Kulak Kristali Oynaması Tedavisi Nedir?

Kulak Kristali Oynaması Tedavisi Nedir?
23.08.2022 17:55
Kulak kristali oynaması, günümüzde sıkça karşılaşılan ve oldukça yaygın olan kulak hastalıklarından bir tanesidir. Yeni yazımızda, kulak kristali oynaması hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri, sizler için derledik.

Kulak kristali oynaması, son zamanlarda sıkça karşılaşılmakta olan kulak rahatsızlıklarından bir tanesidir. Kulak kristali rahatsızlığı olarak bilinen durumun ise, tıp dilinde farklı bir adı daha vardır. Bu anlamda, kulak kristaline “Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo” denmektedir. Benign pozisyonel paroksismal vertigo rahatsızlığının en belirgin etkisi ise, baş dönmesidir. Kulak kristali oynaması rahatsızlığı çeken bir kişide en çok görülen şikayetler ise, şu şekildedir; baş dönmesi, denge kaybı, mide bulantısı, halsizlik, yürüyüş ve koşularda aksamalar, baş ağrıları, konuşmadan gerçekleşen anlam bozuklukları ve konuşma zorluğu, bilinç kaybı, çift görme ve normal olmayan göz dönmesi durumları kol ve bacakların kontrolünü kaybetme, uyuşma ve karıncalanmalar, görmede ve işitmede gerçekleşen güçlükler gibi yan etkileri bulunmaktadır. Kulak kiri kristali, yani Benign pozisyonel paroksismal vertigo rahatsızlığının tedavisinin ne olduğu ise, sıkça sorulmakta ve araştırılmakta olan konular arasında bulunmaktadır. Bu anlamda, kulak kristali oynaması tedavisini, şu şekilde açıklayabiliriz; kulak kristali oynaması, genellikle kendiliğinden geçmekte olan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda ise, repozisyon manevrası tedavisi ile birlikte, kulak kristali oynaması geçirilebilmektedir. Repozisyon manevrası tedavisinde ise, yerinden oynayan kristallerin, eski yerine döndürülmesi sağlanmaktadır. Repozisyon tedavisi dışında ise, epley manevrası tedavisi, kulak kristali oynamasında kullanılan bir başka tedavi yoludur. Arkada bulunan yan daire kanallarında gerçekleşen bozukluklar, epley manevrası ile birlikte eski haline döndürülmektedir. Repozisyon ve epley manevralarının etkisinin görülmediği hastalarda ise, ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Bu anlamda, kulak kristali oynaması tedavisi, kristallerin bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebilmektedir. Repoziyson ve epley manevralarında uygulanan tedavi, baş dönmesi ve denge kayıpları ortadan kalkana kadar yapılabilmektedir.

Kulak Kristali Oynaması Kendiliğinden Düzelir Mi?

Kulak kristali oynaması, kristallerin bulunduğu konuma göre tedavi uygulanması veya kendiliğinden iyileşmesi beklenen bir durumdur. Bu anlamda, kristallerin olması gereken yerinden ne kadar oynadığı, kulak kristali oynaması durumlarına karşın dikkate alınacak konulardan en önemlisidir. Kulak kristali oynaması, kimi zaman kendiliğinden geçebilmek ile beraber, kimi zaman ise ciddi bir tedavi süreci gerektirmektedir. Kulak kristalinin oynayıp oynamadığı ise, şu belirtiler baş gösteriyor ise meydana gelmiş demektir. Bulantı, dengesizlik, duyma ile ilgili güçlükler, kulak kristali oynamasında baş gösteren rahatsızlıklardandır.

Kulak Kristali Oynaması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kulak kristalleri, yerinden oynadığı veya konum değiştirdiği durumlarda, tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardandır. Kulak kristali oynamasının tedavi edilmediği durumlarda ise, vertigo hastalığının ileri evreleri ile yüzleşilmektedir. Vertigo hastalığının ileri evrelerinde baş gösteren sorunlar ise, şu şekildedir; baş dönmesi, bide bulantısı ve denge kayıplarının başlaması, kulak kristali oynaması halinde, karşılaşılabilecek problemlerdendir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir