Kan Tahlilinde HCT Ne Demek?

Kan Tahlilinde HCT Ne Demek?
15.11.2022 18:52
HCT kan hücrelerini toplam kan hacmine oranına denilmektedir ve insan sağlığında önemli bir değerdir. Değerlerin olduğundan yüksek ve alçak olması bazı hastalık ve rahatsızlıklara sebep olabildiği bilinmektedir. Kan tahlilinde HCT ne demek, kaç olursa tehlikeli, düşüklüğü neden olur? Kan tahlilinde HCT SO yüksekliği neden olur? Kan tahlilinde HCT düşüklüğü belirtileri, yüksekliği belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar...

Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denilmektedir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıklarından dolayı, kandaki oranları büyük önem arz etmektedir. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebildiği bilinmektedir.

Kan Tahlilinde HCT Kaç Olursa Tehlikeli?

Hematokrit değer aralıkları, kadın ve erkek cinsiyete göre farklılık gösterdiği bilinmektedir. Öncelikle erkekler için bakılacak olur ise özellikle yetişkin yaş popülasyonunda bu değer kabaca 38-48 arası normalken, kadınlar için bakılacak olursa normal değerler 35-45 aralığı olarak ifade edilebilir. Bu değerlerin üstünde ya da aşağısında kalmak sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Kan Tahlilinde HCT Düşüklüğü Neden Olur?

HCT düşüklüğüne anemi yani kansızlık da denilir. Kan kanseri, anemi türleri, dalak büyümesi, tiroid bozuklukları, böbrek hastalıkları, demir, bakır, folik asit, B6 ve B12 eksikliği, gebelik, hemoliz, kan damarlarında meydana gelen yaralanmalar gibi birçok faktörlere bağlı olarak HCT değeri düşük olabildiği bilinmektedir.

Bu durum ortaya çıktıysa beslenme koşulları düzeltilerek hematokrit normal seviyeye çıkarılabilmesi mümkün olacaktır. Bunun için; et, balık, yumurta, süt, yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt gibi besinler tüketmeniz önerilmektedir.

Kan Tahlilinde HCT SO Yüksekliği Neden Olur?

Alyuvar hücrelerinin oksijen- karbondioksit döngüsünü gerçekleştirirken yetersiz kalması sonucunda, doku ve organlara yeterli oksijenlerin iletilememesine bağlı olarak, kemik iliğinin telafi amaçlı fazla miktarda eritrosit ürettiğinde HCT SO yüksekliği meydana geldiği bilinmektedir.

Kalp ve damar hastalıkları eritrositlere etki ettiği için hematokrit yüksekliğine neden olmaktadır. Kalp, kan pompalama organı olarak bilinmektedir. Dolayısıyla kan hücrelerinde meydana gelen bir bozukluk doğrudan kalbe etki etmesi olağandır. Böbrek hastalıkları hematokrit yüksekliğine neden olabildiği bilinmektedir.

Kan Tahlilinde HCT Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Anemi yani kansızlık en sık görülen nedeni olarak bilinmektedir. Bu durum özellikle menstrüel siklusu (adet döngüsü) devam eden kadınlarda özellikle sık rastladığımız, demir eksikliğine bağlı oluşan kan hücrelerinin yetersiz yapımı ile ilişkili olabilmektedir. Burada yapım ve yıkım arasında bir dengesizlik söz konusu olacaktır.

HCT düşüklüğünün belirtilerinde; halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, soluk cilt rengi, nefes darlığı, kalpte ritim bozuklukları, çarpıntı hissi, baş ağrısı, gözlerde kararma, uyku problemleri, saç dökülmesi, soğuk eller ve ayaklar bulunabilmektedir.

Kan Tahlilinde HCT Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

HCT yüksekliği kendini bazı belirtiler ile gösterebilmektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür:

·        Halsizlik durumu

·        Kaşıntı oluşumu

·        Yüzde ve ellerde kızarıklık meydana gelmesi

·        Eklemlerde ve kaslarda ağrı hissi

·        Karın ağrısı durumu

·        Görmede bulanıklık yaşama

·        Baş ağrısı ve dönme sorunları

·        Uyku sorunları ve uykusuzluk

·        Kulak çınlaması sorunu

·        Aşırı terleme durumu

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir