Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık Neden Olur?
05.11.2022 16:27
Kabızlık, birçok kişide görülen sağlık problemlerinden biridir. Yaşamın getirdiği stres, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler kabız olma oranını daha fazla arttırmaktadır. Kabızlık neden olur, ağrı yapar mı? Kabızı önleyen ve iyi gelen yiyecekler nelerdir, sırt ağrısı yapar mı, tedavisi nasıldır?

Kabızlığın, hayat tarzına dayanan birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların arasında normal diyet sırasında yenilen gıdalar ve günlük yaşam aktivitelerindeki değişiklikler yer alabilir.

Beslenme sırasında yeterli su tüketilmemesi ve lifli besinlerin alınmaması kabızlığa neden olabilir. Çok miktarda süt tüketmek, bazı bünyelerde kabızlığa neden olmaktadır. Hareketli bir yaşam sürmemek ya da tuvalet yapma dürtüsüne uzun süre boyunca direnmek kabızlığa neden olabilir. Streste kabızlık için ayrı bir nedendir.

Laksatiflerin ve müshillerin uzun süre kullanılması kabızlığa yol açabilir. Bunların yanı sıra, güçlü ağrı kesiciler, antidepresanlar ve içerisinde kalsiyum ya da alüminyum bulunduran ilaçlarda kabızlığa neden olmaktadır.

Yeme bozuklukları, gebelik, sindirim sistemindeki kas ve sinir sorunları, kolon kanseri ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda kabızlığa neden olmaktadır.

Kabızlık Ağrı Yapar mı?

Karın ağrısı, kabızlığın en yaygın belirtilerinden biridir.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kabızlık tedavisinin yanı sıra tedavide başarılı olabilmek için kabız yapan yiyeceklerin öğrenilmesi ve bunların tüketilmemesi gerekir. Kabızlık sırasında kayısı, armut ve erik gibi meyvelerin tüketimini arttırmak oldukça önemlidir. Beyaz ekmek tüketilmemelidir, tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.

Kuru erik içerisinde yer alan sorbitol, şeker alkolü yapısındaki maddelerden biridir. Emilimi gerçekleşmeyen bu madde bazı kişilerde laksatif etkiler göstererek sindirim kanalının sıvı artışını sağlar.

Elma içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu lifler pektin formunda yer almaktadır. Pektin, bağırsak florasında yer alan bakteriler tarafından fermante edilir ve kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürülür. Bu yağ asitleri bağırsağa su geçişini sağlayarak dışkının yumuşamasını sağlar.

Portakal, mandalina ve greyfurt gibi lif içeren meyveler, çözünebilen bir lif olan pektin içermektedir. Bu sebeple dışkının sindirim kanalından geçişine katkı sağlayarak kabızlık şikayetini kontrol altına almanıza yardımcı olur.

Kabızlık Önleyici Yiyecekler Nelerdir?

Kabızlık önleyici yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Kuru erik,

Su,

Elma,

Armut,

Zeytinyağı,

Kivi,

İncir,

Turunçgiller,

Ispanak ve yeşil yapraklı sebzeler,

Enginar,

Baklagiller,

Çiya tohumu,

Kabızlık Sırt Ağrısı Yapar mı?

Kabızlık esnasında sırt ağrısı görülebilir. Bunun nedeni dışkınızın bağırsaklarınızın al kısmına sıkışması ve herhangi bir basıncın sırtınıza baskı yapmasıdır.

Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Kabızlığın tedavisi için ilk olarak altta yatan sebebin saptanması gerekir. Sebep saptanmış ise ilk olarak onun tedavi edilmesi gerekir. Ancak çoğu durumda kesin bir sebep bulunmamaktadır.

Kabızlığın tedavisi için beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini yanı sıra bazı ilaçlarda kullanılmaktadır. Şiddetli bir kabızlık var ise fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar kullanılmaktadır. Lavman ya da fitil ise diğer tedavi seçenekleridir. Kabızlığın giderilmesi için yaşam tarzında yapılan değişiklikler, bağırsak hareketlerini geliştiren uygulamalar olmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir