Araçlarda Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

Araçlarda Hava Filtresi Ne İşe Yarar?
14.04.2022 19:00
Araçlardaki hava filtresi, motorun düzgün çalışması için gereklidir. Araçlarda hava filtresinin işlevi, hava filtresinin ne zaman değişmesi gerektiği, dizel araçlarda hava filtresinin önemi ve dizel araçlarda hava filtresinin yağlanması ile ilgili merak edilen tüm soruları sizin için bir araya getirdik.

Yakıt yakan bütün motorlar, düzgün çalışması için sürekli bir hava kaynağına ihtiyaç duyar. Hava filtreleri, toz, kir, kum ve diğer kalıntıların herhangi bir hasara yol açmasını önlemek için havayı silindirlere geçmeden önce temizler. Bir aracın hava filtresinin temel amacı, bir araba motoruna emilmeden ve yanma üretmek için yakıtla birlikte yanmadan önce dışarıdaki havayı filtrelemek ve temizlemektir.

Araçlarda Hava Filtresi Kirli İse Ne Olur?

Araçlarda hava filtresi kirli olması, motor verimliliğini azaltabilir ve hasara neden olabilir. Bir araba motoruna emilen hava, motorun kirlenmesini ve bazı durumlarda motor hasarını önlemek için mümkün olduğunca temiz olmalıdır. Hava filtresi, zararlı partikül maddelerin bir aracın motoruna girmesini önler. Hava filtresinin kirli olması motorun yavaş çalışmasına neden olur. Bunun yanı sıra emme valflerinin arka taraflarında biriken kir, emme havası akışında bir sorun yaratarak performansı ve yakıt ekonomisini düşürür.

Araçlarda Hava Filtresi Ne Zaman Değişir?

Araçlarda hava filtresinin değiştirilmesi ile ilgili kesin bir yanıt yoktur. Aracın kaç km gittiği ve sürüldüğü ortam gibi bir dizi faktöre bağlı olarak hava filtresinin değişmesi gerekmektedir. Kırsal veya tozlu alanlarda kullanılan araçların hava filtresinin daha sık değiştirilmesi gerekebilir.

Dizel Araçlarda Hava Filtresinin Önemi Nedir?

Dizel araçlarda hava filtresi, motora optimum hava akışı sağladığı için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, temiz hava ve yakıtın karışması ile aracınızda galon başına daha fazla mil sunar.

Dizel Araçlarda Hava Filtresi Yağlanması Neden Olur?

Dizel araçlarda hava filtresi yağlanması, motor yağının hava giriş sistemine girmesinin ve bunun sonucunda hava filtresini tıkamasıyla oluşur. Bunun en yaygın nedeni, tıkanmış yağ kanallarıdır. Bu durum genellikle motor yağı ve hava filtresi önerildiği şekilde değiştirilmediğinde ortaya çıkar. Karterin içinde gelişen aşırı karbon birikintileri veya motor çamurundan kaynaklanır.

Dizel Araçlarda Hava Filtresi Ne Zaman Değişir?

Dizel araçlarda hava filtresi değiştirme süresi, yoğun trafikte, sıcak havalarda veya asfaltsız, tozlu yolda araç kullanmanıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu durumlarda hava filtresini daha sık değiştirmeniz gerekir. Çoğu normal sürüş durumunda ise hava filtresi her üç yılda bir veya 30.000 km'de bir değiştirilebilir.

Araç Hava Filtresi Yıkanır Mı?

Araç hava filtresi yıkanır. Filtreyi yıkamak daha iyi bir temizlik sağlar. Filtreyi yıkamak için bir kova su ile temizleme ,işleminden sonra solüsyonu içinde ileri geri hareket ettirin ardından durulama işlemine geçin. Islak bir filtre motora zarar verebileceğinden, değiştirmeden önce filtrenin tamamen kuru olduğundan dikkat etmek önemlidir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir