Kan Sulandırıcı Yapılmazsa Ne Olur?

Kan Sulandırıcı Yapılmazsa Ne Olur?
20.12.2022 23:19
Kan sulandırıcı yapılmazsa ne olur, yanlış yapılırsa ne olur? Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ne zaman kesilir? Hamilelikte kan sulandırıcı ne zaman kullanılır? Kan sulandırıcı saç döker mi? Kan sulandırıcı oksapar iğne nasıl yapılır? Kan sulandırıcı ilaçlar genel anlamda kanın pıhtılaşmaması için kanın sulanması için yapılan uygulama olarak bilinmektedir. İşte detaylar.

Kan sulandırıcıyı herhangi bir nedenle bıraktığı zaman vücut otomatik olarak pıhtılaşma sistemini arttırmaya başlayacaktır. Bu durum sonucunda ani gelişen pıhtı, emboli veya trombüslere yani damarların tıkanmasına sebebiyet verebilir. Kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini arttıracaklarından doktor kontrolünde ameliyattan 7-10 gün önce kontrollü şekilde bırakılması gerekmektedir.

Kan Sulandırıcı Yanlış Yapılırsa Ne Olur?

İlk önemli nokta yanı yere sık yapmamak olarak dile getirilebilir. Yaparsanız o bölgede cilt altı önemsiz kanamalar sonucunda morarmalar meydana gelebilir. Kanamaya da neden olabilecekleri unutulmamladır. Kanı sulandırıyor, akışkanlığını artıyor, amacı bu; ama biraz fazla verirseniz kanama ile sonuçlanabilir.

Ameliyat Öncesi Kan Sulandırıcı Ne Zaman Kesilir?

Kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız eğer ameliyattan bir hafta önce bu ilaçların kesilmesi ya da dozunun ayarlanması gerekmektedir. Dolayısıyla doktorunuzu aldığınız ilaçlar konusunda bilgilendirmeniz gerekmektedir. Aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar, vitamin hapları, zayıflama hapları ameliyat esnasında ve sonrasında kanamaya sebep olabileceği için ameliyattan 10 gün önce bırakılması gerekmektedir ve ameliyattan sonra 10 gün süreyle de kullanılmaması gerekir.

Hamilelikte Kan Sulandırıcı Ne Zaman Kullanılır?

Doğumdan 24 saat sonra kan sulandırıcı iğneye başlanması gerekmektedir. Doğum sonrası 6-8 hafta tedavinin sürdürülmesi gerekmektedir. Gebelikte tromboli oluşumunun önüne geçmenin en etkili yolu, anne adayına enjeksiyonla kan sulandırıcı ilaç verilmesidir. Fakat doğumun planlandığı gün kan sulandırıcı iğne yapılmaması gerekmektedir. Bunun sebebine bakıldığında ise doğumda epidural anestezi uygulanması durumunda, ilacın 12 saat önce bırakılması durumudur.

Kan Sulandırıcı Saç Döker Mi?

Düzenli kullanılması gereken kan sulandırıcılar, bazı kalp ilaçları, hormon içerikli ilaçlar da saç dökülmesini tetiklediği gözlemlenmiştir.

Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle de ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alan başlıca sebeplerdendir.

Kan Sulandırıcı Oksapar İğne Nasıl Yapılır?

OKSAPAR'ı karın bölgenizde derinizin altına enjekte etmek gerekmektedir. OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte edilmemesi gerekir. Çünkü kasta kanamaya neden olabilmektedir. Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutmanız gerekmektedir. Bu ilacın kiloya göre doz ayarlaması mevcuttur. Profilaktik dediğimiz pıhtı oluşmadan koruyucu amaçlı tek doz veya tedavi amaçlı kullanılan bu ilaç sabah akşam 12 saat arayla iki doz kullanılan bir kan sulandırıcı olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir