Kredi Masrafları İadesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Kredi Masrafları İadesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
22.08.2021 10:30
Kredi masrafları kişilerin bankadan çektikleri ücret sırasında yapılan her türlü işlemden alınan masraflardır. Kredi masraf hesaplama nasıl yapılır? Kredi masraf iadesi için yapılması gerekenler nelerdir, kredi dosya masrafı için nereye başvurulur? Kredi masrafı ne kadar, kredi masraf tahsilatı geri alınır mı?

Kredi masrafları kişilerin bankadan çektikleri ücret sırasında yapılan her türlü işlemden alınan masraflardır. Kullanılan kağıtlardan bankacıların işlem yapma mesailerine kadar pek çok konudan dolayı kişiler ayrıyeten bir ücret ödemektedir. Çekilen tutarın binde beşi oranında alınan dosya masrafları bugüne değin hemen hemen her müşteriden alınmadan söz konusu kredi miktarı müşterilere iletilmemektedir. Fakat son yıllarda alınan bu ücrete itiraz edilmekte ve karşılığında kesilen tutarın geri iadesi yapılmaktadır. Bu konu bankaların tekelinde olmayıp Yargıtay kararı ile kesinleşmiştir.

Neredeyse 100 Bin Türk Lirası kredi alan kişilerin 500 Türk Lirası ödediği (binde beş oranı ile) bu düzende bu ücretin yeniden bankalardan talep edilebildiği bilinmektedir. Kişiler bankalara dosya masrafı adı altında verdikleri ücreti yeniden talep edebilmeleri için mutlak suretle ödedikleri tutarları beyan edecek bir belge bulundurmalıdır. 3000 Türk Lirası’ndan daha az alınan dosya masrafı için kişilerin Tüketici Hakem Heyetleri’ne, 3000 Türk Lirası’ndan daha fazla ödenen dosya masrafları için ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulması önerilmekle birlikte bu konu hakkında tüm merak ettikleriniz sizlerle…

Kredi Masraf Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi dosyası masrafı olarak da bilinen bu işlemde neye göre bir ücret kesintisi ya da ücret talep edildiği kullanıcıların aklındaki en büyük soru olarak bilinmektedir. Bu durumda belli bir miktardan söz edilmesi için kişilerin ne kadar kredi çektiği önemsenir. Kişilerin çektikleri kredilere bakıldığında bu tutar söz konusu miktarın binde beşini oluşturmaktadır. Yani kısacası 100 Bin Türk Lirası kredi çeken bir müşteri ile 500 Bin Türk Lirası kredi çeken müşteriden alınan kredi masrafları değişiklik göstermektedir. 100 Bin Türk Lirası kredi çeken bir müşteri 500 Türk Lirası dosya masrafı öderken, 500 Bin Türk Lirası kredi çeken bir müşterini ödemesi gereken dosya masrafları 2500 Türk Lirası olacaktır. Bu durumda bankalar net bir miktar belirtmeseler de çekilen kredi tutarına bakıldığında binde beşlik bir oran ile dosya masrafı hesaplaması yapılabilmektedir.

Kredi Masraf İadesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yargıtay kararı ile belirlenen masrafların geri iadesi konusunda müşterilerin yapmaları gereken birkaç nokta ise şu şekildedir;

·        İlk olarak söz konusu dosya masrafının ödendiğine dair bir belge ilgili bankadan talep edilmeli, eğer bu belge başlarda iken verilmişse özenle saklanmalıdır.

·        Ardından ilgili kaymakamlıklara başvurulmalı ve söz konusu ödenen tutara göre Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulmalıdır.

·        Buraya bakıldığında kişiler Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da Tüketici Mahkemeleri’ne iade dilekçesi yazılmalıdır.

·        Bu aşamadan sonra yaklaşık olarak üç ya da altı ay arasında bekleme sürecine girilmelidir.

Kredi Dosya Masrafı İçin Nereye Başvurulur?

Daha önce çektiği kredi tutarı üzerinden kredi dosya masrafı ödeyen kişilerin başvurmaları gereken yer ilk olarak il ya da ilçede bulunan kaymakamlıklardır. Kaymakamlıklara başvuru yapılmasının ardından kesinti yapılan tutara göre Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulmalıdır. Buraya verilen dilekçe ise öncesinde alınan belge ile detaylandırılmalıdır. Buna ek olarak eğer müşterilerden kesilen tutar 3000 Türk Lirası’ndan daha az ise Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurulmalı, eğer daha yüksek bir tutar ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvuru yapılmalıdır.

Kredi Masraf Tahsilatı Geri Alınır Mı?

Evet. Kredi çekildiğinde dosya masrafı adı altında alınan binde beş oranındaki tutar Yargıtay tarafından haksız kazanç olarak adlandırılmıştır. Dolayısı ile bankalar aldıkları bu ödeme tutarını müşterilere yeniden vermekle yükümlü tutulmuştur. Daha önce çekilen kredinin ne zaman çekildiği önemli olmaksızın kişiler kredi masraflarını geri tahsil edebilirler. Müşterilerin ellerinde gerekli ödeme beyanının olması, dilekçe verilmesi ve kaymakamlıklara başvurulması yeterlidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir