Kulakta Kızarıklık Neden Olur?

Kulakta Kızarıklık Neden Olur?
22.08.2022 20:35
Kulakta görülen kızarıklık, çoğu zaman ciddi bir hastalığa ya da rahatsızlığa yol açmamaktadır. Yeni yazımızda ise, kulakta görülen kızarıklıklar ile ilgili merak edilenleri, sizler için derledik.

Kulak organı, dış etkenlere bağlı olarak, bazı durumlara karşı dış etkenlere tepki gösterebilmektedir. Kulakta oluşan komplikasyonlar, çoğu zaman iltihaplar şeklinde kendini gösterebilmektedir. İç kulak ve dış kulak iltihapları, kulak rahatsızlıkları arasında en sık görülenleridir. Bununla birlikte, kulak dışı ve kulak yolunda oluşan kızarıklıklar, çoğu zaman ciddi bir hastalığın habercisi değildir. Kulakta görülen kızarıklıklar, kişilerin alerjik yapılarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunun dışında, sivrisinek ve çeşitli böcek ısırmaları, kulakta meydana gelen kızarma durumlarında, önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte doğal ortamda yaşamak veya kampa gitmek, kulakta oluşan kızarıklıklara zemin hazırlamaktadır. Kişilerin alerjik yapıları, tükettiği gıdalar ve mevsim geçişleri de kulak kızarıklıklarının oluşmasında oldukça önemlidir. Soğuk havalarda gerçekleşen ayaz ise, kulak cildini yakarak, kulakta kızarıklıkların meydana gelmesine neden olur. Kulak kızarmasının, enfeksiyon ve iltihaplar ile birlikte gerçekleşebileceğini belirtmiştik. Bu anlamda, gelişen üst solunum yolu enfeksiyonları, kulakta ciddi derecelerde kızarıklıklara neden olmaktadır. Kulağın hijyenine dikkat edilmemesi ve neticesinde gerçekleşen bakteriler, kulak kızarmasının bir başka nedeni arasında bulunmaktadır. Bu anlamda kızarıklıkları önlemekte, kulak hijyenine dikkat edilmesi, olumlu yönde etkide neden olacaktır. Kulakta meydana gelen iltihaplar ve bakterilerin, sağlığa olan etkisini ise, şu şekilde sıralayabiliriz; gelişen çınlama ve uğultu hissedilmesi, dolgunluk hissi, sık sık akıntıların gerçekleşmesi, duymada güçlük, denge problemleri gibi durumlar, kulakta oluşan iltihap ve bakterilerin gösterdiği yan etkiler arasında bulunmaktadır.

Kulakta Kızarıklık İçin Antibiyotik Kullanılır Mı?

Antibiyotikler, birçok farklı hastalık türünde sıkça kullanılmaktadır. Bu anlamda, antibiyotik kullanımının, zamanında ve düzenli kullanılması, hastalıkların tedavisinde oldukça önemlidir. Antibiyotik tedavisinin ise, orta kulak iltihabı tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Öte yandan antibiyotik kullanımının yan etkileri de bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımının yan etkilerini, şu şekilde sıralayabiliriz; ciltte kaşıntı ile birlikte dökülmeler, nefes darlığı, düşük tansiyon, ishal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, kalp çarpıntısı, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi durumlar, antibiyotik kullanımının yan etkileri arasında bulunmaktadır.

Bebeklerde Kulakta Kızarıklık Neden Olur?

Bebeklerde görülen kızarıklık, çoğu zaman ciddi bir hastalık habercisi değildir. Öte yandan bebeklerde görülen kızarıklıklar, kulak enfeksiyonları ve iltihaplarda görülebilmektedir. Bununla birlikte, bebekte kulak kızarıklığı belirtisi oluşması durumlarında, kulak burun boğaz doktoruna gidilmesi, hastalığın tedavi edilmesinde birinci ve en önemli adımlardan olacaktır. Bebeklerde kulakta kızarıklık görülmesine karşın uygulanan tedaviler, bebeğin kaç aylık olduğu gibi durumlara karşı, farklılık gösterebilmektedir.

Kulaktaki Kızarıklık Nasıl Geçer?

Kulakta görülen kızarıklıklar, kulak burun boğaz doktoruna gidilerek tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, kızarıklık oluşumu ilerleyerek, duyuma güçlüklerine varana kadar ciddi bir hale gelebilmektedir. Genellikle enfeksiyon durumlarında görülen kulaktaki kızarıklık, antibiyotik tedavisi ile birlikte geçebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir