Kızıl Hastalığı Nedir?

Kızıl Hastalığı Nedir?
01.08.2022 14:24
Kızıl hastalığı nedir, kızıl hastalığı belirtileri, kızıl hastalığı bulaşıcı mıdır, kızıl hastalığı bitkisel tedavi sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kızıl hastalığı, strep boğaz enfeksiyonu şeklinde hastalarda meydana gelen ve çoğunlukla çocukları etkisi altına bir enfeksiyon hastalığıdır. Çoğunlukla yüksek ateş ile boğaz ağrısının eşlik ettiği, parlak kırmızı ve  döküntü ile karakterizedir. Halk içerisinde beta mikrobu şeklinde bilinen ve strep boğaz enfeksiyonuna sebep olan grup A streptokoklar, aynı vakitte kızıl hastalığının da sebebidir. Enfeksiyon, belirtilerin başlamasından iki ve beş gün evvel başkalarına bulaşmaya başlayacaktır. Rahatsızlık, enfekte insanın tükürüğünden ile burun salgılarından hapşırma ya da öksürme aşamasıyla etrafına yayılan damlacıklarla temas neticesi bulaşabilir. Herhangi bir kişinin enfekte olmuş bu damlacıklarla doğrudan temas edilmesi ve daha sonrasında kendi ağzına, burnuna ya da gözlerine dokunması kızıl rahatsızlığına yakalanmasına sebep olur.

Kızıl Hastalığı Belirtileri?

Kızıl hastalığı belirtileri çoğunlukla bakterinin vücuda girmesinden 1 ile 4 gün sonrasında ortaya çıkmaktadır. Kızılda görülen ilk belirtiler çoğunlukla şunlardır:

·        Pastia çizgileri: Kılcal damarlardan kan sızıntısına bağlı şekilde koltuk altı, dirsek ile dizlerde ortaya çıkabilen koyu kırmızı renkli buruşma.

·        Çilek dili: Rahatsızlığın ilk iki günü dil, beyaz çilek dili şeklinde isimlendirilen görünüme sebep olan beyaz bir iltihapla kaplamaktadır. Daha sonrasında iltihap ortadan kalkar ve dil kırmızı çilek dili ismini alan kırmızı üstüne noktalı bir görüntü kazanır.

Bu ilk semptomlardan 12 ya da 48 saat ardından bir döküntü belirir. Döküntü, hem yetişkinlerde hem de ufaklarda en fazla görülen belirtidir. Kırmızı döküntüler çoğunlukla leke biçiminde olarak başlar ve zımpara kağıdı tarzı ince ve pürüzlü şekle gelir. Rahatsızlığa kızıl adını veren, bu kırmızı renkli döküntüdür. Döküntü, insanın kendisini hasta hissetmesinden iki ve üç gün süresince ile yedi gün ardına kadar başlayabilir.

Döküntüler tipik şekilde boyun, kasık ve kolların altından başlamaktadır. Daha sonrasında vücudun geri kalan bölümüne yayılır. Çoğunlu yüzde görülmez, fakat hastanın yanakları kızarır ve de ağız etrafındaki alan soluk şekline gelir. Koltuk altları, dirsekler ile dizlerdeki deri kıvrımları etrafındaki deriden daha koyu kırmızı renkli olacaktır. Yaklaşık yedi gün ardından döküntüler azalır. Bu noktada el ile ayak parmaklarının uçlarındaki ve kasıktaki cilt soyulabilir. Bu soyulmanın iyileşmesi birkaç hafta devam edebilir. Kızıl hastalığı belirtileri içerisinde diğer yaygın olarak rastlanan diğer belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·        Baş ağrısı

·        Ciltte kaşıntı

·        Karın ağrısı

·        Titreme

·        İştah kaybı

·        Ciltte kaşıntı

Kızıl Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Enfeksiyon, belirtilerin başlamasından iki ya da beş gün evvel başkalarına bulaşmaya başlayacaktır. Hastalık, enfekte insanın tükürüğünden ve burun salgılarından hapşırma ya da öksürme yoluyla etrafa yayılan damlacıklarla temas neticesi bulaşabilir.

Kızıl Hastalığı Bitkisel Tedavi?

Zerdeçal antioksidan, antibakteriyel ile iltihap karşıtı özellikler taşır, yani kızıl rahatsızlığın belirtilerini etkili ve hızlı bir biçimde rahatlatmaya fayda edebilir. Bu doğal bileşen adına sadece bir bardak ılık süt ile bir çay kaşığı zerdeçala ihtiyacınız vardır.



Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir