Bademcik Taşı Hakkında Merak Edilenler

Bademcik Taşı Hakkında Merak Edilenler
17.11.2021 21:00
Bademcik Taşı Hakkında Merak Edilenler. Bademcik taşları ateş yapar mı, bulaşıcı mı, bademcik taşı çıkarma zararlı mı, kulak ağrısı yapar mı? Tüm bu soruları sizin için yanıtladık.

Bademcik taşları, bakteri birikimi, besin kalıntıları ve mukus gibi nedenlerle bademciklerin üzerinde oluşan sert yapılı birikmelerdir. Bazı durumlarda rahatsız edici semptomlara neden olmazlar. Bazı bademcik taşlarında ise ağrı, boğazda tahriş, ağızda kötü koku ve yutkunma güçlüğü gibi sorunlar meydana çıkabilmektedir. Bademcik taşı şu şekilde geçmektedir.

·        Sıcak tuzlu su, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığı giderebilir.

·        Ağız kokusunu yönetmeye yardımcı olmak ve ağız gargarası kullanmak faydalı olabilir.

·        Çok nadir durumlarda ise doktorlar bademcik taşlarını cerrahi yolla çıkarmayı önermektedir.

·        Çoğu durumlarda ise bir şey yapmanız gerekmemektedir.

Bademcik taşları genelde hiçbir şikâyete neden olmaz. Bazı bademcik taşları şu şekilde şikâyet edilebilmektedir.

·        Boğazınızda yabancı nesne hissi

·        Öksürük

·        Metalik bir tat

·        Boğulma hissi

·        Ağız kokusu

·        Boğaz ağrısı

·        Boğazın arkasında kötü bir tat

·        Yutma güçlüğü

·        Kulağa yansıya ağrı

Genelde bademcik taşları tedavi gerektirmemektedir. Bazı kişiler dillerinin uçlarını kullanarak bademcik taşlarını yerinden oynatabilirler. Ilık ve tuzlu su ile gargara yapılarak bademcik taşlarını hafifletmeye yardımcı olabilir

Bademcik Taşları Ateş Yapar Mı?

Bademcik taşları sarı veya beyaz renktedirler ve çoğu insanda mevcutturlar. Küçük olan bademcik taşları genelde bir belirti göstermezler ve bir tedavi gerektirmezler. Bademciklerin konumu ve bademcik taşların gözle görülmesi oldukça zordur. Bademcik taşının bir diğer adı ise tonsilittir. Bademcik taşları belirtilerinde ateş yapması bulunmamaktadır. Tonsilit 3’e ayrılır.

·        Akut Tonsilit: Akut tonsilitte belirti yaklaşık 3 ile 4 gün sürmektedir. Bu süre en fazla 2 haftada olabilmektedir.

·        Rekürren Tonsilit: bir kişinin yılda birden fazla kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur.

·        Kronik Tonsilit: Akut tonsilitten daha çok sürmektedir. Ağız kokusu, kronik boğaz ağrısı ve hassas lenf düğümleri ile karakterizedir.

Bademcik Taşı Bulaşıcı Mı?

Bademcik taşları genelde kötü bir ağır hijyeni veya kronik bademcik iltihabı nedeniyle oluşmaktadır ve bulaşıcı bir hastalık değildir. Bademcikte bulunan boşluklar bakteri ve döküntü biriktiğinde boşluların içerisinde bademcik taşları oluşmaktadır. Bademcik taşları zamanla büyüyebilir ve çoğalabilmektedirler. Bademcik hastalıkları için kulak burun boğaz klinikleri veya bir uzman hekime gidilebilir. Hekime başvurmak bademcik tümörü, bademcik taşı, bademcik kisti ve bademcik apsesi gibi ciddi durumların tanımlanması için oldukça önem taşımaktadır.

Bademcik Taşı Çıkarma Zararlı Mı?

Bademcik taşları, bakteri birikimi, mukus ve besin kalıntıları gibi nedenlerle bademciklerin üzerinde oluşan sert yapılı birikimdirler. Bazı durumda bademcik taşları rahatsız edici semptomlara neden olmazlar. Bazı bademcik taşları ise boğazda tahriş, boğaz ağrısı, yutkunmada zorlanma ve ağızda kötü kokular gibi sorunlara yol açmaktadır. Bademcik taşları hiçbir müdahaleye gerek duyulmaksızın kendiliğinden ayrılarak ağız boşluğuna düşebilmektedir. Bademcik iltihapları genelde kulalara kadar ağrı vermektedir. Bazen ise çınlama ya da tıkanıklık şeklinde olabilmektedir.

Bademcik Taşı Kulak Ağrısı Yapar Mı?

Çoğunlukla öksürük semptomu gözükür ve bademcik taşının boğazda yaptığı tahrişten dolayı ortaya çıkmaktadır. Bademcik taşından dolayı oluşan ağrılar bazen kulak ağrısı gibi hissedilebilmektedir. Bu nedenle kulak ağrısı yaşayan kişilerde bu olasılığında olmasının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Dökülen mukoza hücreleri tükürükle yutulabilirken bazı kişilerde bademcikteki çukurlarda birikir ve sertleşip bir kitle oluşmasına yol açabilmektedir. Bu oluşuma da bademcik taşı denmektedir. Ölü mukoza hücrelerinden oluşan bademcik taşı bakteriler için oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir