Klor Elementi Nedir?

Klor Elementi Nedir?
21.05.2022 10:49
Klor elementi, doğada sıkça karşılaştığımız elementlerdendir. Bunun yanı sıra günlük yaşantımızda temizlik anlamında da klor elementini kullanmak mümkündür. Bu yazımızda klor elementi hakkında birçok bilgiyi derledik.

Doğada birçok element bulunmaktadır. Bu elementler, bulundukları ortama göre uyum sağlamış haldedirler. Elementler, teknolojinin ilerlemesiyle de birlikte adının günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz maddelerdir. Klor, sert ve keskin kokusuyla kendini emen belli etmektedir. Klor elementinin zararları arasında en çok karşılaşılanı tahriş ediciliğidir. Bunun dışında, literatürde zehirleyici bir gaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Her element, grup ve sınıflara ayrışmıştır. Bunun sebebi, elementlerin kendi içinde ayrışması ve farklı yönlerinin bulunmasındandır. Klor elementi, VIIA grubundandır.

Klor Elementinin Sembolü Nedir?

Elementler, dünyamızı bir denge içinde olması ve düzenin içinde akışın sağlanması için; ihtiyaç duyulan yegâne maddelerdir. Klor ve diğer elementler, kendi içlerinde birbirlerine birleşik olarak da bulunabilmektedir. Yani, bir elementin içinde başka bir elementin küçük bir maddesinin bulunabilmesi oldukça doğal bir durumdur. Elementler, periyodik cetvelin üzerinde gösterilmektedir. Klor elementi, periyodik çizelgenin 17. Grubunda yer almaktadır. Elementlerin gösterilmesi için bilim insanları onların isimlerini kısaltmışlardır. Klor elementinin gösterilmesi için kullanılan sembol ise Cl’dir.

Klor Elementinin Özellikleri Nelerdir?

Her elementte birçok özellik bulunmaktadır. Bu elementlerin özellikleri, bulundukları ortama göre değişmektedir. Birbiri içine geçmiş elementler de bulunabilmektedir. Klor elementinin özellikleri, çokça merak edilen ve sorulan sorulardandır. Bu noktada klor elementinin özelliklerini, şu şekilde açıklayabiliriz; klor elementi 17 atom numarasına sahiptir. Ağırlığı 35,5 gram civarındadır.

Elementler, sıcaklık ve bulunan koşullara göre değişim gösterebilmektedirler. Klor elementi ise, oda sıcaklığı ortamı içinde bulunduğunda; gaz halde bulunmaktadır. Ayrıca klor elementi, halojen grubundan bir elementtir. Havuzlarda da sıkça karşılaştığımız klor maddesi, su arıtımı ve hijyen için kullanılmakta olan ürünlerde de bulunabilmektedir. Klor, havanın 2,5 katı kadar ağırlık barındırmaktadır. Klor, zehirli bir element olarak sayılmaktadır. Çok ekonomik bir element olduğu için, arıtım ve dezenfektan ürünlerinde çokça kullanılmaktadır. Klor elementi, -34 sıcaklığın altında sıvı halde bulunan bir elementtir. Klor elementi, mutfak tuzunun elektrolizi yoluyla üretilmektedir. Klor, bütün metalleri etkileyebilecek özellikte bir elementtir. Klorun bir diğer özelliği ise, ametallerle de etkileşim halinde bulunmasıdır. Klorun atom yarıçapı, 100 pm’dir.

Klor Elementi Doğada Nasıl Bulunur?

Her element, içinde bulunduğu maddeler ile; doğada farklı şekillerde bulunabilmektedir. Elementler, içinde bulunduğu durumlarda katı, sıvı, gaz halini alırken bu durumun oluşmasında; elementin özellikleri neticesindedir. Klor elementi doğada serbest halde bulunamamaktadır. Bunun nedeni, içerisinde içerdiği maddeler ve başka elementler içindeki ilişkilerdir.

Klor Elementi Nerelerde Kullanılır?

Klor elementi, günlük hayatta birçok noktada kullanılabilen bir maddedir. Bu elementin kullanıldığı noktalardan bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir; kâğıt ve dokuma sanayinde ağartma işleminde klor elementi kullanılmaktadır. İçme sularının dezenfekte edilmesinde de klor elementi kullanılmaktadır. Genel olarak mikrop öldürücü özelliği bulunduğu için, dezenfektan ve temizleyici malzemelerinde kullanılmasını yaygınca görebilmekteyiz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir