Kentsel Dönüşümü Kim Yapar?

Kentsel Dönüşümü Kim Yapar?
23.11.2021 13:30
Kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir? Kentsel dönüşüm kaç yılda bir yapılır, neye göre yapılıyor? Kentsel dönüşüm ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için cevap verdik.

Türkiye'de nüfus artışı ile meydana gelen aşırı yapılaşma kentsel dönüşümlere ihtiyaç doğurmaktadır. Kentsel dönüşümler için ilgili belediyelerin ve bu belediyelerdeki meclis üyelerinin dönüşüme ihtiyaç duyulan bölgeleri belirlemesi ve ilgili araştırmaları yapması gerekir. Kentsel dönüşümler Belediyelerin meclis üyeleri kararı ve Toplu Konut İdaresi Kentsel Yenileme Daire Başkanlığı'na yapılan başvuru sonrası imzalanmaktadır. Verilen onay sonucunda ön protokol tamamlanır ve belediyeler 6 aylık süre içerisinde hak sahipliği tespiti, zemin etüt çalışmaları, taslak imar planlama çalışması, harita işlemleri ve fizibilite çalışmasını gibi işlemleri tamamlaması gerekir. Kentsel dönüşümle ilgili merak edilenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sayfalarında bulunmaktadır.

Kentsel Dönüşüme İtiraz Nasıl Edilir?

Türkiye’de bulunan bütün binalar 6306 sayılı kanun kapsamındadır. Binanın deprem bölgesi, bulunduğu yer, yaşına bakılmadan risk teşkil eden binalar bu kanun hükmünden yararlanmaktadır. İlgili kanun gereği idari işlemler tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde, idari yargıdan dava açılmaktadır. Resmi görevliler ve sahipler bir yapının riskli olduğunu tespit ettikten sonra, bu tespit için on beş gün içerisinde itiraz edip gerekli itiraz belgelerini iletmelidirler. Kentsel dönüşüm sebebiyle mağdur olan vatandaşlar on beş gün süre geçtiği takdirde itiraz hakkından mahrum kalıyor. Tapu müdürlüğü on beş günlük hak tebligatını yaptıktan sonra gereki işlemlere başlamaktadır. Kentsel dönüşüm için itirazları için İzmir, Bursa ve İstanbul'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine, başka bir ilde yaşıyorsanız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne dilekçe vermeniz gerekmektedir ya da kentsel dönüşüm itiraz dilekçesi ise örnekte verilen şekilde yapabilirsiniz.

Tarih: .../.../...

İSTANBUL ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ'NE

Konu: İtiraz

İstanbul ili, ........ilçesi, .......... Mahallesi, ........... sokak,no: ................., ............... apartmanı adresindeki.................. pafta, ................. Ada, .................... Parsel sayılı taşınmazda bulunan binamız için ..................... tarafından düzenlenmiş olan 'Risk Raporuna' ve ilgili yıkım kararına itiraz ettiğimi bildirir gereğinin yapılmasını tarafınızdan talep ederim.

Adres:

..............................

..............................

..............................

Tel:

............................

Riskli Yapı Malikleri

T.C. Kimlik No Ad Soyadı İmza

1.

..................................

..................................

..................................

Kayıt No:

...............................

Kayıt Tarih:

................................

Kentsel Dönüşüm Kaç Yılda Bir Yapılır?

6306 sayılı afet riskli bölgelerin yıkılması ve revizasyon hakkındaki Kentsel Dönüşüm kanununda yapıların yaşı ya da yapıldığı yıl konuyla ilgili değil, binanın çevreye oluşturduğu risk önemlidir. Kentsel dönüşüm mevzuatına göre, zarar görmüş ve riske sebep olacak bütün eski binaların hepsi dâhildir. Binanız için yaptırdığınız deprem risk raporunda binanız riskli yapı olarak çıkmışsa Kentsel Dönüşüm kapsamına girer ve yıkım işlemi başlar. 1999 yılından önce inşa edilen binaların büyük çoğunluğu yapılan analizler sonucu riskli yapı bölümüne girmektedir. 1999 depreminden sonra yapılan binalarda belediyelerde ilgili kriterlerde yapılan iyileştirmeler neticesinde yeni yapılarda deprem öncesi yapılara göre daha dayanıklı binalar yapıldığı için Kentsel Dönüşüm projesine girme ihtimali daha düşüktür ve yine aynı şekilde bakacak olursak elde edilen yeni bulgular neticesinde yükseltilen yeni standartlara uymadığı için deprem öncesi yapıların Kentsel dönüşüme girme ihtimali daha yüksektir. Ülkemiz coğrafi konumu sebebiyle Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Güney Anadolu Fay Hattı olmak üzere iki büyük fay hattına sahiptir.

Kentsel Dönüşüm Neye Göre Yapılıyor?

Kentsel dönüşüm ülkenin her yerindeki dayanıksız olan binalar için komple yenilenme çalışması yapılmak zorunda olan bir uygulamadır. Kentsel dönüşüm kapsamında olan riskli alanlardaki binalar ya da riskli alan dışında olan ama riskli yapı olan binaların yıkılması ile yerlerine yeni binalar inşa edilmektedir. Yıkılma sürecinde banlıklar, belediyeler gibi ilgili merciler tarafından ev sahiplerine gerekli her türlü yardım yapılmaktadır. Bu yardımlar kredi desteği ve kira yardımı olarak yapılır. Riskli yapı ya da riskli alan içinde ya da dışında olması ekonomik ömrünü tamamlamış ve ağır hasar ya da yıkılma tehlikesi bulunan binaların teknik verilere bakılarak tespit edilen yapılardır. Riskli yapının tespitini malikler tarafından bulunan firmalar yaparlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir