Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?
13.06.2022 13:32
Adını yağ metabolizmasının son ürünlerinden olan keton cisimlerinden alan ketojenik diyet, günlük alınan enerjinin en az %60’ı yağ kaynaklarından gelecek şekilde planlanmaktadır.

Ketojenik diyet, tıpta çocuklarda kontrol edilmesi zor yani refrakter epilepsiyi tedavi etmek amacı ile kullanılan, yüksek besinler ile yeteri miktarda protein içeren besinlerin öncelikli olarak tüketildiği düşük karbonhidratlı bir diyettir. Ketojenik diyetin halk arasındaki bir diğer adı ise keto diyetidir.

Keto diyetinin uzun süre kesintisiz bir şekilde devam ettirilmesi sağlık açısından tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır.

Ketojenik Diyette Bakla Tüketilir Mi?

Baklagiller sağlık açısından iyi gıdalar olsa da karbonhidrat içerikleri oldukça yüksektir. Bu sebeple keto diyeti süresince tüketilmemesi gerekir.

Ketojenik Diyet En Fazla Ne Kadar Sürmeli?

Ketojenik diyette, günlerin arasına yüksek karbonhidrat alımının doğru olduğu günler koyulmaktadır. Örnek olarak 5 gün ketojenik diyet sonrasında 2 gün yüksek karbonhidrat alımı, ardından tekrar 5 gün boyunca ketonejik diyet şekline devam olarak bir düzen oluşturabilirsiniz.

Ketojenik Diyet Emziren Anneler Kullanabilir Mi?

Ketojenik diyet, emziren anneler tarafından uygulanmamalıdır. Zira düşük karbonhidrat miktarı ve uzun açlık süresi, anneler için uygunsuz bir hale gelmektedir.

Ketojenik Diyet Faydaları Nelerdir?

Son zamanlarda ketonejik diyetin obezite, insülin direnci, polikistik over sendromu ve Alzheimer gibi bazı hastalıklar üzerinde olumlu etkiler olabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıca ketojenik diyet, yağ ve protein açısından zengin bir diyet şekli olduğu için iştah kontrolü üzerinde de olumlu etkiler yaratmaktadır.

Ketojenik Diyet Göbek Eritir Mi?

Ketojenik diyet, göbek eritme üzerinde oldukça etkilidir.

Ketojenik Diyette Günde Kaç Öğün Yenir?

Keto diyetinin içeriği oldukça düşüktür. Bu sebeple 3 ana öğüne ek olarak 1 ara öğün yapılmaktadır. Yani genellikle 4 farklı öğüne bölünmektedir.

Ketojenik Diyet Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Ketojenik diyet, bazı metabolizma hastalıklarına, Parkinson, Alzheimer, beyin ve sinir sistemi hastalıkları, otizm, bazı ruhsal ve mitokondriyal hastalıklara iyi gelmektedir.

Ketojenik Diyet ile Kaç Kilo Verilir?

Son zamanlarda oldukça popüler olan ketojenik diyeti ile bir hafta içerisinde 2 kiloya kadar yağ kaybı sağlayabilirsiniz. Keto diyeti, yağ ve kilo kaybı için oldukça etkili bir yöntemdir.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyette, kişinin günlük yağ alımı ciddi bir ölçüde sınırlandırılır ve karbonhidrat yerine yağ alınması sağlanır. Karbonhidrat alımının büyük ölçüde azalması, vücudun ketosiz adı verilen metabolik duruma geçmesini sağlar. Bu durum ile vücut enerji kaynağı olarak yağ yakımına başlar.

Ketojenik Diyette Neler Yasak?

Ketojenik diyette, arpa, buğday, yulaf, mısır, pirinç, bal, pekmez, agave ve karbonhidrat içeriği yüksek olan gıdaların alınması yasaktır.

Ketojenik Diyet Uykusuzluk Yapar Mı?

Kişilerin ketojenik bir diyete başlamasının ardından uyku oldukça normal bir durumdur. Karbonhidrat alımının büyük ölçüde değişmesi uyku düzeninizi etkileyebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir