Karavan Özellikleri Nelerdir

Karavan Özellikleri Nelerdir
05.11.2021 21:00
Hemen hemen herkesin hayali dünyanın her yerini seyahat etmektir. Karavan nasıl ısıtılır, aküsü nasıl sarj edilir? Karavan belgesi nasıl alınır, yurtdışından nasıl getirilir? Karavan ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

 Seyahat için uçak, otobüs, tren ve özel araba gibi ulaşım araçları kullanılabilir. Ancak son zamanlarda karavanla seyahat etmek çok popülerdir. Karavan içinde küçük bir yatak, oturma yerleri, yemek yapılabilecek mutfak, duş ve tuvalet bulunan motorlu bir araçtır. Karavanla dilediğiniz her yere gidebilir ve mutfak, duş, tuvalet, yatak bulunduğu için çok özgür bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Karavanlar 2 çeşitte olmaktadır. Bunlardan birisi Motokaravan ve diğeri ise Çekme karavandır.

Motokaravan: Motokaravanlar kendi kendine hareket edebilen bir kamp aracı olarak tanımlanmaktadır. Motokaravanların iç kısmı kamp yapmak için uygundur. Tek parça şeklinde olan motokaravanlar kamyonet arkası, otobüs kasaları, panelvan içi ya da özel olarak yapılan kasa içine uygun olarak tasarlanmaktadır.

Çekme Karavanlar: Çekme Karavanlar herhangi çekici bir taşıtın arkasına bağlanarak çekilen karavan olarak tanımlanır. Çekme karavanlar römork şeklindedir. Çekme karavanların çekilebilmesi için karavanın büyüklüğü ve ağırlığına göre çekici araca ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca çekme karavanlar seyahat sırasında çekici araçtan ayrılabilir ve bağımsız bir şekilde çevre gezilerde kullanılabilir. Çekme karavanlar genellikle 750 kilodan daha fazla olmamaktadır. 2 sınıfta olabilen çekme karavanlardan 1. Grupta olanlar ruhsatsız bir şekildedir, ikinci grupta olanlar ise ruhsatlı olarak karayollarında kullanılabilmektedir.

Karavanda yaşamanın ve karavanla seyahat etmenin heyecanı çok başkadır. Karavan hem minimal bir yaşam sunar, hem de tek bir yere bağlanmamayı ister.

Karavan Nasıl Isıtılır?

Seyahat etmek için karavan kullanmak isteyen kişiler karavanın nasıl ısıtıldığını merak ediyor. Karavanı ısıtmak için araç içi ısıtma sistemleri kullanılmaktadır. Araç içi ısıtma sistemleri, aracın kontağından bağımsız bir şekilde çalışır. Karavan ısıtma sistemleri çekici, tır, kamyon, karavan, otobüs, iş makinesi ve ticari araçlarda araç içi ısıtma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Araç içi ısıtma yöntemleri aracın deposundaki yakıt ile çalışır. Yakıt ve hava karışımı ateşleneni.r daha sonra da soğuk olan soğutucu akışkanı ısıtıcıda ısıtılır. Isı aracın fanı ile aracın içine yönlendirilir. Sıcak su motora akar ve motor ısınır. Araç içi belli bir sıcaklığa ulaştığı zaman ısıtıcı kapanır. Fakat aracın içi devridaim pompası ile ısınmaya devam eder.

Karavan Aküsü Nasıl Şarj Edilir?

Karavanlarda jel aküsü kullanılır. Jel akü enerji depolayan ve ihtiyaç olduğu zaman kullanılan cihazdır. Jel akü çok geniş deşarj özelliğine sahiptir, ayrıca şarj ettikten sonra bozulmasına neden olmaz, sarsıntıya karşı dayanıklıdır ve daha pek çok avantajı vardır. Jel akünün şarj edilmesi için kullanılacak şarj aleti çok önemlidir. Şarj aleti akünün şarj edilmesini sağlarken ortamın sıcaklığı ve nemliliği çok önemlidir. Ayrıca sarsıntılı olmamak gerekir. Şarj aleti jel aküye uygun olmalıdır. Çünkü kötü veya uygun olmayan şarj aleti akünün bozulmasına neden olabilir.

Karavan Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat etmek için karavan almak isteyen kişiler karavan belgesinin nasıl alınması gerektiğini merak ediyor. Karavan ruhsatı alabilmek için önce Türk Standartları Enstitüsü’nden onay almak gerekiyor. Daha sonra Türk Standartları Enstitüsü’nden alınan onay sertifikası ile birlikte karavanın muayene edilmesi gerekiyor. Karavanın muayene süreçleri bittikten sonra noterden ruhsat işlemleri başlatılıyor. Belgeler noterde de onaylandıktan sonra karavan belgesi alınır.

Yurt Dışından Karavan Nasıl Getirilir?

Yurt dışından araç getirebilmek konusu merak edilmektedir. Yurt dışında yaşayan Türkler ya da Türkiye’ye taşınmayı planlayan yabancılar araç getirebilmek için ne yapılması gerektiğini soruyor. Bakanlık tarafından yayınlanan Gümrük Rehberi’nde bu konu için bilgiler yer alıyor. Bu Gümrük Rehberi’ne göre yurt dışından Türkiye’ye motorlu ya da motorsuz özel araçlar getirilebilir. Bu araçlar içinde bisiklet, kayık, kano, otomobil, römork ve karavanlar yer alır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir