Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir?
01.08.2022 14:16
Kızamık belirtileri nelerdir, kızamık kaç günde geçer, kızamık geçiren tekrar geçirir mi sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kızamık virüsü sayesinde meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Hava damlacıkları vasıtasıyla insandan insana geçen fazlaca bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka süreci 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan evvel iki gün ve döküntü başlamasının sonrasında dört gün en bulaşıcı süreçtir. Bir defa geçirildiğinde hayat süresince bağışıklık bırakır.

·        1-3. günler içerisinde: Hafif ya da yüksek ateş, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık, burun akıntısı. Üst azı dişlerinin yanında olan dişetlerinde ile yanak içerisinde beliren, küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık adına tanı koydurucudur.

·        4-8. günler içerisi: Yüksek ateş (39o -40oC),karakteristik döküntü yaşanır. Döküntü, kulak arkasından başlayıp yüze, miktarla gövdeye ve daha sonrasında  da kol ile bacaklara yayılır. Bir zaman sonra aynı noktayı izleyerek solar ve onun yerine geçici bir renk değişikliği bırakır.

·        Göz konjunktivası iltihabı (konjunktivit) gözlemlenebilir. Gözler ışığa karşı fazlaca hassastır.

Kızamık Kaç Günde Geçer?

Kızamık rahatsızlığı genel şekilde, hastalık olmamış olan kişiye öksürmesi neticesi havaya karışan kızamık virüsünün nefes vasıtasıyla vücuda girmesi ile bulaşmaktadır. Kızamık, insan rahatsızlıkları içerisinde en rahat yayılan rahatsızlıklardan biridir. Kızamık olan bir kişi ile aynı yerde bulunmak hastalığın bulaşması için yeterli olacaktır. Kızamık rahatsızlığı olanlar genel şekilde belirtilerin gözlemlenmesinden hemen önce başlayarak, makülopapüler lekelerin görünmesine dört gün ardına kadar hastalığı bulaştırabilirler. Kızamık virüsüne maruz olan ile hastalanma içerisindeki süre çoğunluk olarak 10 gündür. Makülopapüler döküntü çoğunlukla virüse maruz kaldıktan 14 gün sonra gözlemlenir. Kızamık, döküntü çıkmadan 7 gün evvel bulaştırıcılık başlar ve döküntü çıktıktan 5-7 gün sonrasına kadar devam etmektedir. Kızamığa yakalanan kimselere normal şekilde dinlenmeleri, bol sıvı tüketmeleri önerilebilir. Rahatsızlığın kendine özel bir tedavisi mevcut değildir. Bir kişinin kızamık rahatsızlığı bulaştırabileceği süreçte hastalığı başkalarına bulaştırma riskini azaltmak adına evden çıkmamaları yararlı olur.

Kızamık Geçiren Tekrar Geçirir mi?

Daha evvel kızamık geçirmemiş ya da kızamık aşısı ile korunur duruma gelmemiş bir kişi kızamık ile karşılaşırsa, hemen hemen %100 hastalanır ve bu kişi hasta ile karşılaşıldığında o hastalığı geçirme riskinin ile bulaştırıcılığın en yüksek olduğu rahatsızlardan biridir. Tekrar hasta olma ihtimali ise düşüktür. Kızamık, virüsün sebep olduğu bir çocukluk dönemi döküntülü hastalığıdır. Çoğunlukla kış sonu, ilkbahar başında artan kızamık küçük çocuklarda yaygın olmakla beraber aşılama yapılmayan ya da daha önce kızamık olmaya yetişkinlerde de görülebilir. Kızamık çocuk sağlığı noktasında önemli bir rahatsızlıktır. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda mühim hatta ölümcül olabilmektedir. Aşılama ile beraber kızamık kaynaklı ölüm miktarda dünya çapında azalmış olsa bile hastalık halen 5 yaşın altında senede 100 bin çocuğun ölümüne sebeo olmaktadır. Gelişmiş Avrupa Birliği Ülkelerinde bile geçen sene toplam 12 bin kızamık vakası tespit edildi ve bunlardan 33 vaka yaşamını kaybetmiştir. Kızamık bazı hastalarda ve ilerleyen dönemlerde çok daha önemli hatta ölümcül sorunlara yol açabilir. Beyni ve omuriliği etraflayan zarlarda enfeksiyon(menenjit) gözlemlenebilir. Nadir olmakla beraber beyin inflamasyonu şeklinde bilinen subakut sklerozan panensefalit (SSPE). Sağırlığa ve beyinde kalıcı zarara sebep olabilen bu hastalık kızamıktan birkaç sene sonra bile ortaya çıkar

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir