Kleptomani Nedir?

Kleptomani Nedir?
27.08.2021 07:30
Aslında halk arasında “çalma hastalığı” olarak bilinen bu hastalık, birçok kişinin başına bela olmuş bir psikolojik rahatsızlıktır. Bizler de kleptomani ne demek?, kleptomani nedeni nedir?, kleptomani hastasına nasıl davranmalı?, kleptomani hastasına nasıl davranmalı?, kleptomani nedir?, kleptomani belirtileri nelerdir?, kleptomani tedavisi nasıl olur?, kleptomani hastası ceza alır mı?, kleptomani hastası için malülen emeklilik söz konusu mu?, kleptomani ve hırsızlık farkı nedir?, kleptomani genetik midir?, kleptomani günah mı?, kleptomani olan ünlüler, kleptomani raporu nasıl alınır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Aslında halk arasında “çalma hastalığı” olarak bilinen bu hastalık, birçok kişinin başına bela olmuş bir psikolojik rahatsızlıktır. Herhangi bir şeyi çalmak, boyutu ve maddiyatı ne olursa olsun bir yasal suçtur ve Kleptomani rahatsızlığına sahip olan bir insan için, bu durum bir sınırlayıcı olamaz. Çünkü bu durum aslında dürtüleri kontrol edebilme bozukluğudur. Sahip olma dürtüsünü kontrol edemeyen bir insan için çalmak, birinci seçenek olacaktır. Ve bunun düzenli oluşu halinde “Kleptomani” ihtimali öne çıkar. Bu hastalık sadece hastalığa sahip olan insan için değil, aynı zamanda yakın çevreleri için de ciddi, üzücü sonuçlara sebep olabilir.

Kleptomani Ne Demek?

“Kleptes” Yunanca’da “hırsız” anlamına gelir ve bu kelime, kökenini Yunanca’dan almıştır. “İhtiyaç olmayan maddeleri çalma isteği” olarak tanımlanabilecek bu kelime, dilimize çevrilişinde daha da sadeleşerek “Çalma Deliliği” olarak tanımlanmıştır.

İnsanların ihtiyacı olmadığı halde bir şeyleri çalma ihtiyacı hissetmesi durumu genellikle utanç kaynağı olarak görülebilir ve gizli tutulur. Çoğu zaman bu rahatsızlık sonucu yasal problemler ortaya çıkarsa, rahatsızlık su üstüne çıkar ve tanıları konur. Çalma hastalığının tıp dilindeki karşılığı olan “Kleptomani” kelimesi, 1816 senesinde literatürde yerini almıştır.

Kleptomani Nedeni Nedir?

Birçok görüşe, birçok psikolog ve teze göre Kleptomani hastalığını tetikleyen durumlar birbirinden farklı olabilir. Örneğin, çok ünlü ve tartışmalı isim Sigmund Freud’a göre bu rahatsızlığın temelinde yatan güdü, bireyin yaşadığı cinsel çatışmalardır.Başka ünlü bir görüşe göre ise Kleptomani hastaları, bu çalma işlemini bir öç alma güdüsü ile yaparlar. Birey, yaşadığı bir yoksunluğun öcünü almak yada gücünü kendine kanıtlamak için bu tür davranışlarda bulunur.

Kleptomani Hastasına Nasıl Davranmalıdır?

Her şeyden önce bilinmesi gerekir ki, bu bir davranış bozukluğudur. O yüzden diğer davranış bozukluğu olan bireylere davranıldığı gibi, kişileri yargılayıcı, suçlayıcı ya da aşağılayıcı şekilde davranmak; onları tedavi etmek yerine daha kötü duruma getirebilir. O yüzden kesinlikle anlayışlı olmak ve bunun bir rahatsızlık olduğunu kabullenmek gerekir. Bu hastalığı olduğundan şüphelendiğiniz ya da bildiğiniz kişiyi, bunun bir tedavisi olduğuna anlayışlı ve kibar bir yolla ikna etmelisiniz.

Onlara, bunun onların hatası olmadığı durumunu güzelce aşılamalısınız. Herkesin başına gelebilirdi ve bunun bir kurtuluş yolu olduğunu söylemelisiniz. Fakat bilmeniz gereken önemli bir husus daha var. Yargılamamak için tamamen görmezden gelmek de iyi bir seçenek değildir. Çünkü görmezden gelindiği taktirde, birey bu davranışlarına kendi kendine son vermeyecek, çalma işlemine devam edecektir. Bu yüzden mutlaka oturup sakince konuşmalı, ikna etmeli ve gerekli tedavilere başvurulmalıdır. Bu konuda bir harekette bulunmadan önce, uzmandan yardım almak en mantıklısıdır ve en güvenli yoldur.

Kleptomani Nedir?

Yunanca kelime kökeni olarak “çalma deliliği” şeklinde bilinen Kleptomani, kişinin ihtiyacı olmadığı halde sürekli olarak bir şeyi çalma güdüsünü kontrol edememe durumudur. Bir nevi çalmak için çalar ve bu durumu istese de durduramaz. Kişi, bunu bir şeyleri ispat etme güdüsü ile yapar ve basit gibi görünse de, hem kendisi hem de çevresi için ciddi sonuçlar doğurabilir. Hatta iş yasal boyutlara da ulaşabilir, çünkü bir şey çalmak aynı zamanda yasal suçtur.

Eğer birinin Kleptomani olduğundan şüphe duyuyorsanız, ya da eminseniz, onu yargılamadan ve toplum içinde aşağılamadan tedavi için ikna etmeye çalışmalısınız. Çünkü bu bir davranış bozukluğudur ve tedavisi gerek ilaçlarla gerekse de terapi yöntemi ile mevcuttur.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani belirtilerini, kişinin kendisi haricinde görmesi sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Yani çevrenizde bu rahatsızlığa sahip olan birinin Kleptomani olup olmadığını bilmediğiniz durumlar olabilir. Çünkü hırsızlık toplum içinde hoş görülmeyen, yasal olmayan bir durumdur ve bu rahatsızlığı olan kişi, çalma işlemini göstere göstere yapmaz. Yine de bazı durumlarda, kalıcı belirtiler ile bu davranış bozukluğunu tespit etmek mümkündür. Peki, Kleptomani belirtileri nelerdir?

-        İhtiyacı olmamasına rağmen, kişinin sürekli bir şeyleri çalmak istemesi ve bu isteği bastıramaması

-        Çalma isteği oluştuğunda hissedilen rahatsızlık ve endişe duygusu

-        İhtiyacı olmadığı halde bir şey çaldıktan sonra bu histen tatmin olma

-        Hırsızlık yaptıktan sonra aşırı endişe, korku, kendinden nefret etme durumu

-        Hırsızlık ardından pişman olunmasına rağmen bu dürtülerin yok olmaması, yeniden çalma isteği oluşması

Kleptomani Tedavisi Nasıl Olur?

Birçok davranış bozukluğunda olduğu gibi, Kleptomani’de de tedavi olmak mümkündür ve bir tedavisi vardır. Bu hastalık, sanıldığı kadar nadir değildir. Dünyada her 1000 kişiden 1 kişide görülebilmektedir. Sadece bazılarında güdüler daha fazladır, bazılarında daha azdır. Hatta birçok insan tedavi olmaktan kaçındığı ve bu durumunu gizlediği için, bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin sayısı sanıldığından daha fazla da olabilir.

Kadınlarda Kleptomani görülme sıklığı, erkeklere nazaran 3 kat fazladır. Birebir Kleptomani’yi tedavi eden bir ilaç yoktur fakat davranış bozukluğu belirtilerini hafifletecek antidepresan haplar, uzmanlar tarafından önerilebilir.

Her yaş grubunda ve her cinsiyette fark edilebilecek olan bu hastalık kendi kendine tedavi olmaz. Bunu kesinlikle bilmek gerekir. Bu nedenle kendinizde ya da çevrenizdeki insanlarda böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, mutlaka bir uzmandan randevu alınmalıdır. Terapi yöntemi başlayarak, bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Kleptomani Hastası Ceza Alır Mı?

Öncelikle bilinmesi gerekir ki, “Kleptomani hastası kesinlikle ceza almaz” diye bir durum söz konusu değildir. Çünkü hırsızlık yasal bir suçtur ve kişiler çaldıkları şeye göre ayrı ayrı yargılanırlar. Fakat bazı durumlarda hırsızlık yapmış bir Kleptomani hastası yargılanırken, onun bu rahatsızlığı da göz önüne alınabilir.

Lakin bunun için kişinin “Ben Kleptomani hastasıyım” demesi yeterli olmaz. Uzman bir kişi tarafından alınmış rapor ve uzun bir tedavi sürecinin ispatlanması halinde, kişinin cezası hafifleyebilir. Cezai ehliyeti olup olmaması durum söz konusudur. .

Kleptomani Hastası için Malülen Emeklilik Söz Konusu Mu?

Sigortalı bir işte çalışmaya başlayan, fakat daha sonra çalışma yıllarınca fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlık sebebiyle verimli çalışamadığından, çalışmadan emekli olabilme yöntemine Malülen Emeklilik denmektedir. Bazı psikolojik rahatsızlıklara sahip olan insanlar, iş hayatına adapte olamadıkları ya da verimli çalışamadıkları için bu haktan yararlanabilir. Birçok insan da Kleptomani hastası olanların, malulen emeklilik hakkını kullanıp kullanamayacağını merak etmektedir. Peki, çalma hastalığı olan insanlarda malulen emeklilik durumu söz konusu mudur?

Bu sorunun yanıtı, ne yazık ki hayır… Malülen Emekli olmak için bireylerin bazı kriterleri karşılaması gerekir ve Kleptomani hastalığı bu kriterler içerisinde yer almaz. Daha detaylı bilgi almak için, bireylerin bir sağlık kuruluşuna müracaat edip bu konu hakkında soru sorması yeterlidir.

Kleptomani ve Hırsızlık Farkı Nedir?

Aslında iki kavramın temelinde de “çalmak” olsa da; kleptomani ve hırsızlık arasında çok büyük farklar vardır. Bunlardan en önemlisi, “bilinç” düzeyidir. Adı üstünde bir davranış bozukluğu ve rahatsızlık olan Kleptomani’de, bireyler bunu bir ihtiyaçlarını yerine getirmek için yapmazlar. Çok pişman olup, kendilerinden nefret etseler bile, bilinçli olmayarak, ihtiyacı bile olmayan şeyleri çalma istekleri devam eder.

Fakat hırsızlığın temelinde yatan maddi ihtiyaçtır. Kişiler, maddi yetersizlikler sebebiyle pahada değer eşyaları çalmak isterler ve onlar için çalma eyleminden çok, çalınan şey değerlidir. Fakat Kleptomani’de çalınan şey değil, onu çalıyor olmak önemlidir. Bu yüzden biri bilinçli yapılmış bir suç, diğeri ise davranış bozukluğudur.

Kleptomani Genetik Midir?

Kleptomani hastalığının risk faktörleri, en az hastalık kadar önemlidir. Çünkü bu risk faktörlerini bilmek, hastalığın teşhisinde, dolayısıyla da tedavisinde çok önemlidir.

Kleptomani, genetik olabilir. Çünkü bu rahatsızlık için aile öyküsüne bakmak da önemlidir. Aile içerisinde madde kullanım bozukluğu olan varsa ya da kleptomani, obsesif kompulsif bozukluk gibi davranış bozuklukları varsa; kişide görülme riskini arttırır. Özellikle kardeş, anne, baba gibi birinci dereceden akrabalarda görülmesi, tehlikeli olabilir.

Fakat Kleptomani, sadece genlerden geçmez. Kişi Kleptomani olarak doğmasa bile sonradan bu davranış bozukluğuna sahip olabilir. Beyin ve hormonel sistemlerdeki bir bozukluk da bu davranışı tetikleyebilir.

Kleptomani Günah Mı?

İslam dininde en hoş görülmeyen davranışlardan biri de hırsızlıktır. Hatta şeriatta hırsızlık yapanın elini kesme gibi bir durum bile vardır. Fakat, bazı İslam kaynakları ve bilirkişilerine göre, İslam’da kişinin kontrolü dışında olan şeylere hoşgörü vardır. Kişi, gerçekten de kendini kontrol edemeden, bu rahatsızlık sebebi ile hırsızlık yapıyorsa bunun bir günahı yoktur. Yani o hırsızlıktan birey sorumlu değildir ve İslam dinine göre Allah, bu kullarının günahını saymaz.

Kleptomani Olan Ünlüler Kimlerdir?

Hepimiz insanız ve ünlü de olsak bazı psikolojik rahatsızlıklar ve davranış bozuklukları peşimizi bırakmıyor. Türkiye’de popüler bir örneği olmasa da, çok tanınmış yabancı bazı isimler, hiç ihtiyaçları olmamasına rağmen çalarken yakalanmış ya da Kleptomani rahatsızlıklarını açıklamış.

Bu isimler arasında tam bir Kleptoman olan, en ünlülerinden biri Winona Ryder… Onun dışında Lindsay Lohan, Megan Fox, Britney Spears, Kesha, Courtney Love, Mila Kunis, Margot Robbie, Amy Schumer, Big Sean gibi isimler, maddi durumları gayet yerinde olmasına rağmen hırsızlık ile adı geçmiş ünlüler arasında.

Kleptomani Raporu Nasıl Alınır?

Kleptomani Raporu almak, sanıldığı kadar basit ve kolay bir işlem değildir. Öncelikle, bu raporu tek bir yerden ya da tek bir kişiden, kolaylıkla alamazsınız. Çünkü bireyin gerçekten bu rahatsızlığa sahip olup olmadığı uzman kişiler tarafından tespit edilip, doğru bir tanı konulması gerekmektedir.

Eğer Kleptomani raporu almak istiyorsanız, öncelikle yapmanız gereken şey Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinden birine müracaat etmek. Oradaki uzman hekimlerden oluşan bir heyet önüne çıkılır ve ancak onlar gerekli görürse, size Kleptomani raporu verebilir. Bu rapora sahip olan kişiler, cezai olarak belirli indirimlerden yararlanabilir. Fakat cezadan kurtulmak ya da az ceza almak için bu yönteme başvurmak, pek başarılı olmayacaktır. Çünkü hırsızlık cezası alan insanların çok küçük bir kısmı Kleptomani raporuna sahiptir.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir