Dünya üzerinde birçok çiçek varken, bunlar yapısı ve görüntüsü ile bir birlerinde ayrılır. Bitki olan çiçekler birçok alanda kullanılırken, faydaları ile de insana yarar sağlarlar. Görüntüsü itibari ile çiçeğe benzetmek zor olsa da kaktüs de çiçekler sınıfına girmektedir. Dikenli ve dikensiz olarak, iki gruba ayrılan bu çiçekler çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Son zamanlarda minyatür halleri çok sevilen bu bitkilerin, evde yetiştirmekte mümkündür. Saksılar yardımı ile yapılan bu işlem, pek çok kişi tarafından kaktüs yetiştirmek için kullanılır. Suyu pek sevmeyen bu bitkiler uzun süre susuz yaşayabilirken, gövdelerinde suyu depolarlar. Özellikle dikenli yapısı yüzünden evde bakılırken dikkat edilmesi gereken kaktüsler, bakım ortamları güzel olursa uzun bir şekilde canlı kalabilmektedirler. Evde bakılan kaktüsler genelde dikensizlerden seçilirken, çöl ortamında ki kaktüsler kendini korumak için dikenler bulundurur. Suyu çok sevmedikleri için bakımına dikkat etmek gerekirken, toprak türü de dikkatli seçilmelidir. Bu bitki türü rengarenk çiçekler açabilmektedir.
Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?
Süsleme için evlerde çok kullanılan kaktüs bitkisinin bakımı için detaylara dikkat ederek, kaktüs bitkinize uzun süre canlı tutabilirsiniz. İlk yapmanız gereken bitkiniz için doğru toprak seçimi olmalı, her toprakta yetişmeyen kaktüs bitkisi, perilti bol ve ince kalın karışımlı kumlar kullanılmalıdır. Kaktüs bitkinize vitamin takviyesini ilkbahar mevsiminde yaparsanız, bitkiniz daha kuvvetli olur. Bitkinize çok fazla su vermenize ve özel bakımlar yapmanız çok gerekmez.
Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı?
Kaktüs bakımı konusunda diğer bitkilerden daha az uğraşı isterken, bu insanlar tarafından daha çok talep edilmesine neden olur. Kaktüs bakımı için önce toprak türü seçilmeli ve kaktüs bu toprakta yetiştirilmelidir. Kaktüs çok su sevmediği için belirli zamanlarda ve belirli ölçülerde sulanmalıdır. Güneş ışığını çok seven bu çöl bitkisi, evde bakılacaksa, ışık alabileceği bir yerde olmalıdır. İlkbahar aylarında kaktüs bitkinize vitamin takviyesi yapılırken, bu bitkinizin daha güçlü olmasını sağlar.
Kaktüs Bakımı Sulama Nasıl Yapılır?
Çöl bitkisi olarak bildiğimiz kaktüs bitkisi suyu fazla sevmediği için dikkatli sulanmalıdır. Bu bitki suyu gövdesinde depolayabildiği için suya çok ihtiyaç duymazken, fazla sulamalarda çürüyebilmektedir. Kaktüs bitkisini sulama işlemi toprağa göre yapılmalı, kontrol edilen toprak kuruysa su eklenmelidir. Bu işlem hafta da bir olarak yapılırken, dikkat edilmelidir. Bir başka önemli kısım ise tabağa dolan suyu dökülmesi olacaktır.
Kaktüs Bakımı Toprağı Nasıl Yapılır?
Bu bitki her toprakta yetişmezken, periti bol ince kalın kumların karışımı bir toprak türüne dikilmeli ve bakılmalıdır. Toprağı kuruduktan sonra sulanmalı ve toprağın dibindeki su birikmişse dökülmelidir. Kaktüs bitkisinin toprağını 2 yılda bir nisan ayı gibi değiştirmek faydalı olurken, toprağına yılda bir kez ilkbahar mevsiminde vitamin takviyesi yapılmalıdır.
Kaktüs Bakımı Çiçek Açan Kaktüs Çeşitleri?
Kaktüs bitkisi bilinenin aksine çiçek açan çeşitleri mevcutken, çiçeksizleri de vardır. Çiçekli türleri vakitleri geldiğinde çiçeklerini rengarenk açar ve güzel görüntüler oluşturur. Bu çiçekleri görmek için kaktüsünüzün büyümesi gerekirken, 1 sene içinde kaktüsler 1 kere çiçek açar. Kaktüsler çiçeklerini 50 gün kadar üzerlerinde taşıyabilmektedirler. Özellikle dikensiz olan ve evde yetiştirilen olgun kaktüsler çiçek açabilmektedir.
Kaktüs Bakımı Çeşitleri Nelerdir?
Kaktüs bitkiler içinde susuzluğa en dayanıklı bitkiler olarak bilinirken, radyasyona da dayanıklıdır. Çöl topraklarında başarı ile hayatta kalabilen bu bitkiler, dikenli ve dikensiz olarak iki gruba ayrılırken, evde dikensiz olanlarına daha fazla yer verilir. Bazı kaktüs çeşitleri çiçek açabilirken, bazıları meyve de verebilmektedir. Değişik özelliklerde pek çok kaktüs türü bulunmakta olup, pek çok alanda kullanılırlar.
Kaktüs Bakımı Faydaları Nelerdir?
Korkutucu görüntüsünün yanında pek faydalı bir bitki olan kaktüs çiçeği, sağlık üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır. Özellikle bu bitkinin yaprakları kan şekerini düzenlerken, lifli yapısı ile de sindirime yardımcı olmaktadır. Düşük kalori yapısı ile kilo vermeye yardımcı olan kaktüs, ayrıca kolesterol düşmesine de yardımcı olmaktadır. Beyin üzerinde de olumlu faydalar olan bu bitki, kanserli hücrelerle de savaşır. Son olarak en büyük özelliği havadaki radyasyonu emerek sağlıklı bir alan oluşturur.