Kar Payı Nedir?

Kar Payı Nedir?
11.08.2021 15:30
Temettü kelimesi ile de ifade edilebilen kar payı, şirketlerin yakından takip ettiği konuların başında gelir. Bizler de kar payı nedir?, dağıtımı zorunlu mu?, neyin getirisidir?,faiz değil mi?, nasıl hesaplanır?, kar payı ile faiz arasındaki fark nedir?, ev almak caiz mi?, zekat verilir mi? ve ortaklığı nasıl olur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Kar payı aynı zamanda temettü olarak da bilinen ve hisse senedi sahiplerine verilen doğal bir haktır. Bir şirketin yıllık kazançlarına bağlı olarak belirlenen bu tutar, hissedarlara hisseleri oranında pay edilmektedir. Bir şirketin yılık kazanç bilançosunun içerisinden giderler ve vergiler gibi masraflar çıkarıldıktan hemen sonra hisse senedi sahiplerine bu pay kar paylarından ödemeler gerçekleştirilir. Bir şirkette hisse senedi olan kişilerin yakından takip ettiği konuların başında yer alır.

Temettü kelimesi ile de ifade edilebilen kar payı, şirketlerin yakından takip ettiği konuların başında gelir. Kar payının ne olduğu hala pek çok kişi tarafından merak konusu olsa da oldukça basit ve anlaşılır bir tanımı bulunmaktadır. Kar payı, bir işletme ya da şirketin dönemlik ya da yıllık yaptığı karlardan ortaklarına vermesi ya da pay etmesi olarak bilinmektedir. Bir ortaklık hakkı olarak da bilinen kar payı, yılın belli zamanlarında ya da yıl sonlarında hissedarlara pay edilen meblağ olarak da bilinmektedir.

Bir şirketin yıllık kazancına bağlı olarak çıkarılan kar oranına bakılır ve buradan giderlerle birlikte vergiler çıkarılarak kalan miktardan hisseler oranında dağıtımlar yapılır. Hisse senedi olarak tabir edilen menkul değerlere sahip olunması ile dağıtılan bu kar payları, ödeme günlerine gelindiğinde, hisse senedi sahiplerine nakden teslim edilmektedir. Genel kurulun kararları doğrultusunda yürütülen bu işlem, yatırımcıların takip ettikleri gözde konular arasında yerini almaktadır.

Kar Payı Dağıtımı Zorunlu Mu?

Bir şirketin yıllık kar oranına bakılır ve hissedarlara hakkı olan ödemeler yapılır. Bu durum hukuki bir süreçtir ve kanunlar tarafından da bu hak korunmaktadır. Diğer taraftan bakıldığında bir şirket söz konusu kar payının tamamını hisse senedi sahiplerine vermekle yükümlü değildir. Genelde her yıl verilmesi kararlaştırılan kar payı dağıtımları, kardan yüzde beş, ana paradan ise yüzde yirmidir. Elbette bu durum genel geçer bir durum olmayıp, şirketin ödeme planı ve şirket yönetim politikalarına göre değişiklik gösterebilir.

Kar Payı Neyin Getirisidir?

Kar payı, hisse senetlerinin yani yatırımcıların nakit paralarının yatırılması ve işlenmesi ile elde edilen kardır. Şirket hissedarların nakit paralarını bir yıl boyunca kullanılır ve elde edilen karlardan hisse sahipleri de haktar olarak görülür. Kısacası yatırımcı parasını şirketin bünyesinde işletir. Faaliyet dönemlerinin ardından çıkarılan bilançolara göre burada söz konusu hisse sahiplerinin hakkı olan gelir, kişilerin taraflarına yatırılmaktadır.

Kar Payı Faiz Değil Mi?

Evet. Kar payı faiz ile ilişkilendirilebilen bir durum değildir. Aksine bu sistem içerisinde faiz kavramı kesinlikle yer almamaktadır. Buna ek olarak yatırımcıların yatırdıkları paraların işlenmesi ve değer kazanması sağlanarak bir kar elde edilir. Elbette hisse sahiplerinin parasının değerlendirilmesine karşılık kar ortaklığı da sağlanmış olacağından bu kavramın faiz ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

Kar Payı Nasıl Hesaplanır?

Kar payı faizsiz bir işletim sistemi olarak bilinmektedir. Hesaplanması esnasında bazı ince hususlara değinilir. Hem hesaplama araçları ile hem de bireysel olarak hesaplanabilen kar payı, katılım hesapları, anaparanın miktarı, hisse senedinin ne kadar uzun süredir vadede olduğu ve diğer şartlar gözetilerek hesaplanmaktadır. İnce bir hesaba tabii tutulan kar paylarının sonucunda karşılıklı mütabık olunmalı ve ödemeler buna göre yapılmalıdır. Elbette bu durum bireysel değil profesyonel gerçekleşirken, kar payı hesaplanacağı esnada şirketin muhasebecileri ve mali müşavirlerinden de destek alınmaktadır.

Kar Payı İle Faiz Arasındaki Fark Nedir?

Kar payı ile faiz birbirleri ile en çok karıştırılan bankacılık terimlerindendir. Bu iki terim birbirinden neredeyse taban tabana zıt özellikler taşır. Faiz söz konusu olduğunda yatırımcının kanalize ettiği anaparaya her halükarda bir dönem sonunda ücret ödeme yani faiz verme sözü taahhüt edilirken, kar payında durum böyle değildir. Yatırımcı kar payını sisteme sokar ve ardından şirketin faaliyet alanı nispetinde kar beklemeye başlar. Söz konusu kar hiç olmayabilir ya da zarar edebilirken, bazen de faiz oranını kat be kat geçebilir. Bu durumda kar payının herhangi bir garantisi bulunmamaktadır.

Kar Payı İle Ev Almak Caiz Mi?

Evet. Kar payının içerisinde herhangi bir haksız kazanç olmamakla birlikte, ortaklık ya da hissedarlık söz konusudur. Bu nedenle işin içine herhangi bir haram olarak nitelendirilen faktörler girmez. Dolayısı ise ev almanın de caiz olmaması için bir gerekçe sunulamaz.

Kar Payı İle Zekat Verilir Mi?

Kar payı, helal bir kazanç olarak görülür. Çünkü iş aslında ortaklıktır ve paranız daima sistemin çarkları içerisinde işlemeye devam eder. Dolayısı ile ne bir haksız kazanç ne de faiz söz konusudur. Bu nedenle zekat verilmesinde de bir sakınca yer almaz. Bu nedenle verilebilir.

Kar Payı Ortaklığı Nasıl Olur?

Kar payı ortaklığı yaptırılmak istendiğinde yasal yollar üzerinden anlaşmalar sağlanmalıdır. Genelde sözleşmelerde yer alan kriterler şunlardır;

·        Kişi unsurları

·        Sermaye unsurları

·        Akit

·        Ortak amaç unsurları

·        Birliktelik ve iş birliği unsurlarıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir