Kurtuluş Savaşında Bize Yardım Eden Ülkeler Hangileridir?

Kurtuluş Savaşında Bize Yardım Eden Ülkeler Hangileridir?
29.11.2022 22:02
Kurtuluş savaşında bize yardım eden ülkeler hangileridir? Kurtuluş savaşında doğu cephesinde kimlerle savaştık? Kurtuluş savaşında en çok şehidi hangi il vermiştir? Kurtuluş savaşında TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmalar nelerdir? Kurtuluş savaşında İngilizler neden çekildi, en yoğun çarpışmalar kimlerle olmuştur? Kurtuluş savaşı hakkında merak edilen birçok soru okuyucular tarafından araştırılmaktadır. Bu yazımızda okuyucularımız için merak edilen soruların tüm detaylarını paylaştık.

Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım sağlanmıştır.

Bu ülkeler;

·        Sovyet,

·        Rusya,

·        Fransa,

·        İtalya,

·        Hindistan,

·        Azerbaycan,

·        Kıbrıs olarak bilinmektedir.

İtalyanlar silah, cephane, ayrıca yardım olarak para değil ama posta teşkilatı kurmak, okullar açmak, çiftçi ve tüccarlara kredi vermek, Türk hükümeti memurlarının bulamadığı malları sağlamak, bozuk yol ve camileri onarmak gibi yardımlarını esirgememiştir.

 Bilinen bilgilere göre Rusya 1921 yılında da Nisan, Mayıs ve Kasım aylarında üç bölüm şeklinde toplamda 6.500.000 altın ruble yardımını gerçekleştirmiştir. Sovyetlerin bu süre zarfında verdiği altın ruble yardımı toplamda 17.500.000 rubleyi bulduğu bilinmektedir. Rusya'nın da içerisinde bulunduğu yedi ülke yardım göndermiştir.

Kurtuluş Savaşında Doğu Cephesinde Kimlerle Savaştık?

Türk halkı, 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu'da başlayan işgal hareketleri sebebiyle;

·        Doğu Cephesinde Ermeniler,

·        Güney Cephesi'nde Fransızlar ve Ermeni çeteler,

·        Batı Cephesi'nde ise Yunanlar ile son gücüne kadar savaşılmıştır.

Kurtuluş Savaşında En Çok Şehidi Hangi İl Vermiştir?

Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa olarak karşımıza çıkmaktadır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine yönelik, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit toprağa verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit toprağa verilmiştir.

Kurtuluş Savaşında TBMM'ye Karşı Çıkan Ayaklanmalar Nelerdir?

TBMM'ye karşı çıkan ayaklanmalar ile bu ayaklanmalar İnönü Savaşı döneminde kurulmuş olan merkez ordusunu bastırdığı bilinmektedir.

·        Zile Ayaklanması

·        Aynacı Oğulları Ayaklanması

·        Milli Aşireti Ayaklanması

·        Cemil Çeto Olayı

Kurtuluş Savaşında İngilizler Neden Çekildi?

İngilizler geldikleri gibi geri gitmek durumunda kalmışlardır çünkü; Yunanistan'ın yenilmesi, Fransa ve İtalya'nın çekilmesi, sömürgelerin ve Balkan ülkelerinin yardım etmemesi, kamuoyunun savaş istememesi nedeniyle İngilizler İstanbul'da yalnız kalan kişiler olmuşlardır.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılma kararı almaya başlamışlardır. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk ettiği bilinmektedir.

Kurtuluş Savaşında En Yoğun Çarpışmalar Kimlerle Olmuştur?

Kurtuluş savaşında en yoğun çarpışmalar Fransızlarla gerçekleşmiştir. Bu sebepten Yunanlılarla da İzmir'in işgalinde sebebiyet vermiştir.

Kurtuluş savaşında en çok;

·        Doğu Cephesinde; Rusya, Gürcistan ve Ermenistan ile savaşılmıştır.

·        Batı Cephesinde; Yunanistan ve Yunanları destekleyen İngilizler ile savaşılmıştır.

·        Güney Cephesinde ise Fransa ve Ermenistan ile savaşılmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir