanız pasaport ile 90 gün konaklama şansınız bulunmaktadır.