Kangren İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kangren İçin Hangi Doktora Gidilir?
07.11.2022 23:22
Kangren, vücudun belirli bir kısmında doku ölümünün gerçekleşmesi anlamını taşır. Doku ölümünün ardından işlevsiz kalması şeklinde tanımlanan kangren için hangi doktora gidilmelidir? Kangren nasıl ilerler, zehirler mi, ölümcül müdür? Kangren kanser sayılır mı?

Kangren, vücuttaki belirli bir bölümün artık işlevini yitirmesi, bir kısmının ciddi bir şekilde bozulması anlamına gelir. Nekroz ismi verilen doku ölümünün gerçekleşmesi ile kangren teşhisi konulan bu hastalık, oldukça korkutucu olabilmektedir. Vücudun belirli bir kısmında kan akışının engellenmesi sonucunda ya da geçirilen bir enfeksiyona bağlı olarak kangren gelişebilir. Bu gibi bir durumda hastanelerde genel cerrahi bölümüne gidilmesi gerekmektedir.

Kangrenin iki tipi bulunmaktadır ve belirtileri de bu tipe bağlı olarak gelişmektedir. Kuru kangrende etkilenen bölge genellikle uyuşur ve soğumaya başlar. İlerleyen süreçlerde ise genelde kırmızımsı renkten kahverengiye hatta siyaha döndüğü görülür. Kan akışı kesilen bölge küçülür ve kurur. Öte yandan ıslak kangren denen tipteki belirtiler ise kendisini şişlik ile gösterebilmektedir. Kangren olan bölge kızarık ve oldukça ağrılıdır. İlerleyen süreçte irin toplayabilir hatta dışarı sıvı dahi sızabilir.

Ayrıca kangren organlarda da görülebilir. İç organlarda görülen kangren, ıslak kangrenin bir çeşididir. Görsel olarak dışarıdan herhangi bir bulgu olmasa da organın üzerine denk gelen cilt kısmı kırmızılaşabilir ve bölgede ciddi bir ağrı hissedilir.

Kangren Kanser Midir?

Kangren ciddi bir sağlık problemidir fakat kanser türleri arasında sayılmamaktadır. Kangreni meydana getirebilecek nedenler şu şekilde sıralanabilir:

·      Enfeksiyonlar,

·      Travmalar,

·      Raynaud hastalığı,

·      Bazı kötü yaralar.

·      Ayrıca özellikle kuru kangrene sebep olan etmenlerin başında sigara ve diyabet gelmektedir.

Kangren Nasıl İlerler?

Kan dolaşımında meydana gelen bazı bozukluklar, tıkanıklar ya da yaralanmalar kangrenin başlıca sebepleri arasındadır. Bunun haricinde bazıları bakteri temelli gelişebilir. Bazı organlarda bu sebepler ile meydana gelebilen şişkinlik sonrasında damarlar tıkanır ve kan akışı engellenir. Kan akışının engellenmesi sonrasında bu tıkanıklık durumu kangrene dönüşebilir. Kangren tipine ve meydana gelen bölgesine bağlı olarak teşhis yapılır ve ardından uygulanacak olan tedavisi belirlenir.

Bu şekilde bir şikâyetiniz olduğunda herhangi bir şekilde zaman kaybetmeden genel cerrahi bölümünden randevu almalı ve bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almayı ihmal etmemelisiniz.

Kangren Ölümcül Müdür?

Kangrenin türüne ve meydana geldiği bölgeye bağlı olarak ölümcül olup olmadığı değişecektir. Kangren çeşitlerinden birisi olan gazlı kangren, bol kas harabiyeti olan yaralar üzerine oksijensiz yerlerde yaşayan bakterilerin girişi ile meydana gelir. Zamanında müdahale edilmezse de ölüm ile sonuçlanabilir.

Kangren Zehirler Mi?

Tedavi edilmediği takdirde halk arasında da kan zehirlenmesi olarak anılan bir sepsis meydana gelebilir. Daha önce de belirtildiği gibi kangrenin tipine ve meydana geldiği yere göre oluşabilecek durumlar çeşitlilik gösterebilmektedir. Şüphenizin olması halinde en kısa sürede bir hekimden destek almanız hayati önem taşımaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir