Kredi Dosya Masrafı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Kredi Dosya Masrafı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.08.2021 21:30
Hemen hemen hepimiz nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak işçin bankalara başvurur ve kredi çekeriz. Kredi dosya masrafı iadesi nasıl olur, kredi dosya masrafları ne kadar, kredi dosya masrafı ve sigorta iadesi? Kredi dosya masrafları için tüketici hakem heyeti, kredi dosya masrafı iadesi için gerekli evraklar nelerdir, nereye başvurulur, iadesi ne kadar sürer? Kredi dosya masrafı yasal mı?

Hemen hemen hepimiz nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak işçin bankalara başvurur ve kredi çekeriz. Aldığımız kredinin miktarı ve çekilen vade süresine göre karşımıza pek çok masraf kalemi çıkarılır. Kredi dosya masrafı da bu kalemlerden biri olarak bilinir. Söz konusu çekilen kredinin miktarı her ne olursa olsun bankalar bu tutarın binde beşini dosya masrafı adı altında müşterilerinden talep eder. Kredi işlemleri için istenen bu miktar orada kredi çekme esnasında yapılan işlemlerin bir bedeli olarak tahsis edilir.

 Fakat bilindiği üzere dosya masrafının içerisinde ne ekspertiz masrafları, ne ipotek ne de çeşitli sigortaların hiç biri dahil değildir. Banka çalışanlarının verdiği emeklere, kullanılan kağıtların çıkardığı masrafa göre alınan bu ödemeler, kredi ücretinin içinde dahil edilerek değil ayrıyeten yatırılan bir tutardır. Örnek vermek gerekirse 200 Bin Türk Lirası kredi çeken bir müşteri bu ücreti aldıktan hemen sonra 1000 Türk Lirası’nı bankaya elden vermekle yükümlüdür. Fakat son dönemlerde kredi çekerken pek çok kişinin ödediği bu tutar kaymakamlığa verilecek itiraz dilekçesi ile geri alınabilmektedir. Kredi çeken müşterilerin merakını cezbeden dosya masrafı hakkında daha fazla bilgi edinelim…

Kredi Dosya Masrafı İadesi Nasıl Olur?

Kredi çekerken ödenen dosya masraflarının geri iadesi mümkündür. Bunun için yapılması gereken şey ise eğer ödenen ücret üç bin liranın altında ise Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmaktan geçmektedir. Söz konusu ilgili bankadan çekilen krediye dair bir belge ve kaymakamlıklardan yapılacak itiraz dilekçeleri ile müşteriler ödedikleri bu tutarın geri elden alınabilmesi ya da banka hesaplarının yatırılarak tekrar kullanılmasını sağlayabilirler. Söz konusu çekilen kredi tutarına göre eğer ödenen dosya masrafı 3000 Türk Lirası’ndan daha fazla bir tutar ise bu sefer yine aynı yollar izlenerek Tüketici Mahkemeleri’ne itiraz dilekçelerinde bulunulabilir.

Kredi Dosya Masrafı Ve Sigortası İadesi?

Kredi dosya masraflarının daha sonra itiraz dilekçesi verilerek geri alınabileceği hususuna değinmiştik. Fakat kredi çekme esnasında yaptırılan ekspertiz raporlarının ücreti ve sigortaların ücretinin geri alınabilmesi mümkün değildir. Bu masraflar çekilen kredi için zaruri masraflar niteliğinde olup geri iadesi gibi bir durum en azından günümüz şartlarında söz konusu değildir.

Kredi Dosya Masrafları İçin Tüketici Hakem Heyeti?

Kredi çekerken bankaların kendilerinden talep ettikleri dosya masrafını geri almak isteyen kişilerin başvurmaları gereken yer Tüketici Hakem Heyetleri’dir. Eğer müşterilerden alınan tutar başta da belirttiğimiz üzere üç binden daha az ise buraya başvurulmalı, eğer üç binden daha fazla ise kaymakamlık aracılığı ile Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulmalıdır.

Kredi Dosya Masrafı İadesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Önceden kredi çekip, kredinin binde beşi oranında alınan dosya masraflarının nasıl geri alınacağı banka müşterileri tarafından merak konusu olmuştur. Fakat bunun için gerekli belgeler nedir diye bir soru sorulmaktadır. Bu durumda kişilerin dosya masraflarını geri iade almak isterken beyan etmeleri gereken belgeler şunlardır;

·        Ödeme planı

·        Banka dekontu

·        Hesap özeti

·        Üyelik aidatını kesildiğine dair belge

·        İtiraz dilekçesi

Kredi Dosya Masrafı İadesi İçin Nereye Başvurulur?

Kredi dosya masraflarının iadesi için başvurulması gereken yerler ilk olarak kişilerin ikametinde yer alan kaymakamlıklardır. Buralara başvuru yapılarak itiraz dilekçesi hazırlanır. Tüketiciden daha önceden alınan masrafların üç bin altında olması Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulmasına, üç binden fazla olması ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulmayı gerektirmektedir.

Kredi Dosya Masrafı İadesi Ne Kadar Sürer?

Dosya masraflarının geri alınabilmesi için başvurulan Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri’nin iade süresi genelde değişiklik göstermektedir. Fakat ortalama geri dönüş süresinin yaklaşık üç aya tekabül edeceği bilinmelidir.

Kredi Dosya Masrafı Yasal Mı?

Evet. Yasaldır. Kredi dosya masraflarının geri alınabilmesine ilişkin erilen karar Yargıtay tarafından onaylandığı için bu ücretlerin geri talep edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Zaten Yargıtay kararına bağlı olduğu için bankalar da bu ödemeyi geri yapmakla yükümlüdür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir