Kolon Kanserinin Tedavisi Var Mı?

Kolon Kanserinin Tedavisi Var Mı?
19.11.2022 22:19
Kolon kanseri, geçmişten günümüze pek çok insanın başına gelmiş bir hastalıktır. Bundan dolayı kolon kanseri ile ilgili merak edilen konular gelişmiştir. Kolon kanserinin tedavisi var mı, genetik midir, iyileşir mi, kolon kanseri şüphesi için hangi doktora gidilir?

Kolon kanserinin tedavisinin olup olmadığı pek çok insanın merak edip araştırdığı konuların arasına girmeyi başarmıştır. Kolon kanseri tedavisi büyük ölçüde kanserin evresine (derecesine) bağlıdır, ancak diğer faktörler de önemli olabilir. Uzak bölgelere yayılmamış kolon kanserli kişiler genellikle ana veya ilk tedavi olarak ameliyat olurlar. Kemoterapi ameliyattan sonra da kullanılabilir (adjuvan tedavi olarak adlandırılır). Çoğu adjuvan tedavi yaklaşık 6 ay süreyle verilir. Evre 0 kolon kanserleri, kolonun iç astarının ötesine geçmediğinden, kanseri çıkarmak için yapılan ameliyat genellikle gereken tek tedavidir. Çoğu durumda bu, polip çıkarılarak veya kanserli alan kolonoskopla çıkarılarak (lokal eksizyon) yapılabilir. Bir kanser lokal eksizyonla alınamayacak kadar büyükse kolonun bir kısmının çıkarılması (kısmi kolektomi) gerekebilir. Evre I kolon kanserleri kolon duvarının katmanlarında daha derine büyümüştür, ancak kolon duvarının dışına veya yakındaki lenf düğümlerine yayılmamıştır. Aşama I, bir polipin parçası olan kanserleri içerir. Kolonoskopi sırasında polip tamamen çıkarılırsa, çıkarılan parçanın kenarlarında (kenarlarında) kanser hücresi yoksa başka bir tedaviye gerek kalmayabilir.

Evre II kolon kanserlerinin çoğu, kolon duvarından ve belki de yakındaki dokuya doğru büyümüştür, ancak lenf düğümlerine yayılmamıştır. Kanseri içeren kolon bölümünü (kısmi kolektomi) ve yakındaki lenf düğümlerini çıkarmak için yapılan cerrahi, ihtiyaç duyulan tek tedavi olabilir. Evre III kolon kanserleri yakınında bulunan lenf düğümlerine yayılmıştır, ancak henüz vücudun diğer bölümlerine yayılım göstermemiştir. Yakınlardaki lenf düğümleri ile beraber kolonun kanserli kısmını (kısmi kolektomi) almak için cerrahi, ardından adjuvan kemoterapi bu aşama için standart olan tedavidir. Kemo için en sık FOLFOX (5-FU, lökovorin ve oksaliplatin) veya CapeOx (kapesitabin ve oksaliplatin) rejimleri kullanılır, ancak bazı hastalar yaşlarına ve sağlık ihtiyaçlarına bağlı olarak tek başına lökovorin veya kapesitabin ile 5-FU alabilir. Evre IV kolon kanserleri kolondan uzak organ ve dokulara yayılmıştır. Kolon kanseri çoğunlukla karaciğere yayılır, ancak akciğerler, beyin, periton (karın boşluğunun astarı) veya uzak lenf düğümleri gibi başka yerlere de yayılabilir. Çoğu zaman cerrahinin bu kanserleri tedavi etmesi olası bir durum olmamaktadır. Ancak karaciğer veya akciğerlerde yalnızca birkaç küçük kanser yayılım alanı (metastaz) varsa ve bunlar kolon kanseri ile birlikte çıkarılabilirse, ameliyat daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Bu, yakındaki lenf düğümleri ile birlikte kolonun kanseri içeren bölümünün çıkarılması ve ayrıca kanserin yayıldığı bölgelerin çıkarılması için ameliyat olması anlamına gelir. Kemo tipik olarak ameliyattan sonra da verilir. Bazı durumlarda, kanser karaciğere yayılım göstermişse hepatik arter infüzyonu kullanmak mümkündür.

Kolon Kanseri Genetik Midir?

Kolon kanserinin genetik olup olmadığı merak edilir. Kolon kanseri tamamen genetik bir hastalık değildir ancak ailesinde kolon kanseri geçirmiş kişinin bu hastalığa yakalanma olasılığı diğer insanlara göre daha fazladır.

Kolon Kanseri İyileşir Mi?

Kolon kanserinin iyileşip iyileşmediği merak edilen konulardan birisidir. Eğer kolon kanseri erken teşhis ile tespit edilirse tamamen iyileşebilen bir kanser türüdür.

Kolon Kanseri Şüphesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kolon kanseri şüphesi için hangi doktora gidilmesi gerektiği araştırılır. Kolon kanserine sahip olduğunu düşünen kişiler Gastroenteroloji veya Genel Cerrahi bölümü doktorlarına başvurmalıdırlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir