Kas Yaralanmalarında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?

Kas Yaralanmalarında İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
19.08.2022 17:54
Kas yaralanmaları geçmişten günümüze pek çok insanın başına gelmiş bir olaydır. Biz de yazımıda sizlere kas yaralanmalarında ilk yardımın nasıl olacağından, kas yaralanmalarının tedavisinden ve kas yaralanmalarının belirtilerinden bahsettik.

Kas yaralanmalarında ilk yardımın nasıl olması gerektiği insanlarımızın öğrenmek istediği bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Önemli şişlik, ağrı, ateş, kanama veya açık kesikler var ise ve kişi bir "patlama" sesi duymuşsa veya yürüyemiyorsa  güvenli ve hızlı bir şekilde tıbbi bir tesise nakledilmesinin başka bir yolu yoktur. Böyle bir durum yok ise:

 Elastik bir bandaj, askı veya atel uygulayarak koruyun.

En az bir gün kasınızı dinlendirin.

Hemen buzlayın ve 2-3 gün boyunca her saat 10 ila 15 dakika buza devam edin.

Bir As veya başka bir elastik bandajla hafifçe sararak sıkıştırın. (Sıkı sarmayın).

Yaralı bölgeyi, mümkünse en az 24 saat boyunca kişinin kalp seviyesinden yüksekte tutun.

Aspirin veya ibuprofen (Advil, Motrin) gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alın. 18 yaşından küçüklere aspirin vermeyin.

İlk günden sonra her 3 ila 4 saatte bir bölgeyi yükseltin ve buzlayın.

Aşağıdaki durumlarda bir sağlık hizmeti sağlayıcısını arayın:

Bir veya iki gün sonra kişi hareket edemez veya etkilenen bölgeye ağırlık veremez ise,

Yaralı bölge soğuk, soluk veya renk değiştiriyor ise,

Karıncalanma veya uyuşma var ise,

Yeni veya şiddetli ağrı var ise.

Yaralanan kişinin normal egzersizlerine ve aktivitelerine nasıl (ve ne kadar sürede) devam edeceği konusunda tavsiyeye ihtiyacı olabilir.

Kas Yaralanmalarının Tedavisi Nasıldır?

Vücudunuzu aşırı zorlamak çok sayıda yaralanmaya neden olabilir. Kasınız aşırı gerildiğinde veya yırtıldığında bir kas gerilmesi veya çekilmiş kas oluşur. Bu, yoğun bir antrenmandan sonra hafif ve ağrı gibi olabilir veya cerrahi onarım gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Kas suşları çok yaygın bir yaralanmadır. Spora katılan çoğu insan, hayatlarının bir noktasında bunu deneyimlemiştir. Kötü bir kondisyon, yorgunluk ve kişiye uygun olmayan bir ısınma kas gerilmesine sebep olan şeyler arasındadır. Kas gerilmesi oluştuğunda, insanlar genel olarak bir patlama veya çatlama hissi yaşadıklarını bildirirler. Bu, kas dokusunun oturana kadar gerildiği hissidir. Bu genellikle çok acı verici bir deneyimdir. Suşlar en yaygın olarak şu durumlarda ortaya çıkar: Alt sırt, boyun, omuz, uyluğun arkasında bulunan hamstring kası. Kas yaralanmalarını tedavi etmenin birkaç farklı yolu mevcuttur. Tedavinin kapsamı, suşun derecesine bağlıdır. Çoğu kas suşu profesyonel tıbbi tedavi gerektirmez. Kas gerginliğini uygun şekilde tedavi etmek, doğru malzemeleri ve dinlenmek için rahat bir yer gerektirir. Şu sarf malzemelerine ihtiyacınız olabilir: Buz, naylon poşet, havlu, ACE bandajı gibi kompresyon bandajı, yastıklar, ağrı kesiciler. Etkilenen kasa bağlı olarak, özellikle uzuvlardan birini etkiliyorsa, kası stabilize etmeye yardımcı olacak yardımcı cihazlara ihtiyacınız olabilir. Bunlar şunları içerebilir: Koltuk değneği, tekerlekli sandalye.

Kas Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Kas yaralanmalarının belirtilerinin neler olduğu merak edilir. Ağrı, dokununca ilgili yerin hassaslaşması, morluk veya şişlik oluşumu, hareket etmede oluşan kısıtlılık, yaralanan bölgeye kramp girmesi ve göçmesi kas yaralanmalarının belirtileridir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir