Karadut Yıkanır Mı?

Karadut Yıkanır Mı?
13.11.2022 19:13
Bazı besinleri kullanmadan önce yıkamak onları tüketmek ve yemeklerde kullanmak için önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Karadut, lahana, mercimek, muz, pirinç yıkanır mı? Peynir, soğan, şehriye yıkanır mı? Turşu, zeytin, zencefil yıkanır mı? İşte bu besinler ile ilgili tüm detaylar bu yazıda sizlerle...

Karadut hem düşük kalorisi ve hem de 100 gramında bulunan sadece 8-8,5 gramlık karbonhidrat oranıyla çokça sevilen bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır.

Karadut, doğadaki en olgun formlardan biri olarak bilinmektedir. Ve bünyesinde birçok vitamini barındırmaktadır. Yıkayarak tüm bunların suyla akmasına neden olmamalısınız. Kozaya metamorfoz yaşatan bu meyveyi doğal tüketmeniz gerekmektedir.

Lahana Yıkanır Mı?

Mor ya da normal lahana da yıkanabilmektedir. Lahananın yaprakları ayıklamaya geçmeden önce altında yer alan kök kısmını çıkarmalısınız.

Büyük bir lahana aldıysanız ortadan ikiye böldükten sonra kök kısmını temizleyebilmeniz uygun olacaktır. Küçük bir lahananız varsa bölmenize gerek kalmadan bir bıçak yardımıyla oyarak kök kısmını temizleyip, lahanayı yıkayabilirsiniz.

Mercimek Yıkanır Mı?

Mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı önermekteyiz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletmeniz en doğrusu olacaktır. Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilmeniz mümkün olacaktır.

Yıkama işlemi sayesinde toz ve kalıntıları temizlenecektir. Konserve mercimek kullanıyorsanız, fazla sodyumu arındırmak için pişirmeden önce de duruladığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Muz Yıkanır Mı?

Kabuğu tüketilmeyen besinlerden biri olan muz, genelde yıkanma konusunda en göz ardı edilen besinlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalın kabuklu besinleri fırça ile bol suda yıkamak çok önemlidir.  Çünkü kabuğunu soyarken kabuk kısımındaki zararlı bileşenlerin iç kısmına geçme ihtimali olacaktır.

Pirinç Yıkanır Mı?

Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzemedir. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkmaktadır ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı olmaktadır. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalması muhtemeldir. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi vermiş olacaktır.

Pirinç yıkanmazsa üzerindeki toz ve kirli olabilecek maddelerden arınamamaktadır. Hijyen nedeniyle yıkamadan kullanmanız önerilmez.

Peynir Yıkanır Mı?

Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmamalıdır. Su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açabilmektedir. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemesi gerekmektedir.

Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulması gerekmektedir.

Soğan Yıkanır Mı?

Soğanları hemen tüketmeyi planlamıyor iseniz, yıkamayın. Yıkarsanız, kalan nem küf ve bozulmayı hızlandıracaktır. Yıkadığınız soğanı saklamak isterseniz soğanı iyice kurulamanız gerekmektedir. Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkiler olduğundan hemen temizlenmezler.

Şehriye Yıkanır Mı?

Şehriyeli pilav yaparken ya da şehriyeyi bir başka tarifte kullanırken de şehriyelerin yıkanmasına gerek olmadığı tanısına ulaşılmıştır. Fakat isteğe bağlı şehriyeler sudan geçirilmesinde bir sakınca yoktur. Pilav yaparken pirinçler şehriyenin aksine mutlaka yıkanmalıdır.

Turşu Yıkanır Mı?

Dışarıdan hazır olarak satın aldığınız veya evde hazırlamış olduğunuz turşularınızı sofralarınıza koymadan önce yıkamanıza gerek olmayacaktır. Turşunun yapı şekli ile asitliği yüksek olduğundan bakteri üreme şansı bulunmamaktadır. Ayrıca turşu yapılmadan önce iyice yıkanarak hazırlandığından tekrardan bir yıkama gerektirmeyecektir.

Eğer turşunuzun tuz oranı fazla ise turşunuzu yıkamanızda veya tüketmeden önce suda bekletmenizde de herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

Zeytin Yıkanır Mı?

Zeytinler en fazla iki kere yıkanması gerekmektedir. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilmesi uygun olacaktır. Yeşil ya da siyah zeytinler taze olarak alınması gerekmektedir.

Kavanozları doldurulmadan önce içerisindeki çürükler ayıklanmalı ve iyice yıkanması gerekir. Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilmelidir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlamaktadır.

Zencefil Yıkanır mı?

Zencefil, zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitki olarak bilinir.

Zencefilleri kullanmadan önce ilk olarak taze zencefil kökünü iyice yıkamanız gerekmektedir. Daha sonra zencefilleri soyup dilimleyerek tüketebilir ya da tarifler hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir