Kolon Kanseri Nedir?

Kolon Kanseri Nedir?
27.08.2021 08:30
Kolon kanseri genellikle sağlıksız yaşam biçimiyle oluşmaktadır. Bizler de kolon kanseri belirtisi, kolon kanseri evreleri, kolon kanseri ameliyatı nasıl yapılır?, kolon kanserine ne iyi gelir?, kolon kanseri ameliyatı kaç saat sürer?, kolon kanseri beslenme listesi, kolon kanseri bulaşıcı mı?, kolon kanseri cinsellik, kolon kanserinin çaresi var mı?, kolon kanseri erken teşhis, kolon kanseri genetik mi?, kolon kanseri nasıl ilerler?, kolon kanseri hangi yaşlarda görülür?, kolon kanseri ışın tedavisi, kolon kanseri mide bulantısı yapar mı?, kolon kanseri nasıl anlaşılır?, kolon kanseri ölüm oranları, kolon kanseri yeniler mi?, kolon kanserine zararlı yiyecekler sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Kolon kanseri genellikle sağlıksız yaşam biçimiyle oluşmaktadır. Lif yönünden düşük olan besinleri tüketenler, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları olanlar, şeker hastalığı olanlar, aşırı kilosu olanlar ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan insanların kolon kanserine yakalanma riski çok fazladır.

Kolon Kanseri Belirtisi Nelerdir?

Hastalığın ilk evrelerinde belirtiler kendini göstermemekle birlikte ileri safhalarda şu belirtileri göstermektedir;

- Yeni başlangıçlı kabızlık

- Yeni başlangıçlı ishal olma

- Dışkı kokusunda değişiklik

- Dışkının kalınlığının incelmesi

- Dışkı ile karışık kan gelmesi

- Karın ağrısı 

- İştahsızlık ve istemsizce kilo kaybı

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon kanseri 4 evrede sınıflandırılmaktadır;

Evre 1: Hastalığın en erken evresidir. Kanser hücreleri bağırsağın iç ve orta tabakasında oluşmaya başlar.

Evre 2: Kanser hücreleri bağırsağın tüm iç tabakalarını tutmaya başlar ve dış tabakaya ulaşır. Komşu organlara yayılabilir.

Evre 3: Kanser hücrelerinin bağırsaktaki durumu ne olursa olsun lenf düğümlerinde tümör yayılımı vardır.

Evre 4: Hastalığın en ileri safhasıdır. Bağırsak duvarı ve lenf düğümlerindeki tümör yayılıma hangi koşulda olursa olsun karaciğer, akciğer, kemik, karın zarı ve beyin gibi organlarda metastaz vardır.

Kolon Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kolon kanserinin tedavisinde uygulanan ameliyat yöntemleri dört tanedir:

1.      Sağ Hemikolektomi: Kalın bağırsağın sağ taraf ile ince bağırsağın son 10 cmlik kısmı ile beraber çıkarılması işlemidir.

2.      Genişletilmiş Sağ Hemikolektomi ve Segmenter Rezeksiyon : Kalın bağırsağın sağ ve sol tarafındaki kanserli kısmın çıkartılması ve her iki kalın bağırsak ucunun birbirine bağlanması işlemidir.

3.      Sol Hemikolektomi ve Kolorektal Anastomoz: Kalın bağırsağın sol tarafında yer alan kanserin alınması ve sonrasında uçların yeniden birleştirilmesi işlemidir.

4.      Subtotal Kolektomi: Rektum bölümü hariç kalın bağırsağın tamamına yakınının çıkarılması işlemidir.

Kolon Kanserine Ne İyi Gelir?

Kolon kanserine iyi gelen besinler şöyle sıralanabilir: Ginseng, yeşil çay, sarımsak, keten tohumu yağı, yaban mersini, ıspanak ve zeytinyağıdır.

Kolon Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kolon kanseri ameliyatları ortalama 2 ile 4 arasında bir süre içerisinde tamamlanmaktadır.

Kolon Kanseri Beslenme Listesi Nedir?

Kolon kanserine karşı beslenme önerileri;

·        Su içmek unutulmamalıdır.

·        Bol posalı yiyecekler tüketilmelidir.

·        Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır.

·        Meyve ve sebze bolca tüketilmelidir.

·        Kalsiyum içeren besinler tercih edilmelidir.

·        Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar varsa bırakılmalıdır.

·        D vitamini yetersizliğine dikkat edilmelidir.

·        Fazla kilolarınız varsa zayıflamaya çalışın.

Kolon Kanseri Bulaşıcı Mı?

Kolon kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir. Doğrudan kişiden kişiye bulaşıcılığı yoktur fakat kanser gelişimini etkileyen virüs ve parazitlerden uzak durmak için sağlıklı bir yaşam tarzı ve tek eşlilik tercih edilmeli ayrıca düzenli kontrol yapılarak hastalığa yakalanma riskini azaltmak mümkündür.

Kolon Kanseri Cinsellik Nasıl Olur?

Kanser hastaları için kemoterapi süreci yorgunluk ve halsizlik şikayetlerini de beraberinde getirmektedir. Bu dönemde cinsel isteksizlikler oluşabilmektedir fakat hasta olan taraf arzuladığı süre çiftlerin ilişki kurmalarında bir sakın yoktur.

Kolon Kanserinin Çaresi Var Mı?

Kolon kanserinin ana tedavi yöntemi cerrahidir. Fakat bazı hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası olmak üzere kemoterapi veya radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır.

Kolon Kanseri Erken Teşhis Önemi Nedir?

Kolon kanseri dünyada en sık rastlanılan kanser tiplerinden olup dünyada her 50 kişiden bir kişide görülmektedir. Uzmanlara göre kolon kanserinin teşhisinde büyük öneme sahip kolonoskopi işleminin 45 yaşından itibaren yapılması gerektiğini düşünmektedir. Tanısı konulan kolon kanserlerinden iyileşme oranı yüksek olduğu için erken aşamada belirti vermemesi dolayısıyla kolonoskopi, rektosigmoidoskopi ve dışkıda kan testi gibi yöntemlerle eğer varsa kanser başlangıcında tanı konulabilmektedir.

Kolon Kanseri Genetik Mi?

Kolon kanserleri günümüzde genetik bozukluklar dolayısıyla gelişim gösterebilmektedir. Kolon kanseri olan hastaların çoğunluğunda saptanmış genetik bir bozukluk ve aile öyküsü bulunmaması rağmen bu hastalarda sonradan oluştuğu kabul edilen genetik bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Bunu anlamak için öncelikle hastalığın saptanmış olduğu kişi genetik açıdan değerlendirilmeye alır ve APC geninde mutasyon ya farklılaşma olup olmadığına bakılır. Eğer olumlu ise aile taraması yapılması gerekir. Gen mutasyonu taşımayan bireylerde ileri gözetime ihtiyaç duyulmamaktadır. Çocuklarda bu takibin başlaması 10 yaşından itibaren olur ve belirtilere göre bulgular değişiklik gösterebilmektedir.

Kolon Kanseri Nasıl İlerler?

Kanser öncelikle kolon içi yayılımını tamamlar. İç yayılımı tamamlamasının ardından metastaz denilen farklı organ veya dokulara yayılma durumu gerçekleşir. Kolon kanseri, damar ve lenf bezleri aracılığıyla akciğer, karaciğer gibi hayati önem taşıyan organlara kadar ilerleyebilmektedir.

Kolon Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?

Kolon kanseri her yaşta görülebilecek türde bir hastalıktır. Ortalama görülme yaşı ise 63’tür. Araştırmalara göre ise kolon kanseri tanısı konulan hastaların üçte birini 55 yaşından genç kişiler oluşturmaktadır.

Kolon Kanseri Işın Tedavisi Nedir?

Günümüzde kolon kanserinde radyoterapiye hastalığın evresine, yayıldığı bölgeye ve hastanın özelliklerine bakılarak başvurulmaktadır. Bağırsak duvarını geçen, çevre organlara yayılan veya lenf bezlerine sıçramış olan hastalarda bu yönteme sıklıkla başvurulur. Kolon kanseri hastalarının yaklaşık olarak yarısı ameliyat öncesi ya da sonrası radyoterapi tedavisine ihtiyaç duyar. Radyoterapi hastaya göre kısa veya uzun süreli uygulanabilmektedir. Kısa süreli tedaviler 5 gün süre ile uygulanırken, uzun süreli tedaviler yaklaşık olarak 4-6 haftaya kadar sürebilir. Bu süre farklarının oluşmasının sebebi radyoterapinin dozuyla ilgilidir ve bu tedavinin şekline ve süresine doktor karar vermektedir.

Kolon Kanseri Mide Bulantısı Yapar Mı?

Evet kolon kanseri mide bulantısı yapmaktadır. Kolon kanserinin belirtileri arasında karın bölgesinde rahatsızlık, sık gaz sancısı, karında kramp sebepsiz kilo kaybı, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma vardır.

Kolon Kanseri Nasıl Anlaşılır?

En sık görülen belirtileri sürekli ishal veya kabızlık durumu, normal kalınlıkta gelen dışkının incelmesi, anüsten kan gelmesi, dışkıda kan görünmesi ve dışkıda yumurta akı görünümünde salgı olması kolon kanserine işarettir.

Kolon Kanseri Ölüm Oranları Nedir?

Yapılan araştırmalara göre 55 yaşından genç kişilerde kolon kanseri nedeniyle oluşan ölümler 2008-2017 yılları arasında %1 gibi bir oranda artış göstermiştir. 2017 yılında ise 20li yaşlarda 130 kişi, 30lu yaşlarda 720 kişi ve 40lı yaşlarda 2700 kişi kolon kanserinden dolayı hayatını kaybetmiştir.

Kolon Kanseri Yeniler Mi?

Kolon kanserinden tedaviyi kanserli bölümün ameliyat ile alınması oluşturur. Ameliyat sonrasında hasta 3.evredeyse 3-6 ay kadar kemoterapi tedavisi görmektedir. Koruyucu evrede olan hastalarda kanserin yineleme ihtimali %20-30 düzeyine kadar gerildiği saptanmıştır. Ameliyat sonrası ve koruyucu süreyi takip eden süreç içerisinde sağlıklı yaşam tarzına uymakta olan hastaların %42sinde daha az kanser yineleme şansına sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Kolon Kanserine Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

İşlenmiş et olarak adlandırılan sosis, sucuk, pastırma, tütsülenmiş et ve ultra işlenmiş olarak adlandırılan aromalı patates cipsi, şekerli kahvaltılı gevrek, kola gibi yiyeceklerin kolon kanserine yakalanma riskini arttırdığı ortaya konulmuştur. Tütün, tütün ürünleri ve alkolün kansere yakalanma ihtimalini ve kanserin yineleme ihtimalini arttırdığı bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir