Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir?
24.01.2022 11:30
Köpekler arasında en sık rastlanan sorunların başında deri hastalıkları yer almaktadır. Bu yüzden köpek sahiplerinin bu deri hastalıkları hakkında genel bir bilgi sahibi olması gerekir. Bilginizin yetersiz kaldığı yerler de ise bir veterinerden yardım istemelisiniz. Köpeklerde deri hastalıkları ilaçları nelerdir, belirtileri nelerdir, tedavileri nelerdir? Köpeklerde deri enfeksiyonu nedir? Köpek sahiplerinin bu yazımızı okumasını tavsiye ederiz.

Köpeklerde oluşan deri hastalıkları pek çok hastalığın belirtisi olabilir bu nedenle köpeğin deri yüzeyinde yaşanan bir sorun karşısında veterinere danışılmalıdır. Köpeklerde en sık rastlanan deri sorunu egzamadır ve bazı köpek cinslerinin bu rahatsızlığa karşı genetik yatkınlığı vardır. Egzama köpeklerin cildinde kepeklenme şeklinde kendini belli eder ve tahrişe sebep olur. Böcek ısırması ve polen kaynaklı olarak alerjik dermatit, dışkılama salgılarının düzensizliğinden kaynaklanan anal kese rahatsızlıkları, yavru köpeklerde görülen impetigo ve sıcak noktalar köpeklerde sıklıkla karşılaşılan deri hastalıklarıdır. Ayrıca kıl kökü iltihabı, pireler, keneler, uyuz, maya dermatiti ve cilt tümörleri de bilinen cilt sorunları arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Deri Hastalıkları İlaçları Nelerdir?

Köpeklerde oluşan her deri hastalığı tedavi edilemez ve ilerleyen deri rahatsızlıklarının önüne geçmek oldukça güç bir durumdur. Köpeklerde meydana gelen deri hastalıklarını tedavi etmek için genel olarak antibiyotik tedavisi uygulanır ve kaşıntı karşıtı kremler veteriner tarafından önerilir. Tedavi edilemeyen durumlarda köpeğe diyet uygulaması, kaliteli şampuan ya da deri spreyi, vitamin takviyeleri verilir. Ayrıca değerli yağ asitleri de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde Deri Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde oluşan deri hatalıklarının belirtisi problemin kaynağına göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak köpeklerde yaşanan aşırı kaşınma isteği, rahatsız hareketler, soluk bir cilt deri hastalıklarının temel belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca aşırı bir tüy dökme ya da derine ilerleyen hastalıklardan kaynaklanan iştah kaybı ya da halsizlik de köpeklerde meydan gelen deri hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir? 

Alerjik Dermatit: Köpekler gıda ve çevresel tahriş edici etkenler ile polen ya da böcek ısırmasına karşı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar köpeklerde kaşıntı oluşumu ile deri döküntüsüne yol açar. Bu nedenle köpek yaşadığı bu sıkıntıdan dolayı sağlıksız ve bakımsız bir görünüme sahip olur. Alerji kaynaklı deri hastalıklarının tedavisinde alerji türüne göre farklı ilaçlar uygulanılır.

Yaralar ve Sıcak Noktalar: Hot spots olarak adlandırılan bu deri hastalığı köpeklerde kırmızı, tahriş olmuş ve iltihaplı bir görünüme neden olur. Köpeklerin nemli olan yerlerinde oluşur. Banyo, yüzme, suda oynama gibi zamanlarda nemli kalan köpekler de bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu durum karşısında köpeğin veterinere götürülmesi gerekir ve tedavi sıcak noktayı temizleme şeklinde olur.

Deri Tümörleri: Köpeklerde sıkça görülen cilt tümörleri deride sert ve şişkin bir dokuya sebep olur. Bu oluşumun gözlemlenmesi durumunda köpeğin acilen veterinere götürülmesi gerekir. Oluşan tümörü boyutuna göre cerrahi müdahale yapılabilir.

Tüy dökülmesi: Alopesi rahatsızlığı olarak bilinen bu sorun evcil hayvanlarda sıklıkla oluşmaktadır. Stres, yetersiz beslenme ya da bazı hastalıklar tüy kaybına neden olabilir. Köpeğinizin şampuanını değiştirerek ya da veterinere danışarak bu hastalığın önüne geçebilirsiniz.

Köpeklerde Deri Enfeksiyonu Nedir?

Köpeklerde oluşan deri enfeksiyonlarına piyoderma adı verilir ve bakteriyel enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Köpeklerde oluşan deri enfeksiyonları yaygın bir rahatsızlıktır ve zamanında tedavi edilmezse köpeğin organlarına yayılabilir. Hatta kan zehirlenmesine yol açıp ölümcül bir etki yaratabilir. Piyoderma en dış tabakada ve daha derin bir tabakada oluşum gösterebilir. Yüzeyde oluşan deri enfeksiyonlarının belirtisi kırmızı deri, soyulmuş deri, kabuk, saçkıran ve kaşıntılı deri oluşumudur. Derin tabakada oluşan piyoderma da ise kaşıntı oluşumu meydana gelir ve ağrılı semptomlar ortaya çıkar. Köpeklerde oluşan deri enfeksiyonları insanlara bulaşabilir bu nedenle dikkatli olunması gerekir. Köpeklerin bu rahatsızlığını tedavi etmek ve önlemek için köpekler için tasarlanmış özel şampuanlar kullanılmalıdır, köpeğin bakımına önem verilmelidir. Ayrıca çeşitli antibiyotikler de bu dönemde oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir