Kedi Hastalıkları Hakkında Merak Edilen Bilgiler

 Kedi Hastalıkları Hakkında Merak Edilen Bilgiler
06.10.2021 15:00
Tıpkı insanlar gibi hayvanlarda sıklıkla bazı hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabilir. Kedi hastalıkları insana bulaşır mı, bulaşıcı mıdır? Kedilerde gençlik hastalıkları tedavisi nasıldır ve British kedi cinsi hastalıkları nelerdir? Kedi hastalıkları halsizlik yapar mı, belirtileri nelerdir? Kedi tırmığı hastalığı etkeni nedir, hangi bölüm bakar ve hangi antibiyotikle geçer? Kedi hastalıkları ile ilgili en çok merak edilenleri sizin için derledik.

Evcilleştirildiği için yakından tanık olunun hayvan hastalıkları arasında kedi hastalıkları yer almaktadır. Kedi hastalıkları hem kedilerin hem de onunla birlikte yaşayan insanların sağlığını iyiden iyiye tehdit edebilir, bulaşıcı olabilir. bu nedenle kedilerde fark edilen hastalıklar derhal tedavi edilmeli, en etkili ve doğru bir tedavi için ise kediler bir veteriner hekime götürülmelidir. Kedi hastalıklarına bakıldığında ise hipertiroidizm, kulak enfeksiyonu, solunum yolu virüsü, kabızlık, şeker hastalığı, ishal, mantar, cilt alerjileri, bağırsak iltihabı, mide rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, bulaşıcı kedi nezlesi, gençlik hastalığı, lösemi ve AIDS görülebilmektedir. Her biri ayrı ayrı çok zor hastalıklar olup derhal kediler tedavi ettirilmelidir. Kedi hastalıklarına ilişkin merak edilenler ise şu şekilde;

Kedi Hastalıkları İnsana Bulaşır Mı?

Evet. Özellikle evcil hayvan besleyen kişilerin risk altında olduğu, kediden insana bulaşan pek çok hastalık bulunmaktadır. Kedilerden insanlara bulaşan hastalıklar arasında ise genelde;

·        Kilo kaybı, ishal ve mide bulantısı gibi belirtilerle ortaya çıkan kurtlanma

·        Kırmızı döküntüler ve kaşıntı ile meydana gelen saçkıran hastalığı

·        Yağlı dışkılama ve mide krampları ile ortaya çıkan giardiyaz hastalığı

·        İştahsızlık, lenf bezi şişliği gibi semptomlarla meydana gelen kedi tırmığı

·        Cildin ısınması ve hararetle ortaya çıkan pasteurella

·        Mide ağrısına ve yüksek ateşe neden olan salmonellez

·        Yoğun kaşıntı ve cilt döküntüsü ile karakterize olan uyuz hastalığı

·        Aşırı tükürük salgılama ve saldırganlıkla baş gösteren kuduz hastalığıdır.

Kedilerde Gençlik Hastalıkları Tedavisi Nasıldır?

Her hayvanda görülebildiği gibi kedilerde de sık görülen ve tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilen kedilerde gençlik hastalıklarının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat koruyucu önlemler alınabilmesi için kedilerin önceden aşılarını olmaları gerekmektedir.

Kedi Hastalıkları Halsizlik Yapar Mı?

Evet. Kedi hastalıklarının hemen hemen pek çok çoğu kedilerde halsizlik gelişmesine neden olabilir. Bu durumda kedilerin en fazla halsiz hissettikleri hastalıklar arasında iç hastalıkları yer almaktadır. Böbrek yetmezliği, diyabet, idrar yolu hastalıklarında, mide rahatsızlıklarında ve aynı zamanda AIDS, kedi lösemisi gibi hastalıkların kedilerde en sık halsizlik yapabilecek durumlardan olduğu bahsedilebilir.

Kedi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Kediler de hastalıklarında pek çok belirti gösterebilir. Burada kedi sahiplerini dikkati çok önemlidir. hastalıktan hastalığa göre değişmekle birlikte burun akıntısı, depresyon, halsizlik, iştahsızlık, ülser, öksürük, ateş ve balgam gibi belirtiler yer almaktadır.

Kedi Hastalıkları Bulaşıcı Mıdır?

Evet. Hem kedilerden kedilere hem de kedilerden insanlara bulaşan pek çok hastalık bulunur. Bunlar genelde deri ile ilgilidir. Fakat genel olarak bakıldığında, saçkıran, uyuz, kuduz, salmonella, AIDS, HIV gibi hastalıkların bulaşıcı olduğundan bahsetmek mümkün olacaktır.

British Kedi Cinsi Hastalıkları Nelerdir?

British shorthair cinsi kedilerin en fazla geçirdikleri hastalıklar arasında genelde polikistik böbrek, hipertrofik kardiyomiyopati, katarakt hastalığı, üriner sistem hastalığı, metafızal osteopati yer almaktadır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Etkeni Nedir?

Pek çoğumuz istemesek de kedi tırmığına maruz kalabilir ve bunun sonucunda lenf bezi şişmesi, halsizlik, ateş gibi semptomlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu durumda kedi tırmığının etkeni nedir diye sorulduğunda ‘bartonella henselae’ dan bahsetmek mümkündür.

Kedi Tırmığı Hastalığı Hangi Bölüm Bakar?

Genelde bunun için başvurulması gereken alan iç hastalıkları ya da deri hastalıklarıdır. Yüksek ateş, karın ağrısı gibi durumlara neden olabileceğinden dolayı en iyi kontrolün yapılabileceği hastane bölümü genelde dahiliyedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Hangi Antibiyotikle Geçer?

Kedi tırmığına maruz kalındığında görülen ishal, baş dönmesi, halsizlik, lenf bezi şişmesi gibi durumlarda kullanılan pek çok antibiyotik bulunmaktadır. Bu antibiyotik etkenleri arasında ise ‘azitromisin, doksisiklin ve siprofloksasin’ yer almaktadır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir