Kelebek Hastalığı Genetik Mi?

Kelebek Hastalığı Genetik Mi?
24.01.2023 23:39
Genetik geçişle meydana gelen ve nedeni tam olarak bilinemeyen gizemli hastalık kelebek hastalığı hakkında merak edilenler soruları yazımızda yanıtladık. Kelebek hastalığı genetik mi, acı verir mi, anne karnında belli olur mu? Kelebek hastalığı kaç yıl yaşar, nasıl anlaşılır, bulaşıcı mıdır, kaç yaşında ortaya çıkar? Sizin için derledik.

Tıptaki ismiyle Epidermolisiz Bülloza halk arasındaki ismiyle kelebek hastalığıdır. Kelebek hastalığı cildin üzerinde oluşan genellikle kırmızı ve düzensiz lekeleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Anne ya da babanın taşımış olduğu kalıtsak özelliklerden çocuğa geçen genetik bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Kelebek Hastalığı Kaç Yıl Yaşar?

Kelebek hastalığının kesin bir nedeni ya da kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. Ancak destekleyici bir takım tedavi ve yöntemler bulunmaktadır. Sıklıkla 15-45 yaş arasındaki doğurganlık ve üreme çağında olan kadınlarda görülmektedir.

Kelebek Hastalığı Acı Verir Mi?

Kelebek hastalığının bilinen bir tedavisi olmasa da hayat kalitesinin yükselmesi için birtakım yöntemler uygulanabilmektedir. Ciltteki bir tür keratin ve yapışma eksikliği olarak tanımlanan bu rahatsızlık herhangi bir darbeye maruz kalındığında ciltte açık yaraya ve tahrişlere neden olmaktadır. Kollarda, ellerde, bacaklarda ve kasıklarda su toplamış büyük deri lezyonları şeklinde ortaya çıkarak hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Ciltteki bu ağır yaralar acı verici olabilmektedir.

Kelebek Hastalığı Anne Karnında Belli Olur Mu?

Kelebek hastalığı anne ya da babadan kaynaklanan genetik geçişli bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon olarak adlandırılsa da kelebek hastalığı bir enfeksiyon değil kalıtsal bir cilt hastalığıdır. Gelişen teknoloji ve tıbbi görüntüleme sistemlerinde ki ilerleme sebebiyle bugün 6.ayından sonra bir bebeğin kelebek hastalığı olup olmadığı saptanabilmektedir.

Kelebek Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Hastadaki kaşıntılı, sulu ve kırmızı deri döküntüleri ile kendisini belli etmektedir.  İçi su dolu kabarcıklar ilerleyen safhalar için geçerlidir. Genellikle kızarıklık döküntü halinde vücutta gözlemlenir. Ancak her cilt döküntüsü kelebek hastalığı olmayabilir. Çünkü kelebek hastalığı bir deri enfeksiyonu değil kalıtsal bir rahatsızlıktır. Bundan kaynaklı olarak öncelikle aile öyküsü dinlenmeli ve deri biyopsisi, bakteri kültürü gibi tetkikler uygulanmalıdır. Eğer anne ya da baba da kelebek hastalığı varsa bu genetik bozuklukla ilgili olarak çocuğa aktarılmıştır. Bu şekilde hastalığın kesin tanıdı konulur.

Kelebek Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Tıpta Lupus hastalığı olarak bilinen kelebek hastalığı vücudun tüm sistemlerini etkileyebilen, kırılgan bir cilt yapısı olarak ortaya çıkan, ilerleyen safhalarında içi su dolu kabarcıklar şeklinde görülebilen cilt hastalığıdır. Genetik geçişlidir. Bundan kaynaklı olarak kalıtsaldır ve bulaşıcı olma özelliği bulunmamaktadır.

Kelebek Hastalığı Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

Eklem bulguları, damar iltihaplanmaları, cilt değişiklikleri ile kendisini belli eden kelebek hastalığının hastanın öyküsü dinlendikten ve birtakım tıbbi tetkikler uygulandıktan sonra tam olarak saptanması yapılır. Kalıtsal olma özeliği bulunan bir rahatsızlıktır. Bundan kaynaklı olarak yaşamın ilk safhalarında doğumdan sonra ya da ilerleyen ilk yıllarda ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir