Kokulu Mum Yanınca Kokar Mı?

Kokulu Mum Yanınca Kokar Mı?
24.12.2022 19:20
Kokulu mum yanına kokar mı? Evde mum yakmak günah mı? Mum yakmak kokuyu alır mı, nemi alır mı, yangın alarmını çalıştırır mı? Kınada mum yakmak caiz mi? Mezarlıkta mum yakmak caiz mi? Mum yakmak hem aydınlık olmasını hem de güzel bir ortamın oluşmasını sağlamaktadır. Mum hakkında kişilerin pek çok merak ettikleri soruları bu yazımızda derledik.

Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebildikleri unutulmamalıdır. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yaymaktadır.  Mum balmumu içine gömülmüş tutuşabilir bir fitil yardımıyla ışık veren yanıcı bir katı madde olarak gözlemlenmiştir. Balmumu, alevin ısısıyla erir ve oluşan sıcaklık ile fitil alevi yanmaktadır. Kokulu mumlar yakılınca aroması etrafa yayılacaktır.

Evde Mum Yakmak Günah Mı?

Özellikle mum yakmanın bir sakıncası bulunmamaktadır. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olabilir. Bunun haricinde bir problem yaratmaz. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıldığı gözlemlenmiştir.

Mum Yakmak Kokuyu Alır Mı?

Mum yakılırsa ortaya karbondioksit ve aromatik gazlar meydana gelebilir. Aromatik gazlar odada koku yayacağından sigara dumanının kötü kokusunu absorbe edilmesine yardımcı olabilir. Lakin mum yakılmasında açığa çıkan bileşenlerin sigara dumanını tutma faaliyet olmayacaktır.

Mum Yakmak Nemi Alır Mı?

Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği mevcuttur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmesi durumunda nem çekilir. Mum yakmak ta nem çekilmesine yardımcı olur. Ayrıca kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olmaktadır.

Mum Yakmak Yangın Alarmını Çalıştırır Mı?

Yangın sistemleri çalışma prensibi genel olarak duman detektörlerinin dumanı veya ısı sensörlerinin ısı değişimini algılamasından kaynaklıdır. Yangını ya da ısı değişimini algılayan detektörler sesli uyarı mekanizmasını çalıştırılmaktadır ve sesli uyarı sistemleri ile durumdan yangın çıkan alandaki herkesin haberi sağlanır. Mum yakmak genelde yangın alarmını çalıştırmaz. Fakat yakılan mumun sayısı ve çıkardığı dumana bağlı bu durum değişiklik gösterebilir.

Üzerinde yanıp sönen ışığı görmediğimiz sürece duman dedektörünün odadaki varlığını unutmamız mümkün. Sadece yangın çıktığına işaret edebilecek bir duman yayıldığında alarm duyulmaktadır. Duman dedektörü, bu istikrarlı çalışma şekli ile yangının önlenmesine ya da erken müdahalede bulunulmasına imkan vererek güvenliğin sağlanmasını sağlar.

Kınada Mum Yakmak Caiz Mi?

Kına gecelerinde mum yakmak bir gelenek haline geldiği için dinen caiz olarak bilinir. Bu bir kız gecesi ve eğlence olduğu için fazla abartmadan ve mumlar yakılarak eğlenilmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Dinen bir günahı olmadığı için caiz olarak sayılmaktadır.

Mezarlıkta Mum Yakmak Caiz Mi?

Kabirlere mum dikmek ve yakmak caiz olmaz. Ayrıca kabrin üzerine oturmak ve mezarları çiğnemek mekruh olarak bilinir. Cenazelerde mum yakmak Hristiyanlara ait bir özellik olduğu için dinimizde caiz olmayacaktır.

Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde bulunmaz. Bunları, Hristiyanlar gerçekleştirmektedir. Mezara mum yakılmamalıdır. Müslüman olmayanların geleneklerine benzemek bile yasaklanmışken başka bir dinin mabedine gidip onlar gibi ibadet etmek daha büyük bir günah sebebidir. Böyle bir şey kişinin zamanla dinini unutup diğer dini benimsemesine neden olabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir